Ελλάδα|14.03.2019 08:54

Χρυσοθήρες βεβήλωσαν βυζαντινό κοιμητήριο

Μαρία Ριτζαλέου

Εκπληκτος ο ιερέας του ναού του Αγίου Νικολάου είδε το πρωί του Σαββάτου ότι είχαν ξηλωθεί πλάκες στον περιβάλλοντα χώρο, σε σημείο πίσω από το ιερό.

«Ο ναός έχει μεγάλη επισκεψιμότητα μετά την ανασύσταση της λίμνης Κάρλας και πολλά σχολεία έρχονται καθημερινά να δουν το σημαντικό βυζαντινό μνημείο. Την περασμένη Παρασκευή είχαμε μια τέτοια επίσκεψη και δεν διαπιστώσαμε κάτι περίεργο, το Σάββατο ωστόσο, όταν ξαναήρθα, είδα πως είχαν ξηλωθεί κάποιες πλάκες πίσω από το ιερό. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως επειδή ο ναός φωταγωγείται, οι δράστες έστρεψαν τους προβολείς προς την αντίθετη κατεύθυνση, ώστε να μην είναι ορατοί από όσους κινούνταν στην επαρχιακή οδό Βελεστίνου-Καναλίων» δήλωσε στο «Εθνος» ο π. Αθανάσιος Σκοπιανός.

Αμέσως ενημερώθηκαν τόσο η Αστυνομία όσο και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, ενώ, όπως έγινε γνωστό, οι δράστες ξήλωσαν όχι μόνο τις πλάκες -που ήταν καινούργιες-, αλλά έσκαψαν και σήκωσαν την άμμο και τα χαλίκια που ήταν κάτω από αυτές. Το γεγονός ότι έσκαψαν στο συγκεκριμένο σημείο, πίσω από το ιερό, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αναζητούσαν χρυσό, ο οποίος υπέθεταν ότι ήταν εκεί κοντά. Ο ναός του Αγίου Νικολάου χρονολογείται στο τέλος του 12ου, αρχές του 13ου αιώνα και περιορισμένη έρευνα στα θεμέλιά του έδειξε ότι υπήρχε στο παρελθόν βυζαντινό νεκροταφείο.

Οι δράστες εκτίμησαν ότι θα έβρισκαν κοσμήματα σε χρυσό, οι αρχαιολόγοι ωστόσο εξηγούσαν πως τα Κανάλια ήταν παραδοσιακά ένα μικρό ψαροχώρι και οι κάτοικοί του δεν ήταν οικονομικά εύρωστοι ώστε να θάβουν τους νεκρούς τους με πλούσια κτερίσματα. Το θαυμάσιο βυζαντινό εκκλησάκι βρίσκεται πάνω στον δρόμο που ενώνει τα Κανάλια με την εθνική οδό Λάρισας-Βόλου.

βυζαντινός ναός