Ελλάδα|27.07.2023 16:00

Φωτιά τώρα: «Επίμονες» αναζωπυρώσεις σε Μαγνησία και νέο μήνυμα εκκένωσης - Εξαντλητικές μάχες στα μέτωπα σε Ρόδο και Κέρκυρα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Μάχη με τις πολλαπλές αναζωπυρώσεις στα μέτωπα των πυρκαγιών δίνουν όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, οι οποίες, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Γιάννης Αρτοποιός, «επιχειρούν αδιάλειπτα σε όλα τα μέτωπα».

Μήνυμα από το 112 εστάλη, λίγο πριν τις 16:00 το μεσημέρι, στους κατοίκους της περιοχής Καστράκι στης Μαγνησίας, το οποίο ανέφερε: «Ενεργοποίηση 112. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Καστράκι εκκενώστε τώρα προς Μικροθήβες. Πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών» αναφέρει το μήνυμα που έλαβαν όσοι βρίσκονται στην περιοχή.

Παράλληλα, το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έχει καλέσει για εκκένωση όσους κατοίκους βρίσκονται στις εξής περιοχές: Νέα Αγχίλαος, Στουπί, Βελανιδιά, Μάραθος, Κριθάρια, Σωρός, Χρυσή Ακτή Παναγιάς και Άγιος Γεώργιος.

Στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς συμμετέχουν πέντε αεροσκάφη, 85 πυροσβεστικά οχήματα, οκτώ πεζοπόρα τμήματα, δεκάδες υδροφόρες του Δήμου Βόλου, πολλές ιδιωτικές καθώς και εκατοντάδες εθελοντές.

Δραματικές εικόνες

 

Ισχυρές ριπές ανέμων στη Μαγνησία

Οι άνεμοι στην ευρύτερη περιοχή έχουν μειωμένη ένταση και μόνο κάποιες ξαφνικές ριπές επιδεινώνουν την κατάσταση, καθώς προκαλούν αναζωπυρώσεις.

Στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς που έκανε την πόλη του Βόλου και τα προάστιά της να ζήσουν εφιαλτικές στιγμές συμμετέχουν 5 πυροσβεστικά αεροσκάφη, 85 πυροσβεστικά οχήματα, 8 πεζοπόρα τμήματα, δεκάδες υδροφόρες του Δήμου Βόλου, αλλά και πολλές ιδιωτικές, καθώς και εκατοντάδες εθελοντές.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το μέτωπο της φωτιάς που διασπάστηκε προς δύο κατευθύνσεις και κύκλωσε επί της ουσίας τον Βόλο είχε περίμετρο που ξεπερνούσε τα 45 χιλιόμετρα και κατέκαψε πάνω από 50.000 στρέμματα καλλιεργήσιμες γης, αλλά και αγροτικές και δασικές εκτάσεις.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο του Βόλου, υπό τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Τριαντόπουλο, τέθηκαν από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, ζητήματα για άμεσες αποζημιώσεις προς τους πληγέντες.

Λίγο μετά το μεσημέρι το κύριο βάρος των πυροσβεστικών δυνάμεων εντοπίζεται στην περιοχή του παραλιακού μετώπου μεταξύ Βόλου και Νέας Αγχιάλου, πάνω από την εθνική οδό Βόλου-Μικροθηβών, καθώς υπάρχουν φόβοι για αναζωπυρώσεις.

Μάχη για τον έλεγχο του μετώπου στο Βάτι στη Ρόδο

Αρκετές είναι και σήμερα οι αναζωπυρώσεις στο μέτωπο της πυρκαγιάς της Ρόδου οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίζονται με επιτυχία από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές.

Παρά το γεγονός ότι τα μεγάλα τουλάχιστον μέτωπα έχουν κοπάσει, εν τούτοις, στην περιοχή Βατίου, του Ασκληπειού, των Λαέρμων και κοντά στην Ιερά μονή Θάρρι, παρουσιάζονται συχνές αναζωπυρώσεις με τις οποίες τα πεζοπόρα τμήματα, οι πυροσβέστες και οι εθελοντές που βρίσκονται στο πεδίο της φωτιάς, να δίνουν διαρκή μάχη προκειμένου να τα θέσουν υπό έλεγχο.

Στη Ρόδο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που σήμερα το πρωί ενισχύθηκαν με 40 πυροσβέστες και 10 οχήματα από τη Ρουμανία, ενώ από αέρος επιχειρούν περιοδικά 6 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα εκ των οποίων 2 για τον εναέριο συντονισμό τους.

Νωρίτερα σημειώθηκαν και νέες αναζωπυρώσεις κοντά στο Βάτι (στο κομμάτι προς Μεσσαναγρό) καθώς επίσης και προς το εκκλησάκι του Ταξιάρχη οι οποίες αντιμετωπίστηκαν εκ νέου από τις ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που βρίσκονται στην περιοχή.

Ισχυρές δυνάμεις τώρα, επιχειρούν σε ένα από τα τελευταία μέτωπα που έχουν αναζωπυρωθεί κοντά στον Ασκληπενό ποταμό, με κατεύθυνση τα Προφύλια.

Αναζωπυρώσεις σε Κέρκυρα και Κάρυστο

Οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώνονται στη βορειοανατολική πλευρά της Κέρκυρας, μέχρι στιγμής ελέγχονται και συνεχίζουν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 3 ελικόπτερα. Σημειώνεται ότι ο δήμος ζήτησε από την κυβέρνηση να κηρυχθεί το βόρειο τμήμα της Κέρκυρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αναζωπυρώσεις επίσης αντιμετωπίζονται από ισχυρές επείγεις δυνάμεις στη βορειοανατολική πλευρά της Καρύστου Ευβοίας ανάμεσα στους οικισμούς Άγιος Βασίλειο και Λινάρι ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 2 ελικόπτερα.

Χωρίς ρεύμα Βελεστίνο και Άγιος Γεώργιος

Εν τω μεταξύ, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, που έχει διακοπεί στο Βελεστίνο, τον Άγιο Γεώργιο Φερών, το Σέσκλο και σε άλλες περιοχές, ενώ υπάρχει έλλειψη νερού σε όλες τις καμένες περιοχές όπως και σε πολλές συνοικίες του Βόλου.

Άνοιξαν εργοστάσια στη ΒΙΠΕ Βόλου δίπλα στα αποκαΐδια – Αγνόησαν τις εκκλήσεις οι εργοδότες

Δεν είχαν περάσει ούτε 6 ώρες από τον έλεγχο της φωτιάς στη Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου, που έσβησαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι εθελοντές  και τα ξημερώματα οι διευθυντές εργοστασίων κάλεσαν τους υπαλλήλους τους για να δουλέψουν σε μια περιοχή που βρίσκεται σε επιφυλακή για αναζωπυρώσεις.

Σύμφωνα με το gegonota.news, τα μεγάλα εργοστάσια είναι κλειστά έχοντας σε επιφυλακή τις εθελοντικές ομάδες πυρόσβεσης, αλλά άλλες βιομηχανίες έβγαλαν το πρωί λεωφορεία για να μεταφέρουν τους εργαζόμενους για δουλειά, όταν δίπλα υπάρχουν αποκαΐδια.

Χθες από το Υπουργείο Εργασίας δεν εκδόθηκε απόφαση αλλά έγινε έκκληση να μείνουν κλειστά τα εργοστάσια ώστε να μην κινδυνέψει κανείς από τυχόν νέα εκδήλωση φωτιάς, αλλά και από την εισπνοή διοξινών.

ΚέρκυραΜαγνησίαφωτιά τώραΡόδοςειδήσεις τώρα