Ελλάδα|30.06.2023 06:15

Αρκιοί: Τεράστιο πρόβλημα με το δίκτυο ύδρευσης - Την ερχόμενη εβδομάδα νέος σωλήνας, λέει στο ethnos.gr ο δήμαρχος Πάτμου

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Τη δέσμευσή του ότι την Παρασκευή 1 Ιουλίου θα μεταφερθεί στους Αρκιούς ο νέος σωλήνας ύδρευσης και θα τοποθετηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε να λυθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα της έλλειψης νερού που αντιμετωπίζουν τους τελευταίους μήνες, όπως υποστηρίζουν, οι κάτοικοι του νησιού, έδωσε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Πάτμου, Λευτέρης Πέντες.

Όπως ανέφεραν στο ethnos.gr κάτοικοι των ακριτικών Αρκιών, το πεπελαιωμένο δίκτυο ύδρευσης τους τελευταίους μήνες σπάζει συνεχώς σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα να τρέχει νερό στους δρόμους και να παραμένουν άδειες οι δεξαμενές. Το πρόβλημα είναι τεράστιο για όσους έχουν ζώα, αφού δυσκολεύονται υπερβολικά να τα ποτίσουν, ενώ και οι ίδιοι, στην προσπάθειά τους να εξοικονομήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο νερό, κάνουν μπάνιο δύο-τρεις φορές την εβδομάδα.

Παράλληλα, οι κάτοικοι του νησιού διαμαρτύρονται και για πλημμελή αποκομιδή των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από ασθένειες εξαιτίας των εντόμων που μαζεύονται στα σκουπίδια.

«Ήρθε ο πρωθυπουργός και έκαναν μπαλώματα»

Ειδικότερα, για τραγική κατάσταση αναφορικά με την έλλειψη νερού αλλά και με τα σκουπίδια κάνει λόγο στο ethnos.gr o Μανόλης Μεργιανός, κτηνοτρόφος στους Αρκιούς. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ο δήμος φρόντισε με μπαλώματα να «επουλώσει» τα σπασμένα σημεία στο δίκτυο ύδρευσης, όταν επισκέφθηκε πρόσφατα το νησί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά πολύ σύντομα τα προβλήματα πάλι εμφανίστηκαν.

«Η κατάστασή μας είναι… μαύρα χάλια. Κινδυνεύουμε να αρρωστήσουμε από τις μύγες και τις σφήκες που μαζεύονται στα σκουπίδια, από τα οποία βρωμάει όλη η περιοχή μας, ενώ όλο το χειμώνα είμαστε χωρίς καράβι. Το νερό τρέχει στους δρόμους από το σπασμένο δίκτυο. Ήρθε ο πρωθυπουργός πριν από λίγο καιρό, μπάλωσαν το δίκτυο, για να μη δει το πρόβλημα, αλλά μετά από λίγες μέρες άρχισε πάλι να σπάει. Εξαιτίας του λιγοστού νερού ούτε μπάνιο δεν μπορούμε να κάνουμε. Χρειαζόμαστε το νερό, για να ποτίσουμε τα ζώα μας. Δεν μπορούμε να τα αφήσουμε να ψοφήσουν, από αυτά ζούμε εγώ και τα δύο αδέλφια μου», υποστηρίζει ο κ. Μεργιανός.

Από την πλευρά του ο επίσης κτηνοτρόφος Μιχάλης Καμπόσος τονίζει ότι αναγκάζεται να πάρει νερό από φίλο του, ο οποίος έχει δική του δεξαμενή.

«Το δίκτυο ύδρευσης έχει τουλάχιστον πέντε σπασίματα. Φτιάχνουν το ένα και χαλάει το άλλο, με αποτέλεσμα εδώ και μήνες το νερό να τρέχει στο δρόμο. Έχουμε δύο δεξαμενές, χωρητικότητας 500 και 200 κυβικών μέτρων, σε κάθε μία από τις οποίες δε φτάνουν περισσότερα από 15 κυβικά μέτρα νερού. Για να ποτίσω τα ζώα μου, αναγκάζομαι να πάρω νερό από φίλο μου, ο οποίος έχει δική του δεξαμενή. Δηλαδή, γύρισα στην εποχή της γιαγιάς μου και μεταφέρω νερό με το μπιτόνι. Εγώ, η γυναίκα μου και τα πέντε παιδιά μου αναγκαζόμαστε να κάνουμε μπάνιο κάθε τρεις μέρες. Πού να βρούμε νερό; Μόνο πλυντήριο να βάλουμε, το νερό εξαντλείται», αναφέρει ο κ. Καμπόσος.

«Μπαίνει νέος σωλήνας – Για εκδίκηση φωνάζουν κάποιοι»

Αν και αναγνωρίζει ότι υπάρχουν προβλήματα με το πεπαλαιωμένο δίκτυο ύδρευσης στους Αρκιούς, παραπέμπει σε λόγους εκδίκησης τα παράπονα των κατοίκων ο δήμαρχος Πάτμου, αφού, όπως υποστηρίζει, ποτέ δεν πλήρωναν για νερό και τώρα τοποθετήθηκαν μετρητές στο νησί, ώστε ο καθένας να καταβάλλει το ανάλογο αντίτιμο για τη χρήση του.

«Δεν αμφισβητώ ότι υπάρχει πρόβλημα με το δίκτυο ύδρευσης στους Αρκιούς και είναι γεγονός ότι παρουσιάζονται βλάβες, τις οποίες επισκευάζουμε. Άλλωστε, όλα τα νησιά έχουν πρόβλημα με το νερό. Όμως, αυτές οι φωνές ακούγονται τώρα, επειδή ολόκληρο το νησί ποτέ δεν πλήρωνε για την κατανάλωση νερού, αφού το παρείχαμε δωρεάν και πρόσφατα τοποθετήσαμε μετρητές. Το κάναμε, για να μάθουν να μη σπαταλούν το νερό και κυρίως για να μην το πουλάνε, ώστε να πλένονται οι ξένοι. Δεν τους άρεσαν οι μετρητές, τους οποίους τοποθετήσαμε για να εξορθολογίσουμε την κατάσταση. Ο καινούργιος σωλήνας, τον οποίο θα τοποθετήσουμε στο σημείο που παρουσιάζονται τα προβλήματα, βρίσκεται ήδη στην Πάτμο. Την Παρασκευή θα τον μεταφέρουμε στους Αρκιούς και την ερχόμενη εβδομάδα θα τοποθετηθεί», τονίζει ο κ. Πέντες.

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες για πλημμελή αποκομιδή των απορριμμάτων, ο δήμαρχος Πάτμου αναφέρει ότι εκείνος ήταν που καθιέρωσε την εβδομαδιαία παρουσία απορριμματοφόρου στους Αρκιούς και έκλεισε μία αυτοσχέδια χωματερή.

«Μέχρι να καθιερώσουμε την εβδομαδιαία παρουσία απορριμματοφόρου, δεν πήγαινε ποτέ όχημα στο νησί. Σε έναν δήμο υποστελεχωμένο με πάρα πολλά νησιά δεν είναι δυνατό να λύνουμε άμεσα όλα τα προβλήματα», σημειώνει ο δήμαρχος Πάτμου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρκιοίσκουπίδιαδήμαρχοςνερόκάτοικοιύδρευση