Ελλάδα|19.06.2023 15:46

Δίκη Πισπιρίγκου: «Δεν βρέθηκε γονιδιακή μετάλλαξη που κληρονομείται» - Τι κατέθεσε γενετιστής

Newsroom

Συνεχίζεται η πολύκροτη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου που κατηγορείται για τον θάνατο των τριών παιδιών της. Στο εδώλιο σήμερα κατέθεσε ο γενετιστής Περικλής Μακρυθανάσης για τον θάνατο της Τζωρτζίνας

«Δεν βρέθηκε γονιδιακή μετάλλαξη που κληρονομείται»

Ο γενετιστής κατέθεσε - σύμφωνα με το dikastiko.gr - πως δεν βρέθηκε κάποιο ζήτημα στο έλεγχο που έγινε και εξήγησε πως ελέγχθηκαν τα γονίδιά που σχετίζονται με τον αιφνίδιο θάνατο. «Εμείς επεκτείναμε τον έλεγχο και σε αλλά γονίδια όπως αυτά που αφορούν τα μεταβολικά νοσήματα. Κάθε φορά ο έλεγχος πρέπει να στοχεύει κάπου» είπε ο κ. Μακρυθανάσης και συνέχισε: «Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα υπάρχουν ασθένειες εκτός από αυτές που σχετίζονται με την καρδιά και προκαλούν ανακοπή. Τα αμιγώς αυτοάνοσα νοσήματα δεν είναι κληρονομικά γενικά».

Σημειώνεται ότι ο συνήγορος της κατηγορουμένης Αλέξης Κούγιας, με αφορμή την εισαγωγή της στο νοσοκομείο και δημοσιεύματα που αναφέρονται σε αυτοάνοσο νόσημα από το οποίο πάσχει η εντολέας του, τόνισε στο Δελτίο Τύπου ότι, πλην του αυτοάνοσου, διαγνώστηκε με γονιδιακή μετάλλαξη, η οποία ενδέχεται να αφορούσε και τις τρεις κόρες της.

Γ. Παπαγιάννης: Γενετικό νόσημα δεν θα επηρέαζε τον απινιδωτή

«Εφόσον υπήρχε γενετικό νόσημα που προκαλέσει αρρυθμίες ο απινιδωτής θα το αντιμετώπιζε όπως όλα τα υπόλοιπα» επανέλαβε από την πλευρά του ο γιατρός Γιάννης Παπαγιάννης όταν ερωτήθηκε τι θα συνέβαινε σε περίπτωση που το παιδί είχε κάποιο γενετικό νόσημα που δεν είχε εντοπιστεί.

«Την ημέρα που απεβίωσε το παιδί στις 29 Ιανουαρίου ήρθε μήνυμα από τον απινιδωτή στις 2 το μεσημέρι όταν όλα λειτουργούσαν καλά. Και το μηχάνημα και το παιδί. Υπάρχει ένα χειριστήριο που το βάζει η μητέρα στο παιδί, ένας πομποδέκτης και στέλνει τα σήματα. Εκείνη την ώρα έδειχνε ότι ανταποκρίνονταν. Είχε ηλεκτρική δραστηριότητα, δεν ξέρουμε αν είχε σφυγμό» είπε ο μάρτυρας

Εισαγγελέας: Στα πρόδρομα στάδια της ανακοπής δεν θα έστελνε σήμα;

Μάρτυρας: Δε στέλνει για βραδυκαρδίες, στέλνει για ταχυκαρδίες.

Πρόεδρος: Η τοποθέτηση του απινιδωτή τι κόστος έχει;

Μάρτυρας: Για παιδιατρικό ασθενή δεν έχει κανένα κόστος καλύπτεται από ασφαλιστικά ταμεία. Οι ενήλικες μπορεί να πληρώσουν ένα ποσοστό.

Απαντώντας σε ερώτηση για επεισόδιο της Τζωρτζίνας στο Ρίο κατά το οποίο ενεργοποιήθηκε ο βηματοδότης, ο μάρτυρας ξεκαθάρισε εξετάζοντας όλα τα στοιχεία δεν υπήρξε ποτέ συμβάν ταχυαρρυθμίας, αλλά ίσως ήταν βραδυκαρδία.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

γονίδιαΑλέξης Κούγιαςγενετιστήςειδήσεις τώραδίκηΡούλα Πισπιρίγκου