Ελλάδα|05.07.2023 19:45

Χαλκιδική: «Παράνομη οποιαδήποτε νέα προσπάθεια έξωσης» - Τι εξηγεί ο δικηγόρος του 81χρονου από τα Νέα Φλογητά - «Για 56 ημέρες κοιμόταν στο μπαλκόνι»

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Ως παράνομη και άκυρη ενέργεια, η οποία καταλύει κάθε έννοια δικαίου, χαρακτηρίζει τη νέα προσπάθεια των ελληνικών αστυνομικών Αρχών να βγάλουν για δεύτερη φορά έξω από το σπίτι του, στα Νέα Φλογητά Χαλκιδικής, μέσα σε διάστημα δύο μηνών, τον 81 ετών ανάπηρο Θεόφιλο Τζοχουνίδη, ο οποίος είναι οφειλέτης επισκευαστικού δανείου, που αδυνατεί να αποπληρώσει.

Μιλώντας στο ethnos.gr ο δικηγόρος του ηλικιωμένου, Φώτης Μπαμπάνης, στρέφεται σε βάρος του επικεφαλής της αστυνομικής επιχείρησης, υποδιοικητή του Τμήματος Νέων Μουδανιών, σημειώνοντας ότι η δεύτερη προσπάθεια έξωσης του κ. Τζοχουνίδη και η ένταση που προκλήθηκε εξαιτίας αυτής, αντίκεινται σε προσωρινή διαταγή δικαστηρίου, η οποία ορίζει ότι ο ηλικιωμένος μπορεί να παραμείνει στο σπίτι του, μέχρι να ληφθεί οριστική απόφαση για την περίπτωσή του.

«Η εκτελεστική διαδικασία είναι παράνομη στο σύνολό της για μία σειρά από λόγους. Μετά το νομικό ατόπημα που διέπραξε η εισπρακτική εταιρεία, που ήταν η επισπεύδουσα στην υπόθεση, να κοινοποιήσει ξανά τη διαταγή πληρωμής, στην οποία στηρίχθηκε η εκτελεστική διαταγή, προχωρήσαμε σε ανακοπή και ζητήσαμε προσωρινή διαταγή. Με βάση αυτήν ο ηλικιωμένος μπορεί να μείνει στο σπίτι του, μέχρι να εκδοθεί τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Εφόσον ο δικαστής απαγορεύει κάθε πράξη μέχρι τότε, είναι άκυρη οποιαδήποτε νέα προσπάθεια έξωσης του ηλικιωμένου. Ο υποδιοικητής του αστυνομικού τμήματος θα μηνυθεί, διότι παρανομεί κατάφωρα, αφού δεν ακολουθεί την προσωρινή διαταγή. Ο άνθρωπος είναι αστυνομικός και εμείς έχουμε απόφαση δικαστηρίου. Η διαφωνία του με τη δικαστική απόφαση και η προσπάθειά του να βγάλει από το σπίτι τον ηλικιωμένο, καταλύει κάθε έννοια δικαίου», τονίζει ο κ. Μπαμπάνης.

Κατά τον ίδιο, το επόμενο δικαστήριο για την υπόθεση του ηλικιωμένου θα γίνει στις 24 Ιουλίου και θα αφορά τα κυρίως ασφαλιστικά μέτρα για την προσωρινή διαταγή που χορηγήθηκε στον ηλικιωμένο. Επίσης, το φθινόπωρο θα γίνει η εκδίκαση των ανακοπών και στη συνέχεια αναμένεται η δικαστική διαμάχη για την υπόθεση να είναι μακρά.

Για 56 ημέρες κοιμόταν στο μπαλκόνι

Η διαδικασία έξωσης της οικογένειας του ηλικιωμένου (στο σπίτι μένουν ο 81χρονος, η γυναίκα του, η μία κόρη του και ο εγγονός του) ξεκίνησε στις 4 του περασμένου Μαΐου. Για επισκευαστικό δάνειο που πήρε η οικογένεια και το οποίο αδυνατεί να πληρώσει, αφού οι τόκοι έφτασαν το ποσό σε δυσθεώρητα ύψη, το ακίνητο βγήκε σε πλειστηριασμό και πλειοδότησε υπήκοος της Βόρειας Μακεδονίας.

Στις 4 Μαΐου έγινε η έξωση της οικογένειας, αλλά ο ηλικιωμένος, που αρνήθηκε να εγκαταλείψει την πρώτη κατοικία του, κοιμόταν στο μπαλκόνι για 56 ημέρες(!)

Μετά την προσωρινή διαταγή, που εκδόθηκε πριν από περίπου δέκα ημέρες, η οικογένεια επέστρεψε στο σπίτι. Ωστόσο, τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, όπως λέει στο ethnos.gr η δεύτερη κόρη του, Αναστασία Τζοχουνίδου, εμφανίστηκαν στο ακίνητο δύο δικηγόροι της πλευράς του υπηκόου της Βόρειας Μακεδονίας, μία δικαστική κλητήρας, τέσσερα άγνωστα άτομα και περίπου 15 αστυνομικοί.

«Επιχείρησαν να μας βγάλουν με τη βία»

Κατά την κ. Τζοχουνίδου, επιχείρησαν να απομακρύνουν την οικογένεια με τη βία, με αποτέλεσμα να δεχθεί χτύπημα η ίδια αλλά και να προκαλέσουν βλάβη στο καροτσάκι του ηλικιωμένου.

«Βρισκόμασταν στο σπίτι, όταν έφτασαν χωρίς εντολή εισαγγελέα. Επιχείρησαν να αλλάξουν κλειδαριά με τη βία, ενώ η δικαστική κλητήρας σήκωσε χέρι επάνω μου. Έπιασαν το καροτσάκι του πατέρα μου και το σήκωσαν στον αέρα, για να το βγάλουν έξω. Κατάφεραν να χαλάσουν το καροτσάκι, ενώ ο κλειδαράς με τροχό προσπάθησε να κόψει και την εξωτερική πόρτα. Μπήκα μπροστά εγώ και δεν τα κατάφερε. Βρίσκονταν εκεί για πολύ ώρα και προσπαθούσαν να μας… πετάξουν από το μπαλκόνι. Μία δικηγόρος ήθελε να μας στείλει στο αυτόφωρο. Ο ηλικιωμένος πατέρας μου τελικά έμεινε στο σπίτι αλλά η αναστάτωση για ολόκληρη την οικογένειά μας είναι τεράστια. Η ψυχική οδύνη που υποστήκαμε, δυστυχώς, δεν αναπληρώνεται», τονίζει η κ. Τζοχουνίδου.

Τέλος, η ίδια αναφέρει ότι ο πατέρας της, εκτός του ότι είναι ανάπηρος, πάσχει από επιληψία και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ ο εγγονός του αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα.

«Το ποσό του δανείου έχει αποπληρωθεί και έμειναν μόνο οι τόκοι. Πλέον μας ζητάνε 498.000 ευρώ. Εκεί έφτασε το ποσό», καταλήγει η κ. Τζοχουνίδου.  

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

δικαστήριοέξωσηηλικιωμένοςδικηγόροςΧαλκιδική