Ελλάδα|22.07.2023 21:30

Φωτιά τώρα: Μεγάλη μάχη με τις φλόγες στη Ρόδο – Τεράστια επιχείρηση απεγκλωβισμού δια θαλάσσης

Newsroom

Εκτός ελέγχου συνεχίζει να καίει στη Ρόδο η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε πριν από 5 ημέρες στο νησί, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών. Η κατάσταση είναι δραματική, με πλήθος κόσμου να εκκενώνει δια θαλάσσης, ενώ στις φλόγες έχουν παραδοθεί και 3 ξενοδοχεία.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από εκτίμηση στελέχους της Πυροσβεστικής που μετέφερε η Ευλαμπία Ρέβη στον «αέρα» του OPEN, η φωτιά -βάσει των συνθηκών- θα κατακαίει για 4 ακόμα ημέρες τουλάχιστον.

Φωτιά στη Ρόδο: Εκκενώθηκαν δια θαλάσσης πάνω από 2.000 άτομα

Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN η Ευλαμπία Ρέβη, συνολικά έχουν εκκενωθεί οικισμοί όπου στεγάζονται περί τις 15.000 κάτοικοι του νησιού. Έως αυτή τη στιγμή έχουν απεγκλωβιστεί περισσότερα από 2.000 άτομα σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπρόσωπου του Λιμενικού Νίκου Αλεξίου στο OPEN.

 

Σύμφωνα με πηγές από την κυβέρνηση, η εκκένωση όλων των ξενοδοχειακών μονάδων έγινε χωρίς προβλήματα προς ασφαλή παρακείμενα σημεία είτε πεζή είτε με τη συμβολή οχημάτων της Αστυνομίας και του Στρατού, με σκάφη του Λιμενικού και ιδιωτικά ημερόπλοια και δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας.

Συνολικά εκκενώθηκαν περισσότερα από 12 ξενοδοχεία, κάποια εκ των οποίων παραδόθηκαν στις φλόγες στην περιοχή Κιοτάρι, ενώ σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο ξενοδόχων Ρόδου, Γιάννη Παπαβασιλείου που μίλησε στο MEGA, περίπου 10.000 τουρίστες βρίσκονται στον δρόμο!

Αρκετοί εξ αυτών κατευθύνθηκαν προς την παραλία Λάρδου, οι οποίοι μετακινήθηκαν με πλωτά του Λιμενικού Σώματος και ιδιωτικά προς την παραλία Καλάθου, όπου υπάρχει μονάδα του Στρατού. Από το ΕΚΑΒ  αναφέρονται 8 διακομιδές ατόμων με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα. Και τα 8 άτομα πήραν εξιτήριο. 

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία για τη φιλοξενία όσων απομακρύνθηκαν από τα ξενοδοχεία και τις οικίες τους έχουν δεσμευθεί τρία επιβατηγά πλοία που βρίσκονται στο λιμένα Ρόδου. Στο μεταξύ η Πολιτική Προστασία ενημέρωσε με αναρτήσεις της στο Twitter πως οι περιοχές με τα ξενοδοχεία εκκενώθηκαν επιτυχώς, χωρίς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός.

Σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού

Υπό τον Συντονισμό του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν διατεθεί ήδη και επιχειρούν για το έργο της κατάσβεσης και του απεγκλωβισμού πολιτών τα παρακάτω μέσα:

Από το Λιμενικό Σώμα/Υπουργείο Ναυτιλίας:

  • Επιχειρούν 4 σκάφη του Λιμενικού Σώματος και άνω των 20 ιδιωτικών σκαφών (ημερόπλοια και φουσκωτά). Επίσης στη περιοχή βρίσκονται 1 φορτηγό πλοίο, 1 Ε/Γ-Ο/Γ (παντόφλα), 2 φουσκωτά της μοίρας καταδρομέων.
  • Επίσης δεσμεύτηκε και διατίθεται πλοίο της Blue Star για να φιλοξενήσει πολίτες.

Από το ΓΕΕΘΑ έχουν διατεθεί:

Εναέρια:

  • 2xCL-415
  • 1xCH-47D (Ε/Π)

Επίγεια:

  • 2 Π/Γ (προωθητής γαιών)
  • 1 Ι/Γ (ισοπεδωτής γαιών)
  • 2 ανατρεπόμενα
  • 1 Ε/Τ (εκσκαφέας τάφρων)
  • 2 Ρ/Μ (ρυμουλκά)
  • 2 πυροσβεστικά οχήματα
  • 14 άτομα χειριστές οχημάτων
  • 6 Λεωφορεία
  • 4 STEYER
  • 6 πλωτά ειδικων δυνάμεων
  • Τορπιλάκατος ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ

Επίσης στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή του ΥΠΕΝ/Μονάδας διαχείρισης Κρίσεων, Υπουργείου Τουρισμού, ΕΚΑΒ, ΓΕΕΘΑ, Σωμάτων Ασφαλειας. Στη σύσκεψη έδωσε το παρών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε άμεσα να απογειωθεί C-130 με κυβερνητικά στελέχη και ενισχύσεις από την πυροσβεστική.

Το χρονικό

Στις 15:10 η πυρκαγιά έκαιγε στην περιοχή νότια από Λάερμα όπου προσπαθούσαν να γίνουν ζώνες με χωματουργικά και πυροσβεστικά οχήματα, ενώ επιχειρούσαν και τα εναέρια μέσα (2 Canadair, 2 air Tractors και 2 ελικόπτερα Erickson), ωστόσο η φωτιά κινήθηκε εντός μιας χαράδρας και κατέβηκε νότια προς Λάρδο.

Επισημαίνεται ότι από τις 12:20 είχε δοθεί με 112 προληπτική απομάκρυνση στα χωριά Λάρδο και Πυλώνα.

Ο άνεμος έπνεε βόρειος- βορειοδυτικός με ένταση 7 μποφόρ και μετέφερε τη φωτιά με μεγάλη ταχύτητα και για το λόγο αυτό δόθηκε εντολή εκκένωσης 112 σε όσους διέμεναν στις ξενοδοχειακές μονάδες στις 13:42 από Ασκληπιείο και Κιοτάρι προς Γεννάδι.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στο μέτωπο της Ρόδου επιχειρούν 204 πυροσβέστες, με 13 ομάδες πεζοπορων τμημάτων και 39 οχήματα. Επιχειρούν 5 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη.

πυροσβεστικήειδήσεις τώραφωτιάφωτιά τώραΡόδος