Ελλάδα|21.07.2023 21:38

Εκτελεστικός διευθυντής FRONTEX στο OPEN: Έχουν αυξηθεί 50% οι μεταναστευτικές ροές – τι είπε για το ναυάγιο στην Πύλο

Newsroom

Στοιχεία για τα κυκλώματα των διακινητών στη Μεσόγειο και τις ενέργειες της FRONTEX ενάντια στην παράτυπη μετανάστευση δίνει σε συνέντευξη του στο OPEN ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Συνοριακής Φύλαξης. Τονίζει ότι Ελλάδα βασικός σύμμαχος στη φύλαξη των συνόρων ενώ για το ναυάγιο στην Πύλο αναφέρει ότι αναμένουν τα ευρήματα της έρευνας που διεξάγεται.

«Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά»

Η Frontex είναι η κύρια σύμμαχος της Ελλάδας στη φύλαξη των συνόρων της, που είναι και τα σύνορα της Ευρώπης. Ποια είναι τα επιχειρησιακά σχέδια σε αυτή τη συνεργασία;

«Βλέπουμε αυτή τη στιγμή αύξηση στις μεταναστευτικές ροές στην Κεντρική Μεσόγειο και την Ανατολική Ευρώπη και φυσικά στην Ελλάδα. Ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο βλέπουμε αυτή τη στιγμή αύξηση 50%, βλέπουμε επίσης διαφορετικούς τρόπους δράσης από τους λαθρέμπορους και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό και φυσικά πρέπει να τα εξετάσουμε μαζί με τις ελληνικές αρχές γιατί σκοπός της FRONTEX είναι να στηρίξει τα κράτη μέλη στις προσπάθειές τους να προστατεύσουν τα σύνορά τους αλλά και να στηρίξει την ανάγκη τους για προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων. Για εμάς, η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός εταίρος για να συνεργαστούμε. Νομίζω ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλά και ίσως θα έπρεπε να πουμε περισσότερα για αυτό που κάνουν αυτή τη στιγμή. Αλλά νομίζω ότι η ευθύνη μοιράζεται σε αυτό το ζήτημα»

«Τους απειλούν ακόμα και με όπλα»

Βλέπουμε ότι οι διακινητές έχουν γίνει πιο αδίστακτοι στις πρακτικές τους

«Είναι απίστευτο σε πόσο κακή κατάσταση βρίσκονται αυτά τα πλοία τα οποία γεμίζουν με μετανάστες. Ακούγεται φρικτό αλλά είναι φρικτό τους αναγκάζουν πολλές φορές να επιβιβαστούν με την απειλή όπλου. Η χρήση μικρότερων σκαφών είναι κάτι που γίνεται στην Τυνησία. Τα φτιάχνουν σε μια ημέρα και το κόστος κατασκευής του είναι 1.000 ευρώ περίπου και μπορούν να χωρέσουν 30 ανθρώπους. Το περασμένο Σαββατοκύριακο είδαμε 40 πλοία να αναχωρούν από τα σύνορα της Τυνησίας με προορισμό τη Λαμπεντούζα και να αναχωρούν την ίδια ώρα. Αυτό σημαίνει 12 με 16 εκατοντάδες μετανάστες στα πλοίο. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος αλλά ακόμα το επιχειρούν».

«Περιμένουμε την έρευνα των αρχών για το ναυάγιο στην Πύλο»

Πριν κάποιο καιρό είχαμε το ναυάγιο στην Πύλο, μπορείτε να μας πείτε τι έγινε εκείνο το βράδυ;

Δεν ήμουν εκεί, ούτε οι δυνάμεις μας ήταν ή τα αεροπλάνα μας. Για το τι συνέβη σε εκείνο το σημείο δεν μπορώ να πω τίποτα. Πρέπει να βασιστούμε στην έρευνα των αρχών και αυτό θα κάνουμε».

Μεσόγειοςμετανάστεςμεταναστευτικόειδήσεις τώραδιακινητέςΑνατολική ΜεσόγειοςFrontex