Ελλάδα|16.06.2023 19:40

Ναυάγιο στην Πύλο: «Δεν έγινε ρυμούλκηση» - Τι κατέθεσε ο κυβερνήτης του λιμενικού σκάφους για το σκοινί

Newsroom

Νέα στοιχεία για το πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες στην Πύλο έρχονται στο φως της δημοσιότητας με το OPEN να αποκαλύπτει την κατάθεση του κυβερνήτη του λιμενικού σκάφους που προσέγγισε το δουλεμπορικό για το περιστατικό με το σχοινί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μίλτου Σακελλάρη, ο κυβερνήτης ανέφερε: «Τους πλησιάσαμε για να δούμε, αν θέλουν συνδρομή, αν έχουν πρόβλημα. Να επαληθεύσουμε, αν είναι όλοι καλά».

Στη συνέχεια ο ίδιος πρόσθεσε: «Δεν έγινε ρυμούλκηση. Ρίξαμε το σχοινί και το πετάξαμε στη θάλασσα. Η αγωνία τους τότε ήταν να πάνε στην Ιταλία. No help go Italy».

Το Λιμενικό παραδέχεται ότι τελικά έριξε σκοινί στο πλοίο

Όπως ενημέρωσε νωρίτερα το Λιμενικό Σώμα τρεις περίπου ώρες πριν από τη βύθιση του αλιευτικού σκάφους, το οποίο πήρε μαζί του στα βάθη της θάλασσας εκατοντάδες -κατά πως φαίνεται- ζωές, το Παράκτιο Περιπολικό σκάφος του, προσέγγισε το αλιευτικό και του έριξε ένα μικρό σχοινί προκειμένου -όπως λέει- «να διαπιστώσει την υφιστάμενη κατάσταση του σκάφους και των επιβαινόντων».

Στη συνέχεια της ενημέρωσης, το Λιμενικό σημειώνει ότι αυτή η διαδικασία διήρκησε λίγα λεπτά και εν συνεχεία «αφού λύθηκε ο μικρός κάβος από ίδιους τους μετανάστες το ΠΠΛΣ απομακρύνθηκε και παρακολουθούσε το Α/Κ από κοντινή απόσταση».

Βίντεο-ντοκουμέντο από την επιχείρηση διάσωσης

Την ίδια ώρα, βίντεο-ντοκουμέντο από το σημείο όπου οι Αρχές επιχειρούσαν μετά τη βύθιση του δουλεμπορικού το οποίο ναυάγησε στα ανοιχτά της Πύλου, βλέπει το φως της δημοσιότητας.

Όπως μετέδωσε το OPEN πρόκειται για πλάνα τα οποία μετέδωσε το ΓΕΕΘΑ και τραβήχτηκαν από το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. Στο βίντεο φαίνονται οι δράσεις των αρμόδιων Αρχών για τον εντοπισμό αγνοουμένων.

«Τους έδεσε με κάποιο σχοινί το σκάφος του Λιμενικού»

«Βυθίστηκε, έπεσε, η μηχανή σταμάτησε. Δεν μπορούσαμε να βρούμε κανέναν», ανέφερε ένας από τους διασωθέντες μιλώντας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της μεταφοράς στο ΚΥΤ της Μαλακάσας. «Δεν ξέρω πόσα παιδιά και γυναίκες ήταν στο πλοίο. Δεν μπορώ να θυμηθώ. Δεν είπαμε όχι στη βοήθεια των ελληνικών αρχών. Προσέφεραν βοήθεια οι ελληνικές αρχές. Δεν ξέρω τι συνέβη», επισήμανε.

Την μαρτυρία ενός 24χρονου οδοντιάτρου Σύρου πρόσφυγα μετέφερε ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας, Τάσος Πολυχρονόπουλος. Όπως είπε, κατά την ώρα της αναχώρησης, ο 24χρονος άκουσε ότι το αλιευτικό σκάφος είχε 750 άτομα. «Στην πορεία, όπως μαρτυρεί και ο ίδιος, είπαν κατά τη διάρκεια της αναχώρησης, 750 άτομα, κλείσαμε», ανέφερε ο κ. Πολυχρονόπουλος. «Τους έδεσε με κάποιο σχοινί το σκάφος του Λιμενικού και προσπάθησε να τους ρυμουλκήσει τραβώντας προς τα αριστερά το καΐκι και ξαφνικά για λόγους που ούτε εκείνος κατάλαβε πήρε δεξιά κλίση και αστραπιαία βυθίστηκε το σκάφος, κάτι που μαρτυρείται και διασταυρώνεται κι από άλλες ειδήσεις δυστυχώς. Αυτή είναι η μαρτυρία του», επισήμανε ο κ. Πολυχρονόπουλος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ναυάγιονεκροίΛιμενικό Σώμαειδήσεις τώραΠύλος