Ελλάδα|18.07.2023 23:12

Φωτιά τώρα - Ολονύχτιος πύρινος εφιάλτης: Ανεξέλεγκτα τα μέτωπα σε Μάνδρα, Λουτράκι και Νέα Πέραμο - Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Ρόδο

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Μάχη με τις φλόγες για δεύτερη νύχτα δίνουν οι πυροσβέστες και γενικότερα οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας που βρίσκονται στα πύρινα μέτωπα κυρίως στη Δυτική Αττική αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου όπου οι φωτιές έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις, την ώρα που οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι τα δύσκολα δεν τελείωσαν, καθώς την Τετάρτη θα είναι η πιο δύσκολη μέρα σε ό,τι έχει να κάνει με τους ανέμους.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, σε έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη, κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν θα έχουν στη διάθεσή τους τα εναέρια μέσα «όμως οι πυροσβέστες οι εθελοντές, οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας καθώς και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια στο πεδίο για τον περιορισμό των πυρκαγιών».

Η φωτιά στη Ρόδο

Αναφορικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα στον Έμπωνα της Ρόδου ο κ. Βαθρακογιάννης επισήμανε ότι είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 66 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 18 οχήματα ενώ από αέρος επιχείρησαν μέχρι το τελευταίο φως 3 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν επίσης υδροφόρα και μηχανήματα έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης και όπως τόνισε, μέχρι στιγμής δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα rodosreport.gr,  η φωτιά είναι εκτός ελέγχου στο μέτωπο προς τα Λάερμα παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που δίνουν πυροσβέστες και εθελοντές για να την περιορίσουν, ενώ δυσκολίες παρουσιάζονται στον ανεφοδιασμό των οχημάτων καθώς ξεμένουν από νερό ενώ αρκετές φορές οχήματα βρέθηκαν εγκλωβισμένα χωρίς νερό. 

Στο σημείο, που βρίσκεται μακριά από την πόλη του νησιού, έχουν σπεύσει δασοπυροσβεστικές δυνάμεις με επανδρωμένα οχήματα από τα γύρω φυλάκια και τη Ρόδο. Επιχειρούν ταυτόχρονα και εθελοντικές οργανώσεις του νησιού με οχήματα. 

Προειδοποίηση για νέα δύσκολη ημέρα

«Ξημερώνει δύσκολη μέρα. Θυμίζουμε ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν και αύριο σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους εντάσεως 7 μποφόρ στο Αιγαίο υπεραυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης και επέκτασης πυρκαγιών. Ζητούμε τη συνεργασία όλων των πολιτών. Ο καύσωνας δεν έχει χάσει τη δυναμική του και κάθε αμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη καταστροφή», σημείωσε.

Λουτράκι: Μάχη για να κρατηθεί η φωτιά μακριά από τα διυλιστήρια

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στο Λουτράκι, όπου οι εστίες αναζωπυρώθηκαν και το μέτωπο εκτείνεται σε μεγάλη ακτίνα, περνώντας μέσα από τους οικισμούς Καλλιθέα, Πανόραμα και Άγιο Χαράλαμπο. Στα διυλιστήρια έχει «κρατηθεί» το μέτωπο από τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε απόσταση πάνω από 1 χιλιόμετρο από τις εγκαταστάσεις. Η προσπάθεια θα επικεντρωθεί εκεί όλο το βράδυ ώστε να μην δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων από σήμερα και για έξι μήνες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες και να γίνει διαχείριση των ζημιών και των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την πυρκαγιά.

Ενεργοποιήθηκε για ακόμα μία φορά το 112, καθώς έστειλε ειδοποίηση για εκκένωση στην περιοχή «Γλυκιά Ζωή» στην οποία βρίσκονται τα διυλιστήρια.

Σπίτια στο έλεος της πύρινης λαίλαπας στη Μάνδρα

Οι κάτοικοι της Νέας Ζωής έζησαν την Τρίτη τον απόλυτο πύρινο εφιάλτη, είχαν περικυκλωθεί περιμετρικά από τον λόφο και μέσα στον οικισμό από τις φωτιές. Όσοι είχαν μείνει πίσω είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Η κάμερα του OPEN βρέθηκε στο εσωτερικό ενός σπιτιού που έχει καεί ολοσχερώς. Όπως εξήγησε ο ιδιοκτήτης του σπιτιού στον Γιάννη Ρήγο, έδιωξε τη γυναίκα του με τα δύο τους παιδιά να βρεθούν σε ασφαλές σημείο και, μέχρι και την τελευταία στιγμή, ο ίδιος έμεινε ολομόναχος στο σπίτι, χωρίς καμία βοήθεια να βρέχει περιμετρικά με λάστιχο το οίκημα. Όταν οι πυροσβέστες έφτασαν στο σημείο ήταν ήδη αργά, έσπασαν το τζάμι και άρχισαν να βρέχουν, αλλά ήταν, πλέον, μάταιο. 

