Ελλάδα|15.03.2019 11:56

Αλεξανδρούπολη: Πώς ένα ρομπότ κατασκεύασε τη «Νίκη της Σαμοθράκης» (vid+pics)

Τίμος Φακαλής

Μπροστά από το κτίριο της παλιάς νομαρχίας Αλεξανδρούπολης τοποθετήθηκε τις προηγούμενες μέρες η επιβλητική «Νίκη της Σαμοθράκης».

Πρόκειται για ένα ακριβές πιστοποιημένο αντίγραφο της «Νίκης της Σαμοθράκης» που βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου και το οποίο τοποθετήθηκε προσωρινά στον προαύλιο χώρο της Περιφερειακής Ενότητας Αλεξανδρούπολης μέχρι να μεταφερθεί στον φυσικό του χώρο στην Σαμοθράκη.

Είχε προηγηθεί το σκάλισμα του μαρμάρου από το ρομπότ που έδωσε τις πραγματικές διαστάσεις του πρωτοτύπου, που εστάλη σε ψηφιακή αποτύπωση 3D, από το Μουσείο του Λούβρου, μετά από αίτημα του αείμνηστου περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη. 

Το άγαλμα είναι ευγενική χορηγία στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, του επιχειρηματία Ηλία Κυριακίδη, από τη Δράμα. Για την δημιουργία του αγάλματος απαιτήθηκαν συνολικά 6 μήνες. Έχει ύψος 3, 38 μ. (μαζί με τη βάση), βάρος 5,5 τόνους και φιλοτεχνήθηκε από μάρμαρο Θάσου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αντιπεριφερειάρχη Έβρου, κ. Πέτροβιτς, το μαρμάρινο άγαλμα θα παραμείνει για τους επόμενους μήνες στον αύλειο χώρο του Νομαρχείου Αλεξανδρούπολης, στην παραλιακή λεωφόρο, έως ότου ετοιμαστεί η βάση στην οποία θα τοποθετηθεί στη Σαμοθράκη, τη μελέτη και δημιουργία της οποίας ανέλαβε η αρχαιολογική υπηρεσία.

ΑλεξανδρούποληΝίκη της ΣαμοθράκηςΛούβροάγαλμα