Ελλάδα|18.03.2019 15:28

Σε Εδέμ μετατρέπει τον Σκορπιό ο Ριμπολόβλεφ (pics+vid)

Δημήτρης Δελεβέγκος

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεταφύτευση ελαιόδεντρων και καλλωπιστικών δέντρων στο θρυλικό νησί του Αριστοτέλη Ωνάση Σκορπιός που από το 2013 έχει περιέλθει στην κυριότητα του Ρώσου δισεκατομμυριούχου Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ. Οι εργασίες μεταφύτευσης των δέντρων, από τα οποία ορισμένα έχουν ηλικία έως και 150 ετών αποτελούν τον προπομπό της έναρξης υλοποίησης της επένδυσης, ύψους 165 εκατ. ευρώ, για την μεταμόρφωση του νησιού σε υπερπολυτελές τουριστικό θέρετρο. Ωστόσο, όπως αναφέρουν στο ethnos.gr οι άνθρωποι του νησιού, οι εργασίες υλοποιούνται με γνώμονα τη συνέχιση της βαριάς κληρονομιάς του Αριστοτέλη Ωνάση.  

«Όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, οι εργασίες μεταφύτευσης των δέντρων του νησιού γίνονται με σεβασμό στη φύση, το περιβάλλον και την ιστορία του Αριστοτέλη Ωνάση» σημειώνει στο ethnos.gr ο εκπρόσωπος της οικογένειας Ριμπολόβλεφ, Σεργκέι Τσερνίτσιν.

Αλλάζουν θέση

Αυτές τις ημέρες, προχωράει, με ιδιαίτερα προσεκτικά βήματα, η μεταφορά 60 ελαιόδεντρων, ηλικίας έως 150 ετών, και καλλωπιστικών δέντρων, όπως χαρουπιές και κουμαριές, από την υφιστάμενη θέση του, σε αγροτική έκταση του νησιού.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, η διαδικασία εξασφαλίζει τη συνέχεια των ζωνών βλάστησης, προκειμένου η έκταση να λειτουργεί ως ενιαίο οικοσύστημα. Διατηρείται ακόμη ο χαρακτήρας της οικολογικής διάσπασης, όπως έχει διαμορφωθεί από χρόνια με την αλληλεπίδραση των φυσικών συνθηκών αλλά και των ανθρωπογενών παρεμβάσεων.

Αυτή την περίοδο, τα δέντρα βρίσκονται σε κατάσταση λήθαργου λόγω θερμοκρασιακών συνθηκών, με την μεταφύτευση να είναι μία σύνθετη διαδικασία. Αφότου δηλαδή, αφαιρεθεί η κόμη, οι τομές καλύπτονται με ειδική πάστα επούλωσης «πληγών» για την προστασία από ασθένειες και την αποφυγή αφυδάτωσης του κορμού. Ταυτόχρονα, σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος που αφαιρείται το χώμα, ώστε να μην τραυματιστούν οι ιστοί. Το τελευταίο στάδιο περιλαμβάνει την μεταφορά, μέσω ειδικού γερανοφόρου οχήματος, και τη φύτευση σε ειδικό μίγμα χώματος που εξασφαλίζει υψηλής ποιότητας αερισμό.

Ειδική διαδικασία εφαρμόζεται και για την προστασία του χλοοτάπητα του νησιού, που ο Αριστοτέλης Ωνάσης είχε φέρει, με τη μορφή σπόρων, από την Αργεντινή και έως σήμερα διατηρείται αναλλοίωτο, επιδεικνύοντας ισχυρή ανθεκτικότητα στο θαλασσινό νερό.

Σταδιακά το υφιστάμενο γκαζόν θα μεταφερθεί στην περίμετρο των κτηρίων του Σκορπιού με στόχο να μεγιστοποιηθεί η έκταση φύτευσης των δέντρων και των θάμνων.

Πότε ολοκληρώνεται η επένδυση

Η ανάπλαση του νησιού, προϋπολογισμού της τάξης των 165 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2021, με την έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) να βρίσκεται στην τελική ευθεία.

O κύριος όγκος της επένδυσης που θα λάβει χώρα σε έκταση δύο στρεμμάτων στο ανατολικό τμήμα του νησιού, σε κοντινή απόσταση από τη ροζ βίλα. Θα περιλαμβάνει ένα κύριο συγκρότημα δύο επιπέδων, με επτά VIP υπνοδωμάτια, τρεις πισίνες, τεχνητή λίμνη, χώρους θαλασσοθεραπείας (Spa), αίθουσα προβολών, κουζίνα, καθιστικά και άλλους κοινόχρηστους χώρους. Θα κατασκευαστούν ακόμη 12 καινούργιες βίλες, οι οποίες θα παραχωρούνται για 20.000 ευρώ την εβδομάδα, κατά μέσο όρο. Η σχεδιαζόμενη οικιστική ζώνη προβλέπεται ότι θα διαθέτει συνολικά 42 κλίνες.

Επίσης, θα ανακαινιστούν η ανατολική και νότια παραλία και θα εκσυγχρονιστούν οι υφιστάμενες αθλητικές εγκαταστάσεις με εκτεταμένους χώρους άθλησης γυμναστήριο, αίθουσα bowling, σκοποβολή εσωτερικού χώρου, ιππασία κ.α. Επιπλέον θα αναβαθμιστούν οι υποδομές (εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, αφαλάτωσης, υποσταθμών μέσης τάσης, ελικοδρόμιο κ.α.) θα υλοποιηθούν νέοι παιδότοποι και χώροι περιήγησης, νέο αμφιθέατρο, εκθεσιακοί χώροι και θα πραγματοποιηθούν εκτεταμένες εργασίες ανάπλασης στην περιοχή της φάρμας όπου θα δημιουργηθούν και νέοι στάβλοι.

Το σχέδιο προβλέπει τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των δύο λιμενικών εγκαταστάσεων του νησιού ώστε να μπορούν να μπαίνουν σε αυτά μεγάλα σκάφη αναψυχής ενώ αναμένεται να δημιουργηθεί και τεχνητή λίμνη. 

Υπάρχει μάλιστα η σκέψη στην οικογένεια Ριμπολόβλεφ ακόμη και για ενοικίαση ολόκληρου του νησιού «Σκορπιός», έτσι όπως το κάνει ο Ρίτσαρντ Μπράνσον στην Καραϊβική. Σε αυτή την περίπτωση το κόστος ενοικίασης μπορεί να φτάνει ακόμα και τα 1-2 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα.

ΣκορπιόςΝτμίτρι Ριμπολόβλεφ