Ελλάδα|20.07.2023 21:52

Φωτιά τώρα: Αποκαρδιωτικές εικόνες στα Καλύβια Θορικού - Ακαθάριστα οικόπεδα και ξερά χόρτα σε υπαίθριους χώρους

Newsroom

Οργή και σάλο προκαλούν οι εικόνες από τα Καλύβια Θορικού, λίγες ημέρες μετά τις φωτιές έπληξαν περιοχές της ανατολικής Αττικής. Κάποιοι όπως φαίνεται δεν βάζουν μυαλό, αφήνοντας οικόπεδα ακαθάριστα ή πετώντας ξερά χόρτα σε υπαίθριους χώρους.

To OPEN σε αυτοψίες που πραγματοποίησε λίγες εβδομάδες πριν τις καταστροφικές πυρκαγιές είχε αναδείξει το θέμα ωστόσο η κατάσταση φαίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις να παραμένει ίδια.

Τι απαντούν οι δήμαρχοι

Από την μεριά τους οι δήμοι τονίζουν πως η κρατική χρηματοδότηση ύψους 25.000.000 ευρώ που έλαβαν για την καθαριότητα των οικοπέδων δεν επαρκεί και διαχωρίζουν τη θέση τους για το ποιες εκτάσεις βρίσκονται υπό την ευθύνη τους.

«Τα κονδύλια τα οποία διατέθηκαν για την πυροπροστασία δεν επαρκούν. Δεν είναι υπεύθυνοι οι δήμοι για τα δάση και τα άλση, την ευθύνη έχει το κράτος και η δασική υπηρεσία», σημείωσε μιλώντας στο OPEN ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου και συνέχισε:

«Για τα ακαθάριστα οικόπεδα εντός σχεδίου την ευθύνη έχει ο Δήμος της περιοχής και τι κάνουν οι δήμοι; Ή τα καθαρίζουμε ή αν δεν μπορούμε να μπούμε μέσα για οποιοδήποτε λόγο στέλνουμε στους ιδιοκτήτες μία επιστολή και τους καλούμε να προβούν σε καθαρισμούς και αν δεν προβούν θα τα καθαρίσουμε εμείς και θα κάνουμε καταλογισμό της δαπάνης σε βάρος τους. Οι φωτιές που ξεκίνησαν και εξαπλώθηκαν μέχρι την περιοχή της Σαρωνίδας, ξεκίνησαν όλες από περιοχές ευθύνης των δασικών υπηρεσιών».

φωτιάειδήσεις τώραφωτιά τώραΚαλύβια