Ελλάδα|16.03.2019 09:43

Η Κουράκου αποφυλακίστηκε, οι έρευνες συνεχίζονται…

Σοφία Σπίγγου

Ελεύθερη µε την υποχρέωση καταβολής εγγύησης ύψους 150.000 ευρώ και την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκε η σύζυγος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιάννου Παπαντωνίου, Σταυρούλα Κουράκου.

Η αποφυλάκισή της ήρθε διότι η ανακρίτρια κατά της ∆ιαφθοράς Ηλιάνα Ζαµανίκα έκανε δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης που είχε καταθέσει η κατηγορούµενη ενώπιόν της το προηγούµενο διάστηµα. Η Σταυρούλα Κουράκου, η οποία είχε κριθεί προφυλακιστέα για υπόθεση νοµιµοποίησης εσόδων από παράνοµες δραστηριότητες, οφείλει να καταβάλει εγγύηση ύψους 150.000 ευρώ µέχρι τις 20 Απριλίου, ενώ της επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εµφάνισης στο αστυνοµικό τµήµα της περιοχής της τρεις φορές τον µήνα.

Η συναίνεσή της στην άρση απορρήτου των λογαριασµών της οδήγησε, σύµφωνα µε τον συνήγορό της, Μιχάλη ∆ηµητρακόπουλο, στην αποφυλάκισή της. «Εδωσε το πράσινο φως για να ελεγχθούν όλες οι καταθέσεις της σε όλα τα πιστωτικά ιδρύµατα του εξωτερικού» ανέφερε ο Μ. ∆ηµητρακόπουλος.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, στην ανακριτική διάταξη αναφέρεται ακόµη ότι η Στ. Κουράκου έχει άρει όλες εκείνες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες που θα µπορούσαν να τη διευκολύνουν σε ενδεχόµενη φυγή, γεγονός που «µέτρησε» στη δικαστική κρίση, καθώς το σπίτι που µίσθωνε στην Ολλανδία δεν µισθώνεται πλέον. Ακόµη, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόµη ένας λόγος που οδήγησε στην κρίση για την αποφυλάκιση είναι η επικείµενη κατάργηση της διάταξης του ν.1608/50 περί καταχραστών, µε την οποία, άλλωστε, βαρύνονται τόσο η Στ. Κουράκου όσο και ο Γ. Παπαντωνίου.

Η έρευνα, πάντως, για τα εξοπλιστικά, µε κεντρικό πρόσωπο τον πρώην υπουργό Εθνικής Αµυνας, συνεχίζεται έπειτα από τη συνάντηση των Ελλήνων ανακριτών στη Χάγη µε συναδέλφους τους από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες η Αθήνα έχει υποβάλει αιτήµατα για άνοιγµα λογαριασµών του. Οι χώρες αυτές είναι η Γαλλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Κύπρος.

Στα τέλη Οκτωβρίου του 2018 ο Γ. Παπαντωνίου και η Στ. Κουράκου είχαν κριθεί ύποπτοι φυγής στο εξωτερικό, µεαποτέλεσµα µετά τις απολογίες τους να κριθούν προφυλακιστέοι και να οδηγηθούν στην φυλακή. Ο πρώην υπουργός Εθνικής Αµυνας και η σύζυγός του δεν κατάφεραν να πείσουν κατά τη διήµερη µαραθώνια απολογία τους ότι δεν σχετίζονται µε ξέπλυµα 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων που προέρχονταν από «δωράκια» για τη σύµβαση εκσυγχρονισµού των έξι φρεγατών του Πολεµικού Ναυτικού.

Αρνείται τις µίζες

Ο άλλοτε κραταιός άνδρας του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε ότι εισέπραξε µίζες, υπογραµµίζοντας ότι «έπειτα από 15 χρόνια ερευνών δεν έχει προκύψει εις βάρος µου καµία ένδειξη παράνοµης λειτουργίας, ούτε έµβασµα, ούτε τραπεζική ροή, ούτε µαρτυρία παράνοµης συναλλαγής». Στην ίδια γραµµή κινήθηκε και η Στ. Κουράκου, η οποία αρνήθηκε τις κατηγορίες, ισχυριζόµενη ότι δεν υπάρχει ύποπτη ροή χρήµατος που να κατέληξε σε λογαριασµούς δικούς της και του συζύγου της. Σηµειώνεται ότι οι ανακριτές κατά της ∆ιαφθοράς ξετύλιξαν το κουβάρι από λογαριασµό της Σταυρούλας Κουράκου στο εξωτερικό, ενώ υπό έρευνα βρίσκεται και λογαριασµός ο οποίος «υποδέχθηκε» τον Σεπτέµβριο του 2016 περί τα 4,6 εκατ. ελβετικά φράγκα και, σύµφωνα µε τις Αρχές, ανήκει στη Στ. Κουράκου

Σταυρούλα ΚουράκουμίζεςΓιάννος Παπαντωνίου