Ελλάδα|17.07.2023 15:32

Φωτιά στον Κουβαρά: Καίγονται τα πρώτα σπίτια - Πάνω από 4 χιλιόμετρα το μέτωπο

Newsroom

«Καίγονται τα πρώτα σπίτια» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Λουκάς, δήμαρχος Λαυρεωτικής επισημαίνοντας πως το πύρινο μέτωπο που ξεκίνησε από τον Κουβαρά είναι πάνω από 4 χιλιόμετρα. Λίγο νωρίτερα και κάτοικος της περιοχής κατήγγειλε στο Open πως έχουν προκληθεί ζημιές σε οχήματα και σπίτια.

Μιλώντας στο ethnos.gr και τον Κώστα Ασημακόπουλου ο δήμαρχος περιέγραψε: «Η φωτιά έχει ξεφύγει από τον έλεγχο. Απειλούνται μεγάλες εκτάσεις που είναι δύσκολο να σας περιγράψω. Κυρίως όμως απειλούνται οι οικισμοί Πέτα και Μεγάλη Αυλή Κερατέας. Στο Πάνιο όρος η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη. Το μέτωπο είναι τεράστιο. Ζητάμε εναέρια μέσα. Μέλημα μας είναι η ασφάλεια των πολιτών. Μετά η ασφάλεια των σπιτιών, των εργοστασίων αλλά και των υποδομών ενέργειας και αναφέρομαι στις κολώνες της ΔΕΗ. Η περιοχή εδώ έχει πολλά διάσπαρτα εργοστάσια που έχουν εύφλεκτα υλικά. Ζητάμε εναέρια μέσα. Μόλις τώρα βλέπω ένα ελικόπτερο. Ας ελπίσουμε πως όλα θα πάνε καλά αλλά ο αέρας δε βοηθάει καθόλου».

Εκρήξεις από πυλώνες ρεύματος 

Η μάχη της Πυροσβεστικήες είναι τεράστια για να ελέγξουν την μεγάλη φωτιά που καίει ακόμα ανεξέλεγκτη, προκαλώντας και εκρήξεις στην περιοχή, ενώ οι φλόγες έχουν κάψει και πυλώνες ρεύματος

Συνολικά επιχειρούν συνεχώς 150 πυροσβέστες με 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων 31 Ρουμάνων πυροσβεστών, 40 πυροσβεστικά υδροφόρα οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για ένα εναέριο συντονισμό.

Επιπρόσθετα οι εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και οι εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας διαθέτουν μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων στην περιοχή της πυρκαγιάς. Ομοίως και η Περιφέρεια Αττικής.

 

Εκκενώσεις περιοχών 

Το έργο της Πυροσβεστικής δυσκολεύουν οι πολύ ισχυροί άνεμοι, ενώ έχουν σταλεί μηνύματα από το 112 για εκκένωση οικισμών.

Λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι εστάλη μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής Πέτα προς Νέο Κουβαρά για εκκένωση προς Κερατέα, ενώ μετά από λίγα λεπτά δόθηκε εντολή εκκένωσης και για τις περιοχές Μελισσουργός και Τραμπουριά προς Ανάβυσσο.

Λίγο πριν τις 15:00 εστάλη και τέταρτο μήνυμα από το 112 για άμεση εκκένωση από Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο  προς την παραλία της Παλιάς Φώκαιας. 

Σε ετοιμότητα οι υγειονομικές Υπηρεσίες - Δύο κλήσεις για παροχή βοήθειας 

Σχετικά με την φωτιά στον Κουβαρά, έχουν τεθεί σε ετοιμότητα από το ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ οι όμορες Υγειονομικές δομές, όπως αναφέρουν πηγές από το Υπουργείο Υγείας.

Στο σημείο έχουν σταλεί 2 ασθενοφόρα και μία μοτοσυκλέτα της Ομάδας Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ για κάλυψη.

Προς το παρόν το ΕΚΑΒ έχει λάβει 2 κλήσεις, για ένα αναπνευστικό περιστατικό και για ένα πιθανό εγκεφαλικό που ήδη επιχειρεί για να διακομιστούν.

