Ελλάδα|16.06.2023 23:00

Σκληρό και αδίστακτο κύκλωμα μετέφερε τους μετανάστες: Πώς δρούσαν οι διακινητές για να μην γίνονται αντιληπτοί - Τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Στο επίκεντρο της έρευνας των ελληνικών Αρχών βρίσκεται η δράση του κυκλώματος που οδήγησε στον «υγρό» τάφο άγνωστο αριθμό μεταναστών μετά το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου στο OPEN, η συγκεκριμένη έρευνα έχει προχωρήσει αρκετά με τις ελληνικές Αρχές να κάνουν λόγο για ένα από τα πιο σκληρά και αδίστακτα κυκλώματα διακινητών που έχει κάνει αρκετές φορές τη συγκεκριμένη διαδρομή.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα στη Μεσόγειο το οποίο αποτελείται από αδίστακτα και πολύ καλά οργανωμένα μέλη. Μάλιστα το κύκλωμα φροντίζει να αλλάζει αρκετά συχνά τη διαδρομή που ακολουθεί προκειμένου να αποφεύγει τους ελέγχους που γίνονται στη θάλασσα.

Τι γνωρίζουν οι Αρχές

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το κύκλωμα πρώτα βρήκε το σκάφος και αμέσως μετά άρχισε να συγκεντρώνει τα άτομα τα οποία θα μετέφερε. Από σχετική αλληλογραφία που εξέτασαν οι Αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κατέγραψαν πρώτα τη χωρητικότητα, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι εδώ και ένα μήνα κάποιοι από τους μετανάστες είχαν δηλώσει στο κύκλωμα ότι θέλουν να τους μεταφέρουν στην Ιταλία και περίμεναν την αναχώρηση του συγκεκριμένου πλοίου.

Το κόστος του ταξιδιού για κάθε άτομο ήταν στα 4.000 έως τα 6.000 δολάρια. Κάποια από αυτά τα χρήματα τα έδωσαν στους διακινητές στην Αίγυπτο, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα το έδιναν συγγενείς τους όταν θα έφταναν στον προορισμό τους.

Σημειώνεται ότι πλέον βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα σε συνεργασία με ευρωπαϊκές χώρες για «πλοκάμια» στην Αίγυπτο, καθώς και σε χώρες Transit.

Μάλιστα το επόμενο διάστημα η Ελλάδα ξεκινά αλληλογραφία με την Ιταλία, καθώς θα ήταν η χώρα υποδοχής των μεταναστών. Αυτό συμβαίνει διότι θεωρούν ότι στη γειτονική χώρα βρίσκεται το άλλο μεγάλο κομμάτι των δουλεμπόρων.

Ομολόγησε ένας εκ των συλληφθέντων

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Ναυτιλίας, ένας εκ των συλληφθέντων ομολόγησε πως είναι διακινητής. Περιέγραψε μάλιστα τι προηγήθηκε του απόπλου από την Αίγυπτο και τι ακολούθησε επάνω στο αλιευτικό μέχρι τη στιγμή της βύθισης του σκάφους.

Αντίθετα, οι υπόλοιποι εφτά αρνούνται ότι είναι μέλη του κυκλώματος διακίνησης και επιμένουν ότι δεν έχουν καμία ανάμειξη με την υπόθεση.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ναυάγιομετανάστεςΚαλαμάταειδήσεις τώραΠύλοςκύκλωμα