Ελλάδα|21.07.2023 21:11

Θάνατος 46χρονου από θερμοπληξία: Καταγγελίες ότι τον έβαζαν να κάνει διανομή σε ώρα που απαγορεύονταν το ντελίβερι

Newsroom

Ελεύθερος αφέθηκε μετά την απολογία του ο 54χρονος ιδιοκτήτης ψησταριάς στη Χαλκίδα, που συνελήφθη έπειτα από το θάνατο 46χρονου από θερμοπληξία, χτες, Πέμπτη, σε ένα περιστατικό που προκαλεί πλήθος αντιδράσεων.

Για το συμβάν ενημερώθηκε σήμερα το αστυνομικό τμήμα Χαλκίδας από το νοσοκομείο της πόλης. Και σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, διαπιστώθηκε πως ο 46χρονος κατά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης εργάστηκε ως διανομέας στην ψησταριά χωρίς όμως σύμβαση εργασίας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το evima.gr, κλιμάκιο της επιθεώρησης εργασίας έκανε έφοδο στη ψησταριά όπου στα βιβλία της δεν εντοπίστηκε να καλύπτει την θέση ντελίβερι. Όπως καταγγέλλουν διανομείς, ο 46χρονος αναγκαζόταν να προχωράει σε διανομές φαγητού παρά την απαγόρευση των ντελίβερι εκείνη την ώρα.

Τι είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας

«Ήταν διανομέας που κατά πάσα πιθανότητα δούλευε ανασφάλιστος σε μαγαζί εστίασης. Το τραγικό γεγονός έρχεται να επιβεβαιώσει τις τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι διανομείς, όλο το διάστημα και ειδικότερα τώρα σε συνθήκες καύσωνα», δήλωσε στον Alpha ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας.

Το χρονικό

Όταν ο 46χρονος επέστρεψε σπίτι του, γύρω στις 16:00, ένιωσε έντονη αδιαθεσία και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών κατέληξε λίγη ώρα μετά.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν σήμερα τον ιδιοκτήτη της ψησταριάς με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Ο 54χρονος μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του εισαγγελέα. Tα ακριβή αίτια του θανάτου του 46χρονου θα φάνουν από τα αποτελέσματα της νεκροψίας-νεκροτομής.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Νοσοκομείο Χαλκίδας αναφέρει ως πιθανή αιτία θανάτου καρδιοαναπνευστική ανακοπή μετά την έκθεση σε πολλή υψηλή θερμοκρασία. Συγκεκριμένα, το Νοσοκομείο Χαλκίδας, αναφέρει: «Την Πέμπτη 20 Ιουλίου, προσεκομίσθη στις 16:55 στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Χαλκίδας με ασθενοφόρο άνδρας 46 ετών (όχι διανομέας) άσφυγμος, άπνοος και με μυδρίαση άμφου. Θερμοκρασία σώματος 40 βαθμοί. Έγινε ανάνηψη, ΚΑΡΠΑ και διασωλήνωση χωρίς αποτέλεσμα. Ώρα ισοηλεκτρικής γραμμής ηλεκτροκαρδιογραφήματος 17:30. Πιθανή αιτία θανάτου, η καρδιοαναπνευστική ανακοπή μετά την έκθεση σε πολλή υψηλή θερμοκρασία».

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Την ίδια ώρα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπολύουν πυρά κατά της κυβέρνησης για το περιστατικό. «Χωρίς εντατικούς και αποτελεσματικούς ελέγχους, οι εργαζόμενοι μένουν απροστάτευτοι με τραγικές συνέπειες για την υγεία και την ασφάλεια τους», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ υποβάθμισε την επιθεώρηση εργασίας και σήμερα ο υπουργός Εργασίας κ. Γεωργιάδης αρκείται σε συστάσεις και σε παραινέσεις προς τους εργοδότες να τηρούν τα μέτρα προστασίας για τον καύσωνα». Προσθέτει ότι «οι επόμενες ημέρες αναμένεται να είναι ακόμη πιο δύσκολες».

Εν είδει υστερόγραφου ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι προκαλεί «αλγεινή εντύπωση ότι στο ιατρικό ανακοινωθέν κρίθηκε σκόπιμο να αναφερθεί ότι ο 46χρονος ‘δεν ήταν διανομέας', ενώ στην συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι εργαζόταν ανασφάλιστος με αποτέλεσμα να συλληφθεί ο ιδιοκτήτης της ψησταριάς και να σχηματίζεται σε βάρος του δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια».

«Ο θάνατος εργαζομένου, ο οποίος σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, απασχολούνταν ανασφάλιστος σε ακραίες καιρικές συνθήκες καύσωνα, αποδεικνύει δυστυχώς για μια ακόμη φορά την πλήρη έλλειψη ελέγχων από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και τις αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες, που καλούνται οι εργαζόμενοι να απασχοληθούν», αναφέρει ο Τομέας Εργασίας του ΠΑΣΟΚ.

«Η υποβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας αποτελεί πολιτική επιλογή για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Πρέπει άμεσα να ληφθούν από τον αρμόδιο Υπουργό οι αναγκαίες πρωτοβουλίες ενόψει και των προβλέψεων περί υψηλών θερμοκρασιών τις επόμενες μέρες, έτσι ώστε να προφυλαχθούν οι εργαζόμενοι, που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους εκτεθειμένοι σε υψηλές θερμοκρασίες.

ειδήσεις τώραθάνατοςθερμοπληξίανοσοκομείοΧαλκιδικήντελίβερι