Ελλάδα|06.07.2023 14:42

Δίκη για δολοφονία Άλκη Καμπανού: Τα ελαφρυντικά που ζήτησαν οι συνήγοροι των κατηγορούμενων – Πότε θα συνεχιστεί η δίκη

Newsroom

Την Τετάρτη 12 Ιουλίου στις 9:30 το πρωί θα συνεχιστεί η δίκη για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, καθώς το δικαστήριο διέκοψε τη διαδικασία. Μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων των κατηγορούμενων για τα ελαφρυντικά, η εισαγγελέας ζήτησε χρόνο για να μελετήσει τα έγγραφα.

Οι συνήγοροι των κατηγορούμενων σύμφωνα με το thesstoday, ζήτησαν να αναγνωριστεί, μεταξύ άλλων, το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. Σύμφωνα με το άρθρο 133 του Ποινικού Κώδικα η ηλικία 18-25 αποτελεί μεταβατικό στάδιο για την προσωπικότητα του δράστη και χρήζει επιεικέστερης μεταχείρισης.

Παράλληλα, οι συνήγοροι ζήτησαν να αναγνωριστούν και άλλα ελαφρυντικά για τους 12 κατηγορούμενους, στον βαθμό που ισχύουν για τον κάθε ένα, ότι το έγκλημα τελέστηκε λόγω νεαρής ηλικίας, ο πρότερος σύννομος βίος, η μεταμέλεια για τις πράξεις τους και η καλή διαγωγή τους στις φυλακές.

Κατά τις εισηγήσεις τους προκλήθηκαν σφοδρές αντιδράσεις, επειδή οι συνήγοροι είπαν ότι οι 12 κατηγορούμενοι είναι «παιδιά της γειτονιάς». Ορισμένοι ξέσπασαν μέσα στο δικαστήριο και άρχισαν να φωνάζουν «και αυτός που πέθανε τι ήταν; Άκου παιδιά της γειτονιάς…».

Ομόφωνα ένοχοι οι κατηγορούμενοι

Νωρίτερα, το δικαστήριο έκρινε ένοχους και τους 12 κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού. Οι επτά κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για τη δολοφονία του Άλκη και οι άλλοι πέντε για συνέργεια.

Αναλυτικά οι 12 κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για τις εξής πράξεις:

  • Ο 1ος κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (Άλκη), απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (στενό φίλο του) και κατά πλειοψηφία (5-2) για απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (δεύτερο τραυματία). Ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Αθλητικού Νόμου), όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.
  • Οι 2ος, 3ος, 4ος, 7ος, 9ος και 11ος κατηγορούμενοι ομόφωνα για ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο, απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο και κατά πλειοψηφία (5-2) για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο. Ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης, εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Αθλητικού Νόμου), όπως επίσης για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.
  • Οι 1ος, 5ος, 6ος, 8ος και 12ος κατηγορούμενοι ομόφωνα για συνέργεια σε ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (Άλκη), συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (στενό φίλο του Άλκη) και κατά κατά πλειοψηφία (5-2) για συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας από κοινού με ενδεχόμενο δόλο (δεύτερος νεαρός τραυματίας). Ομόφωνα για συμπλοκή με τη μορφή της επίθεσης εξαιτίας της οποίας επήλθε θάνατος με αθλητική αναφορά και κατοχή αντικειμένου (με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του Αθλητικού Νόμου), όπως επίσης ομόφωνα κατά περίπτωση για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Στις περιπτώσεις που προέκυψε πλειοψηφία, όπως γνωστοποίησε το δικαστήριο, μειοψήφησαν οι δύο τακτικές δικαστές που είχαν την άποψη ότι η πράξη της απόπειρας ανθρωποκτονίας για τον δεύτερο φίλο του Άλκη θα έπρεπε να μετατραπεί σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. 

Ένταση έξω από το δικαστήριο

Λίγο πριν τις δύο το μεσημέρι και ενώ το δικαστήριο διέκοψε για λίγα λεπτά τη συνεδρίαση, περίπου 20 συγκεντρωμένοι προπηλάκισαν και εξύβρισαν τη μητέρα ενός εκ των δώδεκα καταδικασθέντων που εκείνη την ώρα βγήκε από την κεντρική είσοδο.

