Ελλάδα|12.07.2023 22:47

«Μεγάλη ηθική δικαίωση, αλλά το παιδί μας δεν γυρίζει πίσω» λέει η οικογένεια του Άλκη - Οι ποινές για κάθε καταδικασμένο

Newsroom

Την ικανοποίηση τους για την απόφαση του δικαστηρίου, που καταδίκασε σε ισόβια συν πολυετείς καθείρξεις τους επτά που καταδικάστηκαν για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και σε πολυετείς καθείρξεις τους άλλους πέντε, που καταδικάστηκαν για συνεργία, εξέφρασαν οι γονείς του αδικοχαμένου Άλκη Καμπανού.

«Ευχαριστώ την ελληνική Δικαιοσύνη. Είναι μια μεγάλη ηθική δικαίωση για την οικογένεια μας αλλά το παιδί μου δεν γυρίζει πίσω» δήλωσε η μητέρα του 19χρονου θύματος οπαδικής επίθεσης, Μελίνα Κακουλίδου κατά την έξοδό της από το δικαστικό Μέγαρο.

Αντίστοιχα ο  πατέρας του Αριστείδης Καμπανός ευχαρίστησε τη Δικαιοσύνη, τον απλό κόσμο για τη συμπαράσταση στον μαραθώνιο δικαστικό αγώνα. «Δεν θέλαμε την εξόντωση των δολοφόνων του Άλκη. Επιθυμούσαμε δικαιοσύνη, δικαίωση. Υπήρξε έγκλημα και έπρεπε να επιβληθεί τιμωρία» τόνισε.

Ερωτηθείς από για το αν θεωρεί τις ποινές που επιβλήθηκαν εξοντωτικές, ο κ. Καμπανός δήλωσε ότι «δεν ήταν εξοντωτική, ήταν στα πλαίσια του ειδεχθούς εγκλήματος, το οποίο διέπραξαν».

Τέλος, ο πατέρας του αδικοχαμένου Άλκη σημείωσε ότι «υπήρξαν πολλές δύσκολες στιγμές μέσα στο δικαστήριο. Κυρίως κατά τη διάρκεια των καταθέσεων των ιατροδικαστών. Προσπαθούσα να συγκρατήσω την ψυχραιμία μου, μαζί με τη σύζυγο, η οποία μου συμπαραστάθηκε όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Καταφέραμε και αντέξαμε και νομίζω ότι επήλθε δικαίωση».

«Η Δικαιοσύνη είναι ακέραια»

Ο Γιάννης Πουλτσίδης, συνήγορος της οικογένειας του Άλκη και των δύο φίλων του, που τραυματίστηκαν κατά την άγρια οπαδική επίθεση, που σημειώθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2022, στην Χαριλάου, μίλησε για «δίκαιη απόφαση».

Τόνισε, δε, ότι οι 12 καταδικασθέντες ήταν αρματωμένοι και οπλισμένοι σαν «αστακοί» και οι ψυχές τους «γεμάτες μίσος και κακία», ενώ τα τρία θύματα ήταν άοπλα και οι «ψυχές τους γεμάτες αγάπη».«Η Δικαιοσύνη όμως είναι ακέραια και επέβαλε την δίκαιη ποινή», επισήμανε ο ίδιος σε δήλωση του.

Αναλυτικά οι ποινές για τους 12

  • Πρώτος: 27 χρόνια κάθειρξη από τα οποία εκτιτέα είναι τα 20.
  • Δεύτερος: Ισόβια και εκτιτέα επιπλέον 20.
  • Τρίτος: Ισόβια και άλλα 18.
  • Τέταρτος: Ισόβια και άλλα 18.
  • Πέμπτος: 24 χρόνια, εκτιτέα τα 20.
  • Έκτος: 20 χρόνια.
  • Έβδομος: Ισόβια και άλλα 20 χρόνια.
  • Όγδοος: 19 χρόνια κάθειρξη.
  • Ένατος: Ισόβια και άλλα 20 χρόνια.
  • Δέκατος: Ισόβια και άλλα 22 χρόνια από τα οποία εκτιτέα τα 20
  • Ενδέκατος: Ισόβια και άλλα 20 χρόνια.
  • Δωδέκατος: 22 χρόνια από τα οποία εκτιτέα τα 20.

Για τους δέκα κατηγορούμενους επιβάλλεται επίσης χρηματική ποινή 300 ευρώ ύψους 5 ευρώ καθ΄ έκαστη ημερήσια μονάδα. Επίσης, η εισαγγελέας πρότεινε για τους πέντε που δεν έχουν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, η έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Στο άκουσμα των ποινών, το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα και σε συνθήματα για το αδικοχαμένο θύμα της τυφλής οπαδικής βίας.

Το δικαστήριο απέρριψε τα ελαφρυντικά για τους κατηγορούμενους

Ομόφωνα απορριπτική ήταν νωρίτερα η απόφαση του δικαστηρίου επί των προτάσεων για ελαφρυντικά, που κατέθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των δώδεκα καταδικασθέντων.

Υπενθυμίζεται ότι με την έναρξη της σημερινής διαδικασίας στη δικαστική αίθουσα ήταν απορριπτική επί των προτάσεων για ελαφρυντικά και η πρόταση της εισαγγελέα. Η τελευταία είχε τονίσει, μεταξύ άλλων, ότι «έχουμε δώδεκα άτομα που δεν μετάνιωσαν, δεν πόνεσαν και δεν αποδέχθηκαν την εγκληματική τους συμπεριφορά. Δεν εξετράπησαν, ήταν προμελετημένο σχέδιο».

Τι ζήτησαν οι δικηγόροι των 12

Οι προτάσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για ελαφρυντικά στους καταδικασθέντες αφορούσαν κυρίως τον πρότερο σύννομο βίο τους, την ειλικρινή μεταμέλεια που υποστήριξαν ότι επέδειξαν με τις ομολογίες τους αλλά και με τη στάση τους μέσα στη φυλακή καθώς και το γεγονός ότι συμπεριφέρθηκαν ανώριμα εξαιτίας του νεαρού της ηλικίας τους.

Νωρίτερα, στις τοποθετήσεις τους οι δικηγόροι των καταδικασθέντων επιχείρησαν να αντικρούσουν την επιχειρηματολογία της εισαγγελέα. Παράλληλα, παραθέτοντας μια σειρά από επιχειρήματα, ζήτησαν από το δικαστήριο στην τελική του απόφαση να λάβει υπ' όψιν του τις προτάσεις τους για τη χορήγηση ελαφρυντικών στους δώδεκα καταδικασθέντες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

δίκηειδήσεις τώραΆλκης Καμπανόςδολοφονίαοπαδική βία