Ελλάδα|06.08.2023 14:28

Αυτοψία OPEN στο Μάτι: «Ωρολογιακές βόμβες» τα δεκάδες ακαθάριστα οικόπεδα - Οικισμός δεν έχει έξοδο διαφυγής

Newsroom

«Ωρολογιακές βόμβες» έτοιμες να εκραγούν είναι τα δεκάδες ακαθάριστα οικόπεδα στο Μάτι. Στην περιοχή υπάρχει εικόνα εγκατάλειψης πέντε χρόνια μετά την φονική φωτιά που κόστισε τη ζωή σε 104 ανθρώπους, όπως φαίνεται στην αυτοψία που έκανε Open και ο δημοσιογράφος Γιάννης Ρήγος στην περιοχή.

Όπως φαίνεται στις εικόνες, θάμνοι, ξερά κλαδιά και δέντρα βρίσκονται δίπλα σε σπίτια την ώρα που οι οικογένειες των θυμάτων ζητούν δικαίωση αλλά και μέτρα από τις Αρχές για να μην ζήσουν ξανά τον εφιάλτη.  «Δεν τα προσέχουν λίγο παραπάνω όπως θα έπρεπε με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτό το χάλι», αναφέρει χαρακτηριστικά κάτοικος της περιοχής.

Όπως φαίνεται στις εικόνες του OPEN, σε ένα οικόπεδο στο Μάτι, δίπλα στις παιδικές κατασκηνώσεις υπάρχουν στοιβαγμένα κλαδιά κάτω από καλώδια της ΔΕΗ που μια σπίθα αρκεί για να ξεκινήσει φωτιά.

«Μετά τις φωτιές στο Μάτι καθόμασταν εμείς και κάναμε τις περιπολίες. Είχαμε βρει γκαζάκια, τα πάντα», λέει ένας άλλος κάτοικος.

Οικισμός δεν έχει έξοδο διαφυγής

Τραγικές είναι και οι εικόνες στον οικισμό Κυκλάμινα, στο Μάτι που δεν έχει δρόμο να περάσει ένα πυροσβεστικό όχημα σε περίπτωση φωτιάς. Ο οικισμός είναι περιφραγμένος περιμετρικά και εάν κάποιος πεζός θέλει να απομακρυνθεί, ο μόνος δρόμος διαφυγής είναι ένα στενό δρομάκι που οδηγεί στη Λεωφόρο Ποσειδώνος.

«Είναι ένας οικισμό που έχει δημιουργηθεί από το ’50 με προσύμφωνα που έχουν γίνει αποδεκτά από το κτηματολόγιο. Πρέπει να μπει σε ένα τοπικό σχέδιο για να μπορέσει να έχει δρόμους και διεξόδους ασφαλείας γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε μια είσοδο για τα εσωτερικά σπίτια», αναφέρει η πρόεδρος του οικισμού Κυκλάμινα, Πετρούλα Κυριακοπούλου.

«Δεν παύει να είμαστε σε μια κατάσταση που κινδυνεύουμε. Παρ΄ όλο που ξέρουμε να διαφύγουμε, η θάλασσα είναι κοντά. Και στο Μάτι ήξεραν ωστόσο οι δρόμοι διαφυγής και η μη έγκαιρη ενημέρωση δημιούργησε το πρόβλημα με αποτέλεσμα να καούν 104 άνθρωποι», επισημαίνει.

φωτιάφωτιά τώραΜάτιοικόπεδαειδήσεις τώρα