Δηλώσεις δικηγόρων

Για ηθική ικανοποίηση της οικογένειας του Άλκη, έκανε λόγο ο δικηγόρος υπεράσπισης της κατηγορίας της οικογένειας Καμπανού, Γιάννης Πουλτσίδης. Ο κ. Πουλτσίδης, σύμφωνα με το GrTimes μίλησε για ευτελή χειρισμό της υπερασπιστικής πλευράς να μιλάει για θανατηφόρα σωματική βλάβη, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για ανθρωποκτονία, αφού όπως τονίζει «είχαμε 30 χτυπήματα σε άψυχο σώμα, 27 χτυπήματα σε ένα σώμα και ένα βαθύ τραύμα εννέα εκατοστών».

Συγκεκριμένα, από την μεριά του, ο συνήγορος υποστήριξης κατηγορίας της οικογένειας Καμπανού, Γιάννης Πουλτσίδης τόνισε ότι «η οικογένεια του Άλκη αισθάνεται ηθική ικανοποίηση. Για τον κόσμο είναι δύσκολο να καταλάβει νομικές έννοιες αλλά είχαμε ευτελή χειρισμό από την πλευρά της υπεράσπισης ότι αντί για ανθρωποκτονία, σήμερα είχαμε να δικάσουμε μια υπόθεση σωματικής βλάβης. Όπως είναι εύκολα κατανοητό, θανατηφόρα σωματική βλάβη, έχουμε όταν ένα ή δυο τραύματα επιφέρουν θάνατο. Εδώ πέρα είχαμε ένα άψυχο σώμα με τριάντα χτυπήματα, ένα σώμα με είκοσι επτά χτυπήματα και ένα ακόμη σώμα με ένα βαθύ τραύμα εννέα εκατοστών στη γλουτιαία περιοχή. Μιλάμε για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας έτσι ακριβώς όπως καταδικάστηκαν και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι».

Στη συνέχεια, ο δικηγόρος της οικογένειας του Άλκη εξαπέλυσε «βολές» κατά των 12 κατηγορούμενων, λέγοντας πώς «Το στέρνο τους και η ψευτομαγκιά τους κράτησαν 40 δευτερόλεπτα, όταν θέλει ανδρεία να ομολογήσεις τα στόματα τους ήταν κλειστά. Οι κατηγορούμενοι είπαν ότι θέλουν δίκαιη δίκη λες και δικάζονται στο Ιράν και θα τους πετροβολούσαν. Ο ένας κάλυπτε τον άλλον, κανείς δεν είδε τίποτα, όλα δήθεν. Προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το αποδεικτικό υλικό προς το όφελος τους. Το δικαστήριο ήρθε σε θέση να πρέπει να κρίνει ποιος από τους 12 εγκληματίες επέφεραν τα χτυπήματα στον Άλκη και τους φίλους του».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Κούγιας τόνισε: «Είχα μελετήσει τις κατηγορίες των κατηγορουμένων ότι με τον τρόπο με τον οποίο επέλεξαν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους θα καταδικαστούν όλοι για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο από πρόθεση. Σήμερα υπήρξε μια νομική δικαίωση αλλά θέλω να σας πω ότι δεν είναι τυχαίο. Σήμερα μίλησε η δικαιοσύνη και εμείς πρέπει να είμαστε λιτοί. Από τη μια πλευρά υπάρχει μια βαθιά ικανοποίηση στην οικογένεια γιατί πραγματικά όλοι οι κατηγορούμενοι “πολτοποίησαν” αυτό το παιδί ώστε να σκοτώσουν τα υπόλοιπα παιδιά. Όμως απο την άλλη πλευρά οι γονείς του Άλκη δεν θα δουν ξανά το παιδί τους».

Και πρόσθεσε: «Η απόφαση είναι δίκαιη αλλά παράλληλα όπως είπε ήταν μεγάλο σοκ να βλέπεις 12 παιδιά να λένε επί 6 μήνες ότι εγώ ήμουν εκεί αλλά εγώ δεν χτύπησα τον Άλκη».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

δολοφονίαειδήσεις τώραΆλκης ΚαμπανόςΘεσσαλονίκη