Άνδρας λυγίζει μπροστά στο καμένο σπίτι του στη Μάνδρα

Κάτοικος της περιοχής λύγισε στην κάμερα του OPEN μπροστά στο καμένο σπίτι του. «Μείναμε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Είδαμε ότι ο αέρας δυναμώνει. Προσπαθήσαμε να μαζέψουμε τα παιδιά όσο πιο γρήγορα γινόταν αλλά η φωτιά πλησίαζε πάρα πολύ γρήγορα και ήταν πολύ δύσκολο», είπε.

«Διώξαμε τα παιδιά όσο πιο γρήγορα γινόταν»

«Είδαμε τη φωτιά να πλησιάζει. Ήμασταν εδώ, προσπαθούσαμε μέχρι την τελευταία στιγμή διώξαμε τα παιδιά όσο γινόταν πιο γρήγορα μέχρι που καταλήξαμε εδώ, Η φωτιά πέρασε μέσα στο σπίτι ακριβώς από απέναντι από τα πεύκα, στη σκεπή του σπιτιού και από εκεί μέσα στο σπίτι. Βρέχαμε το σπίτι από τη μία η ώρα μέχρι τελευταία στιγμή το βρέχαμε. Είχαμε ενημερώσει πυροσβεστική αλλά τόσες πολλές φωτιές που καίνε, ήταν πολύ δύσκολα», υπογράμμισε.

Εμφανώς φορτισμένος, ο κάτοικος της Νέας Ζωής, σημείωσε: «Οι άνεμοι ήταν τρομερά δύσκολοι και άλλαζαν συνέχεια. Πέρασε μέσα στο σπίτι μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Δεν μπορούσες να αναπνεύσεις, στόχος ήταν να φύγουν τα παιδιά και να μπορέσουμε όσο γίνεται να βρέξουμε όσο γινόταν το σπίτι, αλλά ήταν τόσο αφόρητη η ζέστη που, όσο βρέχαμε, τόσο πιο γρήγορα στέγνωνε. Η οικογένειά μου θα μείνει στον αδερφό της συζύγου μέχρι να δούμε τί θα κάνουμε αλλά κι αυτό είναι δύσκολα τώρα». 

Σε επιφυλακή το Λιμενικό στη Νέα Πέραμο

Την ίδια ώρα σε επιφυλακή βρίσκεται το Λιμενικό στη Νέα Πέραμο για μεταφορά κατοίκων με φέρι μποτ και πλωτά. Ferry boat βρίσκονται σε ετοιμότητα για να μεταφέρουν τους κατοίκους στη Σαλαμίνα.

Αναλυτικότερα, σε ετοιμότητα είναι:

  • 4 πλωτά του Λιμενικού, ενώ σε λίγο θα βρίσκεται διαθέσιμο άλλο ένα
  • Ένα επιβατηγό
  • Μία λάτζα
  • Ένα πλωτό νοσοκομειακό από την Αίγινα

Την ίδια ώρα, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι τα δύσκολα δεν τελείωσαν, καθώς αύριο, Τετάρτη, θα είναι η πιο δύσκολη μέρα σε ό,τι έχει να κάνει με τους ανέμους.

324 απεγκλωβισμοί πολιτών από την ΕΛ.ΑΣ

Στα μέτωπα της φωτιάς βρίσκεται και η ΕΛ.ΑΣ., η οποία έχει προχωρήσει συνολικά σε απεγκλωβισμούς 324 πολιτών. Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ., στη Μάνδρα επιχειρούν 143 αστυνομικοί με 36 οχήματα και 2 Αίαντες, έχοντας προβεί σε απεγκλωβισμό 318 πολιτών και 16 ζώων. Στο Λουτράκι επιχειρούν 40 αστυνομικοί με 20 οχήματα, έχοντας προβεί σε 6 απεγκλωβισμούς.

Ανακλήθηκαν όλες οι άδειες των πυροσβεστών

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός, από χθες Δευτέρα, για τα πολλαπλά πύρινα μέτωπα που έχουν ξεσπάσει. Μάλιστα, έγινε γνωστό πως ανακαλούνται όλες οι άδειες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της χώρας.

φωτιάφωτιά τώραπυροσβεστικήΛουτράκιΡόδοςΔερβενοχώριαειδήσεις τώρα