Ελλάδα|03.07.2023 16:37

ΑΠΘ: Στους δρόμους οι φοιτητές για τη λέσχη που έκλεισε - Ζητούν παράταση μέχρι να τελειώσει η εξεταστική - Τι απαντά η διοίκηση

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Σε σειρά κινητοποιήσεων, αρχής γενομένης από αυτήν που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας 3 Ιουλίου, έξω από το κτίριο της πρυτανείας, ετοιμάζονται προχωρήσουν φοιτητικοί σύλλογοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ζητώντας να παραταθεί η λειτουργία της φοιτητικής λέσχης μέχρι τις 15 Ιουλίου, προκειμένου να έχουν δικαίωμα δωρεάν σίτισης σε αυτήν και όσοι φοιτητές δίνουν μαθήματα έως εκείνη την ημερομηνία στο πλαίσιο της εξεταστικής περιόδου.

Κάθε χρόνο, με βάση τη διάταξη λειτουργίας της, η φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ κλείνει για το καλοκαίρι στις 30 Ιουνίου και ανοίγει πάλι την 1η Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, όπως αναφέρουν στο ethnos.gr φοιτητές, τα τελευταία χρόνια οι καλοκαιρινές εξεταστικές περίοδοι πολλών πανεπιστημιακών τμημάτων ολοκληρώνονται το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές να αναγκάζονται να παραμείνουν στη Θεσσαλονίκη και μέρος του Ιουλίου, προκειμένου να δώσουν μαθήματα και κατά συνέπεια να απαιτείται ένα σημαντικό ποσό για το καθημερινό φαγητό τους, μια και δεν μπορούν να σιτιστούν δωρεάν στη λέσχη.

«Αυτό που ζητάμε, είναι να παραμένει η λέσχη ανοιχτή μέχρι τις 15 Ιουλίου, αφού τότε τελειώνει η εξεταστική πολλών πανεπιστημιακών σχολών και τμημάτων. Επισκεφθήκαμε τον πρύτανη, προκειμένου να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημά μας, ωστόσο, ουσιαστικά ‘’πέταξε το μπαλάκι’’ στον εργολάβο που διαχειρίζεται τη σίτισή μας, λέγοντας ότι η σύμβασή του ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου. Παράλληλα, ο πρύτανης δεσμεύθηκε ότι η πρυτανεία θα προσπαθήσει να τον πείσει να παραταθεί η σύμβαση. Όμως, είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο η εξεταστική περίοδος διαρκεί μέχρι τις 15 Ιουλίου και άρα το ότι κλείνει η λέσχη στις 30 Ιουνίου δεν είναι μόνο ευθύνη του εργολάβου. Είναι παράλειψη της πρυτανείας το ότι δίνουμε μαθήματα και παραμένουμε στη Θεσσαλονίκη, αφότου έχει κλείσει η λέσχη. Θέλουμε να διασφαλιστεί ότι δε θα υπάρχει φοιτητής που δίνει μαθήματα τον Ιούλιο και δε θα έχει δικαίωμα δωρεάν σίτισης στη λέσχη», λέει στο ethnos.gr ο φοιτητής Πληροφορικής του ΑΠΘ Λάμπρος Παπανικόπουλος.

Η κινητοποίηση

Η πρώτη κινητοποίηση των φοιτητών για το ζήτημα έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας 3 Ιουλίου, έξω από το κτίριο της πρυτανείας του ΑΠΘ. Συμμετείχαν σε αυτήν δεκάδες φοιτητές από περισσότερους από δέκα φοιτητικούς συλλόγους και διαμαρτυρήθηκαν με πανό και συνθήματα, χωρίς να σημειωθεί κάποια ένταση.

Όπως λέει ο κ. Παπανικόπουλος, οι φοιτητές θα περιμένουν δύο μέρες, μήπως και δοθεί παράταση στη λειτουργία της φοιτητικής λέσχης και αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους, από την Πέμπτη 6 Ιουλίου θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

«Πάντοτε κλείνει η λέσχη στις 30 Ιουνίου»

Μιλώντας στο ethnos.gr η προϊσταμένη διεύθυνσης της φοιτητικής λέσχης του ΑΠΘ, Άννα Κατούφα, ανέφερε ότι από την αρχή της λειτουργίας της κλείνει στις 30 Ιουνίου, κάτι που ορίζεται και στις διατάξεις των οργανικών θέσεων.

«Το ότι η λέσχη έκλεισε στις 30 Ιουνίου, δεν έχει να κάνει με την υπάρχουσα σύμβαση με τον εργολάβο. Πάντοτε την ίδια ημερομηνία έκλεινε η φοιτητική λέσχη και αυτό δε θα μπορούσε να αλλάξει φέτος. Οι φοιτητές έχουν το δίκιο τους, αλλά, αφού αυτό ορίζεται, δε θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο», λέει η κ. Κατούφα.   

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΘφοιτητέςλέσχηπρυτανείακινητοποιήσεις