Ελλάδα|20.03.2019 13:56

Έτσι θα γίνει στον Ελαιώνα το αποτεφρωτήριο της Αθήνας (vid)

Κώστας Στάμου

Τέλος στην ταλαιπωρία των συγγενών, οι οποίοι αναγκάζονται να ταξιδέψουν μέχρι τη Βουλγαρία προκείμενου να αποτεφρώσουν τους νεκρούς τους βάζει η απόφαση που υπέγραψε την Τρίτη (12 Μαρτίου) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, για τη λειτουργία αποτεφρωτηρίου στον Ελαιώνα

Το αποτεφρωτήριο, το οποίο θα κατασκευαστεί στο οικόπεδο 17 του δήμου Αθηναίων στην περιοχή του Ελαιώνα, αναμένεται να αποσυμφορήσει τα κοιμητήρια της πρωτεύουσας και να γλιτώσει τους πολίτες από το ταξίδι και τα υπέρογκα έξοδα που θα έχουν για να αποτεφρώσουν τους συγγενείς τους σε κάποια άλλη χώρα, όπως η Βουλγαρία.

Όπως αναφέρουν στο ethnos.gr ιδιοκτήτες γραφείων τελετών, η καύση στη Σόφια κοστίζει μέχρι και 3.000 ευρώ ενώ το κόστος ταφής στο λεκανοπέδιο αγγίζει τα 1.500 ευρώ, έξοδα που θα αποφευχθούν με τη λειτουργία αποτεφρωτηρίου στην Αττική. Οι επαγγελματίες που ασχολούνται με τις κηδείες βλέπουν με θετικό μάτι την υπουργική απόφαση, εκφράζοντας, ωστόσο, τις επιφυλάξεις τους για την υλοποίησή της καθώς στο παρελθόν δημοτικές Αρχές έχουν εκπονήσει παρόμοια σχέδια που έμειναν στα χαρτιά.

Η καύση στη Σόφια κοστίζει μέχρι και 3.000 ευρώ ενώ το κόστος ταφής στο λεκανοπέδιο αγγίζει τα 1.500 ευρώ

«Το θέμα της αποτέφρωσης είναι κοινωνική ανάγκη και όχι πρόσφατη. Επομένως, μια τέτοια λύση θα ήταν ευχής έργων και φυσικά καλοδεχούμενη. Το καθεστώς του εξωτερικού δημιουργεί επιπρόσθετες δυσκολίες στους πολίτες, χρονοβόρα διαδικαστικά και μεγάλο κόστος. Επειδή, όμως, είναι πολλά χρόνια που ακούμε τέτοιες εξαγγελίες και δεν έχουμε δει να υλοποιούνται είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί. Όχι ως προς την ανάγκη υλοποίησης ενός τέτοιου πλάνου αλλά όσον αφορά το πότε και το αν θα γίνει πράξη», αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Πένθιμων Τελετών Ελλάδας (ΣΕΠΤΕ), Θεόδωρος Επισκοπόπουλος και επισημαίνει πως το μόνο εμπόδιο είναι η άρνηση της εκκλησίας να τελέσει εξόδιο ακολουθία για τις σωρούς που αποτεφρώνονται. 

Στο ethnos.gr μίλησε και η αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Εμπορίου και Διαχείρισης Κοινοχρήστων Χώρων του δήμου Αθηναίων, Νέλλη Παπαχελά, η οποία εξηγεί ποια είναι τα οφέλη από τη λειτουργία του αποτεφρωτηρίου στον Ελαίωνα. «Υπάρχει ένα κοινό που ήδη το ζητάει και φωνάζει γιατί δεν έχει γίνει ακόμα. Θα είναι πιο οικονομικό και περισσότερος κόσμος θα επιλέξει την αποτέφρωση, όπως έχει γίνει σε όλη την Ευρώπη, γιατί υπάρχει μεγάλη αναμονή στα κοιμητήρια. Οι επαγγελματίες θα συνεχίσουν να κάνουν τις τελετές και να χρεώνουν ο, τι χρέωναν. Αυτό που μειώνεται είναι το κόστος. Στα κοιμητήρια, μόνο η ταφή είναι 1.500 ευρώ. Το κόστος για το αποτεφρωτήριο θα είναι γύρω στα 500 ευρώ ενώ τώρα η αποτέφρωση κοστίζει 3.000 έως 4.000 ευρώ και τα χρήματα αυτά δεν μένουν στη χώρα», τονίζει η κυρία Παπαχελά και σημειώνει πως η εκκλησία μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει επίσημη θέση πάρα μόνο την άρνηση των ιερέων να τελέσουν εξόδιο ακολουθία για την αποτέφρωση.

Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση

Η υπουργική απόφαση προβλέπει την κατασκευή του αποτεφρωτηρίου καθώς και τη διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων πρασίνου (στα οικοδομικά τετράγωνα 17 και 29), βάσει της απόφασης του Συμβουλίου Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, που ομόφωνα ενέκρινε την πρόταση του δήμου Αθηναίων.

Στον κοινόχρηστο χώρο δημιουργείται οργανωμένος χώρος πρασίνου που περιλαμβάνει αναψυκτήριο, χώρους συνάθροισης κοινού, αθλητικές εγκαταστάσεις και απαραίτητες υποδομές, για τη φύλαξη και τη συντήρηση του χώρου. Οι περιφράξεις θα είναι φυτικές, η υπάρχουσα υψηλή βλάστηση προστατεύεται ενώ τα υλικά επίστρωσης και η φύτευση θα είναι σύμφωνα με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

Μία από «τις πιο σημαντικές αλλά ταυτόχρονα και πιο αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τη δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης νεκρών, στον Δήμο Αθηναίων.

Μετά την υπογραφή της υπουργικής απόφασης από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη, ο κ. Τσίπρας σχολίασε στον λογαριασμό του στο twitter ότι «ήταν αυτονόητο και γίνεται πράξη».

Γιώργος ΚαμίνηςΓιώργος Σταθάκηςαποτεφρωτήριο