Ελλάδα|26.07.2023 08:12

Πτώση Canadair στην Κάρυστο: Πανελλήνιος θρήνος για τους πιλότους - Ειδικοί θα αναλύσουν το βίντεο της συντριβής

Newsroom

Η χώρα και οι Ένοπλες Δυνάμεις πενθούν τον θάνατο των δύο νεαρών πιλότων, οι οποίοι επιχειρούσαν στη φωτιά στην Κάρυστο πριν συντριβεί το Canadair. Ο 34 ετών κυβερνήτης Σμηναγός Χρήστος Μουλάς και ο 27χρονος συγκυβερνήτης Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης ήταν και οι δύο Ιπτάμενοι της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών της 112 Πτέρυγας Μάχης.

Σε βίντεο που κατέγραψε η ΕΡΤ με τη στιγμή της πτώσης θα αναλυθεί από τους ειδικούς, ώστε να εξακριβωθούν και τα ακριβή αίτια της πτώσης. Οι εικόνες δείχνουν το Canadair να κάνει δύσκολους ελιγμούς, στη προσπάθεια να σβήσει τη φωτιά στη χαράδρα. Την ώρα της ρίψης του νερού προσέκρουσε με το δεξί φτερό σε δέντρο, αποκόπηκε ο δεξιός πλωτήρας, γεγονός που αύξησε τη δεξιά κλίση του αεροσκάφους και προσέκρουσε στο έδαφος.

Όταν παίρνει δεξιά στροφή και χαμηλώνει, στη φάση της ρίψης του νερού, φαίνεται στα πλάνα, να προσκρούει με το δεξί φτερό σε δέντρο και να χάνει τον δεξιό πλωτήρα που έχει στο κάτω μέρος του δεξιού φτερού, γεγονός που αύξησε τη δεξιά κλίση του αεροσκάφους. Από κει και ύστερα δεν υπήρχε ούτε χρόνος αλλά κυρίως ούτε χώρος ελιγμών. Πέντε δευτερόλεπτα μετά συνετρίβη.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το Canadair CL-215 που συνετρίβη έκανε ρίψεις μαζί με ακόμη ένα Canadair στη συγκεκριμένη εστία φωτιάς (καθώς επιχειρούν πάντα σε ζεύγη). Είχαν απογειωθεί από τη Νέα Αγχίαλο, πέρασαν πάνω από τη Χαλκίδα και έφτασαν στην Κάρυστο για να επιχειρήσουν στο συγκεκριμένο σημείο. 

Από την πρώτη στιγμή απογειώθηκαν από τον Βόλο, την Χίο και το Κοτρώνι Μαραθώνα  ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης για τον άμεσο εντοπισμό των δυο ιπταμένων. Λίγη ώρα αργότερα είχαν φτάσει στο σημείο της συντριβής.

φωτιάCanadairφωτιά τώραειδήσεις τώραΚάρυστος