Το ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ είναι σε συνεχή επικοινωνία με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Με εντολή της ΕΛΑΣ έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λ. Λαυρίου από τη Λ. Σουνίου έως την επαρχιακή οδό Κουβαρά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας

Η αστυνομία προχώρησε και σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη Λεωφόρο Αναβύσσου από το ύψος της οδού Ολύμπου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Ανάβυσσο.

«Έχει ξεφύγει στο βουνό η φωτιά»

Μιλώντας στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Open, o αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής, Θανάσης Μακροδημήτρης αναφέρει πως:

«Δυστυχώς η φωτιά έχει ξεφύγει από την λεωφόρο Λαυρίου προς το βουνό. Είναι ενδιάμεσα στα σύνορα Λαυρωτικής και Σαρωνικού. Υπάρχουν πολλές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας. Προσπαθούμε να την πιάσουνε αλλά φυσάνε πολλοί δυνατοί άνεμοι.

Ακόμα δεν έχει απειλήσει σπίτια αλλά είναι πολύ κοντά. Πνέουν ισχυροί άνεμοι 7-8 μποφόρ».

Πηγή: Facebook/Πυροπροστασία Δασών Λαυρεωτικής

Για προληπτικούς λόγους εκκενώνεται η μονή Ιεράς Σκέπης.  

Δήμαρχος Λαυρεωτικής: «Είναι δύσβατη η περιοχή - Μόνο εναέρια μέσα μπορούν να βοηθήσουν»

Με τη σειρά του και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λούκας, μιλώντας στο Open ανέφερε πως τα εναέρια μέσα άργησαν να φτάσουν με αποτέλεσμα η φωτιά να πάρει γρήγορα έκταση.

«Ξεκίνησε από τη λεωφόρο Αθηνών – Λαυρίου και πηγαίνει προς το βουνό. Έχει ανοίξει το μέτωπο. Υπάρχουν σπίτια αλλά είναι εκτός της εστίας της φωτιάς. Δεν κινδυνεύουν. Το μέτωπο έχει μήκος 1,5- 2 χιλιόμετρα. Μόνο εναέρια μέσα μπορούν να βοηθήσουν γιατί η περιοχή είναι δύσβατη και δεν μπορούν να πλησιάσουν οι επίγειες δυνάμεις», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Δυσοίωνη η πρόγνωση Μαρουσάκη για τους ανέμους

Την ίδια ώρα, δυσοίωνη είναι και η εξέλιξη των ανέμων καθώς σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open, Κλέαρχο Μαρουσάκη: «Φαίνεται ότι ο βορειοανατολικός άνεμος θα φέρει μεγάλες εντάσεις μέχρι και τις πρώτες βραδινές ώρες. Ήδη προσεγγίζουν τα 6-7 μποφόρ σε ό,τι αφορά την μέση ένταση γιατί οι ριπές ξεπερνούν και τα 7 μποφόρ, διαμορφώνοντας μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση. Υπολογίζουμε πως στις 20:00 – 21:00 θα υπάρχει υποχώρηση του βορειανατολικού ανέμου, στα 5-6 μποφόρ και αργότερα στα 4-5 μποφόρ. Ωστόσο,  από αύριο το πρωί μετά τις 7:00 θα αυξηθούν και πάλι οι βοριάδες». 

Σημειώνεται πως τις ώρες που οι άνεμοι θα κοπάσουν, δεν θα μπορούν να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα και όλη τη μάχη θα δώσουν οι επίγειες δυνάμεις. 

Συγκλονιστικές εικόνες από την φωτιά όπως φαίνεται από το Λαγονήσι

Πηγή: Πυρκαγιά ενημέρωση - Dimitris Sotos

Πού είναι αυξημένος ο κίνδυνος για φωτιά σήμερα

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε έξι περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Αρκαδίας)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199. Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr».

φωτιάσπίτιαειδήσεις τώραφωτιά τώραζημιέςπυροσβεστική