Ελλάδα|14.03.2019 07:46

Ανοίγουν λογαριασμοί για τις οφειλές της ELFE

Σοφία Σπίγγου

Σε αιτήματα για άνοιγμα λογαριασμών αλλά και παροχή πληροφοριών από το εξωτερικό έχει προχωρήσει η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες για την υπόθεση των οφειλών της εταιρείας ELFE προς τη ΔΕΠΑ. Μάλιστα, για όλα τα ευρήματα υπάρχει συνεχής ενημέρωση των εισαγγελικών και δικαστικών Αρχών που ερευνούν τις δικογραφίες της υπόθεσης.

Ηδη, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, από το καλοκαίρι του 2017 η ΔΕΠΑ αποστέλλει καταστάσεις ανά τακτά διαστήματα, στις οποίες εμφανίζεται η κίνηση λογαριασμού της ELFE για τις οφειλές προς τη ΔΕΠΑ, ενώ πριν από λίγους μήνες διαβιβάστηκε πληροφοριακό δελτίο με τα ευρήματα της Αρχής προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Την ίδια στιγμή η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος έχει αιτηθεί το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών φυσικών και νομικών προσώπων αλλά και συγγενών των ελεγχόμενων προσώπων, ενώ γίνεται προσπάθεια διερεύνησης περιουσιακών στοιχείων των εμπλεκομένων και στο εξωτερικό, με την Αρχή να έχει αποστείλει σχετικά ερωτήματα στις αντίστοιχες Αρχές του εξωτερικού.

Σημειώνεται ότι βασικοί πρωταγωνιστές της υπόθεσης των ανεξόφλητων χρεών της λιπασματοβιομηχανίας ELFE προς τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου είναι ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) Θεόδωρος Κιτσάκος, σε βάρος του οποίου έχει ήδη ασκηθεί δίωξη για κακουργηματική απιστία σχετικά με την υπόθεση, αλλά και ο Μανώλης Πετσίτης, για τον ρόλο του οποίου στην υπόθεση διενεργείται ποινική προκαταρκτική έρευνα.

Μάλιστα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ευ. Ιωαννίδης, έχει διαβιβάσει τον φάκελο «Πετσίτη» προκειμένου να συσχετισθεί με την υπόθεση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, Θεόδωρου Κιτσάκου, αλλά και τη δεύτερη δικογραφία που αφορά στην κύρια υπόθεση των χρεών της λιπασματοβιομηχανίας ELFE προς τη ΔΕΠΑ, για την οποία έχει ασκηθεί δίωξη κατά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και ακόμη 11 προσώπων για απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, καθώς και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό την απάτη σε βάρος του Δημοσίου.

ΔΕΠΑΜανώλης ΠετσίτηςΛαυρέντης ΛαυρεντιάδηςELFE