Ελλάδα|16.06.2023 16:24

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Φάρος μνήμης το νέο Μνημείο Ποντιακού και Μικρασιατικού ελληνισμού

Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Σύμβολο ενότητας, διατήρησης της μνήμης για τις Γενοκτονίες Ποντίων, Μικρασιατών και Θρακών από Νεότουρκους και κεμαλιστές αλλά και υπόσχεση για συνέχιση και εντατικοποίηση του αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση των τραγικών γεγονότων αποτελεί το Μνημείο Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού που εγκαινιάστηκε στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών, κατά τη διάρκεια μιας λαμπρής εκδήλωσης.

Το μνημείο φιλοτέχνησε ο ομότιμος καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Γιώργος Τσάρας και έχει τη μορφή κεκλιμένης στήλης ύψους έξι μέτρων, προκειμένου να ξεχωρίζει μέσα στο αστικό τοπίο με τις ψηλές πολυκατοικίες.

Σύμφωνα με περιγραφή του ίδιου του δημιουργού, στην κορυφή του υπάρχουν επτά φωτισμένα πουλιά για να μεταφέρουν παντού το μήνυμα της ζώσας μνήμης, ενώ στη βάση της στήλης υπάρχουν δύο απεικονίσεις: Στη μία πλευρά απεικονίζεται το δράμα των Πόντιων και στην άλλη των Μικρασιατών, τα οποία συνδέονται στενά μεταξύ τους και παρουσιάζονται σαν ένα.

«Στην περίπτωση της Ελλάδας η σχέση με τους προγόνους που δεν βρίσκονται στη ζωή, ιδιαίτερα με όσους μαρτύρησαν εξαιτίας της εθνικής και της θρησκευτικής τους ταυτότητας, έχει διαστάσεις που δεν συνδέονται απλά με το παρελθόν. Αυτή η σχέση αποτελεί ανεξίτηλη σφραγίδα στο διαβατήριο της ιστορικής μας ταυτότητας, που συνοδεύει το έθνος μας στην πορεία ανά τους αιώνες. Αυτήν ακριβώς τη σχέση έρχεται να θυμίσει, να τονίσει και να αναδείξει το μνημείο του Ποντιακού και Μικρασιατικού Πολιτισμού, τα αποκαλυπτήρια του οποίου κάναμε στο δήμο μας», τονίζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.

Ο ίδιος αναφέρει ακόμα ότι το μνημείο θα πρέπει να συμβολίσει εφεξής και την ενότητα ανάμεσα σε όλους τους συλλόγους και τις ομοσπονδίες που εκπροσωπούν τους Πόντιους, τους Μικρασιάτες καθώς τους Θράκες, «καθώς μόνο ενωμένοι και με τη στήριξη της Πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοικησης θα καταφέρουμε να ξεφύγουμε από την απειλή της λήθης. Οι λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους δεν έχουν μέλλον».

Η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων έγινε παρουσία πλήθους κόσμου, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλας Πατουλίδου και εκπροσώπους προσφυγικών οργανώσεων.

Συγκινητικό δρώμενο

Ιδιαίτερα συγκινητικό και μία από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές των αποκαλυπτηρίων ήταν το δρώμενο που παρουσιάστηκε με πρωταγωνιστή το γνωστό Πόντιο ηθοποιό Τάκη Βαμβακίδη. Παρουσίασε έναν πατέρα που βλέπει το παιδί του να σφαγιάζεται, για να μην προδώσει τους πατριώτες του.

Απόλυτη σιωπή μεταξύ των παραβρισκομένων υπήρξε και όταν πήρε το μικρόφωνο ο επίσης γνωστός Πόντιος τραγουδιστής Αλέξης Παρχαρίδης, τον οποίο συνόδευε η λύρα του Δημήτρη Πιπερίδη, ενώ συγκίνηση σκόρπισε και ο Γιάννης Τσάμης, ο οποίος ερμήνευσε το «Σαν της Σμύρνης το γιαγκίνι» με τη συνοδεία της πολίτικης λύρας από την Αλεξάνδρα Χρυσικοπούλου.

«Δεν πρόκειται απλώς για μια δημιουργία που έρχεται να προστεθεί στο αστικό τοπίο μόνο για αισθητικούς λόγους, αλλά για ένα μνημείο για τους ανθρώπους που “προπλήρωσαν”, άλλοι με τη ζωή τους και άλλοι με ατελείωτους πόνους και βάσανα την κληρονομιά που μας άφησαν. Είναι τιμή μας που μπορούμε να τους τιμήσουμε και να εκπληρώσουμε το καθήκον που έχουμε όλοι μας στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν από τις θηριωδίες του Νεότουρκων στον Πόντο, την Μικρά Ασία, την Καππαδοκία, στην οποία θα μου επιτρέψετε την ιδιαίτερη αναφορά λόγω καταγωγής, στην Ανατολική Θράκη», τονίζει ο κ. Δανιηλίδης.

Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στις ψυχές που χάθηκαν ανοιχτά της Πύλου, τους σύγχρονους πρόσφυγες που πλήρωσαν με τη ζωή τους την ελπίδα για μία καλύτερη ζωή. Στη μνήμη τους τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή ως ελάχιστος φόρος τιμής και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση για τους Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας.

μνημείοΠόντοςΤάκης Βαμβακίδηςδήμος Νεάπολης-ΣυκεώνΣίμος Δανιηλίδης