Ελλάδα|19.06.2023 07:10

Σύγχυση με αναφορά Μητσοτάκη για επιστροφή ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ στο υπουργείο Υποδομών: Η εποπτεία είχε μεταφερθεί τον περασμένο Μάρτιο στο υπ. Περιβάλλοντος

Μαρία Λιλιοπούλου

Τη δέσμευση για την επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο σε ένα από τα πρώτα τρία νομοσχέδια που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή, εφόσον η ΝΔ αναλάβει ξανά τη διακυβέρνηση της χώρας, επανέλαβε ερωτηθείς σχετικά στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ωστόσο σύγχυση προκάλεσε η επισήμανσή του ότι οι δύο εταιρίες ύδρευσης και αποχέτευσης θα επιστρέψουν στην εποπτεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η οποία εάν δεν έγινε εκ παραδρομής, σημαίνει ότι τουλάχιστον η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΔΑΠ Παγίων θα επιστρέψει στο υπουργείο από το οποίο ...έφυγε μόλις στα τέλη του περασμένου Μαρτίου με την ψήφιση του νόμου της ίδιας της κυβέρνησής της ΝΔ για την ενσωμάτωση υδάτων και αποβλήτων στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων ανοίγοντας το δρόμο για τη συζήτηση ενδεχόμενης ιδιωτικοποίησης του νερού.

«Ενα από τα τρια πρώτα νομοσχέδια θα είναι η επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο δημόσιο. Είναι ειλημμένη απόφαση η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ να φύγουν από το Υπερταμείο και να επανέλθουν υπό πλήρη κρατικό έλεγχο και εν προκειμένω υπό το Υπουργείο Υποδομών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο εταιρίες εποπτεύονταν από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έως τις 28 Μαρτίου 2023 οπότε και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ο ψηφισθείς νόμος για τη «μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής - Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των Οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 - Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και την προστασία του περιβάλλοντος».

Με τον νόμο αυτό η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΔΑΠ Παγίων «μετακόμισαν» από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στο υπουργείο Περιβάλλοντος, μόλις λίγους μήνες μετά την ακύρωση του διαγωνισμού για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα, το οποίο είχε «τρέξει» το υπουργείο Υποδομών έχοντας μάλιστα αποκλείσει την ΕΥΔΑΠ από τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό.

Κατά συνέπεια εδώ και περίπου τρεις μήνες την εποπτεία της ΕΥΔΑΠ έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος καθώς ρητά ορίζεται στο άρθρο 27 του νόμου 5037 ότι: «Η εποπτεία της «Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε.» και του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΓΙΩΝ Ε.ΥΔ.Α.Π.» μεταφέρεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 2. Οι έννομες συνέπειες που απορρέουν από την παρ. 1 καταλαμβάνουν όλες τις συμβάσεις που αναθέτει η «Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε.» περιλαμβανομένων όσων η διαδικασία ανάθεσης έχει εκκινήσει, καθώς και όσων έχουν συναφθεί πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος».

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο μεγάλες εταιρείες ύδρευσης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ συμμετέχουν σήμερα ως δύο ανεξάρτητες θυγατρικές της ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο), με την κάθε μία να έχει το 50% + 1 των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ αντίστοιχα. Το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει ποσοστό 11% της ΕΥΔΑΠ και 24% της ΕΥΑΘ, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό της κάθε εταιρείας κατέχεται από μετόχους μειοψηφίας.

Τον περασμένο Μάρτιο όμως το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) δια του τμήματος συμμόρφωσης, στο οποίο είχαν προσφύγει εργαζόμενοι και πολίτες, όρισε ξεκάθαρα ότι το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει σε διάστημα ενός εξάμηνου να ανακτήσει, εκτός από την εποπτεία των εταιρειών και την κατοχή των μετοχών, ώστε να αναλάβει ξανά την πλήρη διαχείριση τους. 

Είχε προηγηθεί τον Φεβρουάριο του 2022 η απόφαση – σταθμός του ΣτΕ, η οποία κατοχυρώνε τον δημόσιο έλεγχο στο νερό απαιτώντας την επιστροφή στο Δημόσιο των μετοχών ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ, που είχαν μεταβιβαστεί στο Υπερταμείο το 2016.

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε να κάνει ένα «μπάι - πας» στην απόφαση αυτή ψηφίζοντας τον Ιούλιο του 2022 νόμο που προέβλεπε ότι το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών παραμένει στο Υπερταμείο «και ούτε επιστρέφεται ούτε παραχωρείται».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

νερόειδήσεις τώραΕΥΑΘΚυριάκος ΜητσοτάκηςΕΥΔΑΠ