Ελλάδα|28.01.2021 17:44

1821: Η διχόνοια απειλεί τον αγώνα

Γεώργιος Σαρρής

Οι συγκρούσεις των δύο πλευρών δηµιουργούν αναπόφευκτα προσκόµµατα στη διεξαγωγή των άλλων στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των Τούρκων. ∆εν θα πρέπει να λησµονούµε ούτε στιγµή πως όλη αυτή η διχόνοια λαµβάνει χώρα ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η Επανάσταση και χάνονται άσκοπα αγωνιστές και πυροµαχικά, την ίδια ώρα που για παράδειγµα οι Ελληνες στη Ρούµελη δίνουν µάχες µε τον εχθρό και χρειάζονται επειγόντως ενισχύσεις. Οπως γράφει χαρακτηριστικά ο µητροπολίτης Παλαιών Πατρών Γερµανός, δεν ήταν καθόλου εύκολο να σταλούν Πελοποννήσιοι στρατιώτες στη Στερεά Ελλάδα διότι «οι στρατιώται της Πελοποννήσου, µ’ όλον είναι και ανδρείοι και ευάγωγοι και ευπειθείς, έµενον εις απραξίαν διότι εσπαράττοντο από τας διχονοίας των προκρίτων».

Στα «Υποµνήµατα περί της Επαναστάσεως της Ελλάδος», που εκδόθηκαν το 1837, ο µητροπολίτης κατηγορεί τον Κολοκοτρώνη ότι µε τις κινήσεις του ευθύνεται για το ξέσπασµα του εµφυλίου πολέµου. Οταν οι Τούρκοι του Ναυπλίου ζήτησαν την παρουσία του αρχιστράτηγου για να παραδοθούν, αναφέρει πως αυτός πήγε «µετά των στρατιωτών του και έγινε κύριος του ωραίου εκείνου φρουρίου και όλων των εν αυτώ πραγµάτων. Τούτο όµως ηύξησε την κατακραυγήν εναντίον του, και τον κατηγόρησαν άπαντες ως πλεονέκτην και άρπαγα, επειδή όχι µόνον το κοινόν Ταµείον του Εθνους ουδέν σχεδόν ωφελήθη εκ των πλουσίων λαφύρων εκείνης της πόλεως, αλλ’ ηδικήθησαν και πολλοί άλλοι καπιταναίοι και στρατιώται, οίτινες ευρισκόµενοι εξ αρχής εις την πολιορκίαν εκείνου του φρουρίου υπέφερον πολλάς κακουχίας και κινδύνους». Υποστηρίζει δε ότι ανάµεσα σε αυτούς που δυσαρεστήθηκαν ήταν οι νησιώτες, που «απεφάσισαν συµφώνως να καταπολεµήσουν παντίοις τρόποις το αγέρωχον τούτου του ανδρός και να το καταβάλουν».

Εκείνο τον καιρό η αλήθεια είναι ότι ακούστηκαν απίστευτα πράγµατα ένθεν κακείθεν. Ο Μαυροκορδάτος κατηγορεί τον Κολοκοτρώνη ότι σχεδιάζει να πουλήσει στους Τούρκους τα… κανόνια του Ναυπλίου, ενώ ο αρχιστράτηγος δηλώνει ότι ο Μαυροκορδάτος τα είχε βρει µε τον Μεχµέτ Αλή πασά της Κρήτης και ουσιαστικά αυτό που επιδιώκει είναι να υπονοµεύσει τον Αγώνα. Την ίδια ώρα οι προύχοντες αρνούνται να πληρώσουν φόρους και οι καπεταναίοι απειλούν να πάρουν τα καράβια τους.

Επιστροφή στο αφιέρωμα

1821