Ελλάδα|22.07.2023 20:27

Φωτιά τώρα στη Ρόδο: «Σταμάτα να τους πάρουμε! Σταμάτα!» - Η στιγμή της διάσωσης τουρίστριας από την πύρινη κόλαση και δραματικές μαρτυρίες

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Ρόδος - φωτιά /  Eurokinissi (gallery)
Ρόδος - φωτιά /  Eurokinissi (gallery)
Ρόδος - φωτιά /  Eurokinissi (gallery)
Ρόδος - φωτιά /  Eurokinissi (gallery)
Ρόδος - φωτιά /  Eurokinissi (gallery)
Ρόδος - φωτιά /  Eurokinissi (gallery)
Ρόδος - φωτιά /  Eurokinissi (gallery)
Ρόδος - φωτιά /  Eurokinissi (gallery)
Ρόδος - φωτιά /  Eurokinissi (gallery)
Ρόδος - φωτιά /  Eurokinissi (gallery)
Ρόδος - φωτιά /  Eurokinissi (gallery)
Ρόδος - φωτιά /  Eurokinissi (gallery)

Το γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο από τη Ρόδο και την πύρινη κόλαση που επικρατεί στο νησί για 5η ημέρα. Το βίντεο δείχνει τη διάσωση μιας τουρίστριας με τις βαλίτσες της από άντρες της Πυροσβεστικής στην περιοχή Κιοτάρι, ενώ οι φλόγες τους πλησιάζουν απειλητικά.

«Άστα! Η ζωή σου...»

«Σταμάτα να τους πάρουμε! Σταμάτα», ακούγεται να φωνάζει ένας άντρας και μετά στα αγγλικά λέει στην ξένη γυναίκα που τρέχει λαχανιασμένη «μπες μέσα, άστα εδώ (τις βαλίτσες), η ζωή σου κινδυνεύει».

 

Δραματικές εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης 

Οι χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιγράφουν με μελανά γράμματα τα όσα έζησαν στο νησί της Ρόδο. Για παράδειγμα ο Paul Karlburgi γράφει στο Twitter: «Αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένοι στη Ρόδο δραπετεύοντας από τις πυρκαγιές με τα πόδια – αφήσαμε τα πάντα στο ξενοδοχείο και φύγαμε με πετσέτες στα πρόσωπά μας.

Ο μικρότερός μου μόλις μου είπε ότι δεν θέλει να πεθάνει. Κανένα νέο από τις αρχές. Τρομακτική κατάσταση εδώ».

«Κόλαση» - Είδηση στα βρετανικά μέσα

Με εκτενείς αναφορές, βίντεο από αλλόφρονες τουρίστες, στην πλειονότητά τους Βρετανούς που χρόνια τώρα επιλέγουν τη Ρόδο για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, ο βρετανικός Τύπος παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό την τραγωδία στο νησί των Ιπποτών.

Μάλιστα, το BBC έχει ανοίξει ειδική γραμμή για τους τουρίστες που βρίσκονται εκεί ώστε να ενημερώνουν σε πραγματικό χρόνο για το τι γίνεται και το εάν κινδυνεύει η ζωή τους.

Το θέμα των πυρκαγιών που καίνε ανεξέλεγκτα το ελληνικό νησί, για πέμπτη πλέον μέρα, είναι πρώτη είδηση στο BBC, ενώ Independent, SkyNews και Daily Mail βγάζουν έκτακτη επικαιρότητα στις ιστοσελίδες τους για την κατάσταση.

«Χιλιάδες εγκαταλείπουν σπίτια και ξενοδοχεία και τρέχουν να σωθούν» γράφει το BBC, μεταδίδοντας λεπτό προς λεπτό τα γεγονότα.

Μία Βρετανίδα τουρίστρια είπε στο δίκτυο ότι εκκενώθηκε από το ξενοδοχείο στο οποίο έμενε με την αδερφή και την κόρη της, αλλά τώρα είχε κολλήσει σε μια παραλία με εκατοντάδες άλλους στην έντονη ζέστη. «Υπάρχει απλώς μια μικρή παράγκα εδώ και είμαστε τόσοι πολλοί», είπε η Becky Mulligan στο BBC.

«Υπάρχουν παιδιά, είναι μεσημέρι, απλώς έχουμε κολλήσει εδώ χωρίς βοήθεια, είναι αηδιαστικό».

Ο Simon Wheatley είπε ότι στάχτη είχε αρχίσει να πέφτει στην πίτσα του όταν έτρωγε. «Το ξενοδοχείο είπε ότι αυτό ήταν φυσιολογικό και δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας καθώς ήταν σε επαφή με τις αρχές για την κατάσταση», είπε στο BBC. Το ξενοδοχείο του εκκενώθηκε αργότερα. "Είδαμε ότι ένα beach bar στο οποίο βρισκόμασταν μόλις την προηγούμενη μέρα είχε καεί. Ο καπνός ήταν τόσο κακός. Έπρεπε να αφήσουμε δύο σακούλες με αποσκευές."

Είναι, μάλιστα, τέτοια η κατάσταση στη χώρα μας, που ο Guardian έχει πρώτο θέμα τόσο στη βρετανική όσο και στην παγκόσμια έκδοσή του την τραγική κατάσταση με τον καύσωνα στην Ελλάδα, τονίζοντας πως η χώρα μας ζει τις χειρότερες καιρικές συνθήκες των τελευταίων 50 ετών.

Εκκενώθηκαν δια θαλάσσης πάνω από 2.000 άτομα

Όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN η Ευλαμπία Ρέβη, συνολικά έχουν εκκενωθεί οικισμοί όπου στεγάζονται περί τις 15.000 κάτοικοι του νησιού. Έως αυτή τη στιγμή έχουν απεγκλωβιστεί περισσότερα από 2.000 άτομα σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπρόσωπου του Λιμενικού Νίκου Αλεξίου στο OPEN.

Σύμφωνα με πηγές από την κυβέρνηση, η εκκένωση όλων των ξενοδοχειακών μονάδων έγινε χωρίς προβλήματα προς ασφαλή παρακείμενα σημεία είτε πεζή είτε με τη συμβολή οχημάτων της Αστυνομίας και του Στρατού, με σκάφη του Λιμενικού και ιδιωτικά ημερόπλοια και δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας.

διάσωσηφωτιάΡόδοςφωτιά τώραειδήσεις τώρα