Ελλάδα|21.07.2023 23:34

Φωτιά τώρα: Ολονύχτια μάχη με τις αναζωπυρώσεις στη Ρόδο - Ενισχύονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
dimokratiki.gr
dimokratiki.gr
dimokratiki.gr
dimokratiki.gr
dimokratiki.gr
dimokratiki.gr
dimokratiki.gr
dimokratiki.gr

Δραματική νύχτα βιώνουν οι κάτοικοι της Ρόδου μετά τη μεγάλη αναζωπύρωση της φωτιάς που καίει στο νησί από την Τρίτη 18 Ιουλίου. Ήδη οι αρχές έχουν προχωρήσει στην εκκένωση του οικισμού Λαέρμων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα θα ενισχυθούν άμεσα.

Κατά πληροφορίες, στη Ρόδο έχουν φτάσει με αεροσκάφος 2 ομάδες δασοκομάντος από τη Θεσσαλονίκη, ενώ έχουν αναχωρήσει ακόμη 2 ομάδες από την Ελευσίνα και κατευθύνονται προς το σημείο της φωτιάς.

Το πρωί αναμένονται στο νησί και πυροσβέστες από τη Σλοβακία, συνολικά 30 άτομα με 4 πυροσβεστικά οχήματα.

Τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα οι φλόγες

Σύμφωνα με τη rodiaki.gr και όπως δήλωσε ο πρόεδρος της κοινότητας Λαέρμων κ. Αναστάσιος Πατούνας, η φωτιά "τρέχει" με ιλιγγιώδη ταχύτητα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων έντασης 6 με 7 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή.

Η φωτιά είναι ορατή πλέον ακόμη και από περιοχές της ανατολικής πλευράς του νησιού μας, οι οποίες έχουν σκεπαστεί με πυκνό καπνό και στάχτη. Σημειώνεται, ότι καθώς πλέον έχει νυχτώσει, δεν μπορούν να επιχειρήσουν στο μέτωπο της φωτιάς τα εναέρια μέσα.

Αργά το βράδυ δόθηκε εντολή για να κλείσει ο δρόμος Απόλλωνα προς Λάερμα με όλες τις δυνάμεις να είναι σε επιφυλακή.  Παράλληλα, την εκκένωση του χωριού Λάερμα ανακοίνωσε ο δήμαρχος Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης κατόπιν εντολή της Πυροσβεστικής, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του. Η εκκένωση αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους

 

Εξαιτίας της πυκνής βλάστησης και της μεγάλης ποσότητας καύσιμης ύλης που είναι συγκεντρωμένη στο παρθένο δάσος, η κατάσβεση της φωτιάς ήταν ακόμα πιο δύσκολη καθώς έπρεπε να προηγούνται τα μηχανήματα έργων για να ανοίγουν δρόμους και στη συνέχεια να ακολουθούν τα πεζοπόρα τμήματα για να επιχειρούν στη φωτιά.

Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι έχουν καεί 30.000 στρέμματα από παρθένα δάση με πυκνή βλάστηση, χωρίς να έχουν κινδυνεύσει ανθρώπινες ζωές ή οικισμοί.

φωτιά τώραφωτιά