Ελλάδα|14.08.2023 16:40

Νέα Φιλαδέλφεια: Στα ίχνη και άλλων Κροατών χούλιγκαν η ΕΛΑΣ - Δεν εντοπίζεται η έξοδός τους από τη χώρα - Ξεκίνησαν οι μεταγωγές

Newsroom

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τα επεισόδια και τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια, καθώς η ΕΛΑΣ αναζητεί και άλλους Κροάτες χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ για τη συμμετοχή στο αιματηρό περιστατικό. Την ίδια ώρα έχουν ξεκινήσει οι μεταγωγές των κρατουμένων, καθώς οι πρώτοι 46 έφυγαν για όλες τις φυλακές της χώρας.

Τι ερευνά η ΕΛΑΣ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, οι εν λόγω οπαδοί της κροατικής ομάδας έχουν καταγραφεί να μπαίνουν στη χώρα μας, αλλά δεν έχει καταγραφεί η έξοδός τους.

Την ίδια ώρα, στα βίντεο, στο DNA και στα κινητά τηλέφωνα εστιάζουν οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. ώστε να υπάρξουν απαντήσεις στο ποιος είναι αυτός που δολοφόνησε, τελικά, τον 29χρονο Μιχάλη.

Από σήμερα το πρωί οι Αρχές αναζητούν ταύτιση γενετικού υλικού από τους συλληφθέντες, με τα δείγματα που έχουν εντοπιστεί στα πειστήρια της αιματηρής επίθεσης της Νέας Φιλαδέλφειας, σε μια προσπάθεια ταυτοποίησης του χούλιγκαν που κατάφερε το θανάσιμο χτύπημα στον Μιχάλη το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία λήψης DNA ολοκληρώθηκε χθες και μέχρι την Τετάρτη αναμένεται να υπάρχει σαφής εικόνα στα στελέχη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για αυτούς που συνδέονται με τα όπλα της επίθεσης, αλλά και ενδεχομένως με τη σορό του 29χρονου.

Σε φυλακές σε όλη τη χώρα οι κρατούμενοι

Από τη Δευτέρα έχουν ξεκινήσει οι μεταγωγές των προφυλακισθέντων για την επιδρομή. Μέχρι το πρωί είχαν εκδοθεί περίπου 70 φυλακιστήρια από τους συνολικά 105 κρατούμενους και συνεχίζεται ή έκδοση και των υπολοίπων, ενώ από τα κρατητήρια της ΓΑΔΑ μετήχθησαν οι πρώτοι 46, οι οποίοι οδηγούνται σε όλα σχεδόν τα καταστήματα κράτησης της χώρας. Οι μεταγωγές των υπολοίπων, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, λόγω Δεκαπενταύγουστου, θα γίνουν την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Συγκεκριμένα, 8 βρίσκονται ήδη στις φυλακές Κορυδαλλού, 12 επρόκειτο να οδηγηθούν στις φυλακές Αυλώνα και οι υπόλοιποι θα μοιραστούν στις φυλακές Τρικάλων, Λάρισας, Βόλου, Νιγρίτας, Κομοτηνής, Μαλανδρίνου, Άμφισσας, Δομοκού, Χανίων, Χίου, Γρεβενών, Ναυπλίου, Κω και Θεσσαλονίκης, ανάλογα με τη χωρητικότητα του κάθε καταστήματος κράτησης.

«Πονοκέφαλος» για την ασφάλεια των κρατουμένων

Ο προβληματισμός των Αρχών είναι πώς θα υπάρχει ασφάλεια για τους κρατούμενους, γι' αυτό υπήρξε επικοινωνία της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής με τις διοικήσεις όλων των καταστημάτων κράτησης, οι οποίες έχουν λάβει μέτρα για την ασφαλή κράτηση των προφυλακισθέντων.

Ο «πονοκέφαλος» των σωφρονιστικών είναι στις φυλακές που υπάρχουν πολλοί Σέρβοι, οι οποίοι έχουν μίσος με τους Κροάτες χούλιγκαν, αλλά και η σωματική ακεραιότητα των Ελλήνων και των άλλων κρατουμένων, γι' αυτό έχουν δοθεί εντολές και έχει ληφθεί μέριμνα να μην υπάρχουν επαφές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν συμπλοκές, ενώ έχουν καταρτιστεί σχέδια για αυξημένα μέτρα και επιτήρηση σε όλες τις φυλακές, καθώς και ετοιμότητα από τις τοπικές αστυνομικές αρχές.

Όπου υπάρχει δυνατότητα να κρατηθούν σε ειδικούς χώρους αυτό θα γίνει. Για παράδειγμα, οι 8 που μεταφέρθηκαν στον Κορυδαλλό κρατούνται στην ειδική πτέρυγα, ώστε να μην έχουν επαφή με άλλους κρατούμενους.

Οι ανακριτές «σαρώνουν» όλα τα χτυπήματα στον 29χρονο

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Ζιάκα στο OPEN, οι ανακριτές έχουν ζητήσει από τους αστυνομικούς που αναλύουν τα βίντεο από το σημείο των αιματηρών επεισοδίων, να τους δοθούν καρέ-καρέ όλα τα χτυπήματα που έχει δεχθεί ο 29χρονος. Δηλαδή θέλουν, πέρα από το φονικό χτύπημα, να αναλυθούν όλες οι επιθέσεις που δέχθηκε ο Μιχάλης.

Ειδικότερα θέλουν να εξετάσουν εάν ο άτυχος νεαρός δέχθηκε χτυπήματα είτε από ρόπαλα είτε από κάποια φωτοβολίδα έτσι ώστε να διαπιστώσουν εάν θα χρειαστεί να αποδώσουν κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας, την ώρα που εξετάζεται όλο το διαθέσιμο υλικό για τον εντοπισμό του δολοφόνου.

Μεταγωγή των προφυλακισμένων σε 16 φυλακές

Υπενθυμίζεται ότι οι πολυπληθείς ομάδες των προφυλακισμένων κατηγορουμένων θα κρατηθούν σε συνολικά 16 σωφρονιστικά ιδρύματα, ενώ πρόκειται να είναι χωρισμένοι σε μικρές ομάδες των τριών ατόμων. Επίσης ομάδα από οκτώ κατηγορούμενους θα μεταφερθεί στις φυλακές Αυλώνα και ομάδα από άλλους έξι θα κρατηθεί στον Κορυδαλλό.

Yπενθυμίζεται ότι προφυλακιστέοι κρίθηκαν και οι 105 χούλιγκαν για τα αιματηρά επεισόδια και τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή. Στους κατηγορούμενους προστέθηκε και Κροάτης, που συνελήφθη αργότερα. Για ακόμη έναν Έλληνα δεν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, καθώς δεν έχουν ταυτοποιηθεί τα πλήρη στοιχεία του.

Οι κατηγορούμενοι κατά τη διαδικασία αρνήθηκαν κάθε σχέση με την αιματηρή συμπλοκή, ενώ ένας 40χρονος κατηγορούμενος ο οποίος φέρεται να είναι επικεφαλής της κροατικής ομάδας φανατικών φιλάθλων, «Bad Blue Boys» ισχυρίστηκε στην απολογία του πως ήρθε αεροπορικώς από τη Βιέννη, όπου διαμένει, για να χειροκροτήσουν την ομάδα τους μετά το τέλος της προπόνησης της, και εκεί, όπως ισχυρίστηκε, δέχθηκαν επίθεση από τη αντίπαλη ομάδας, ενώ αρνήθηκε τον αρχηγικό του ρόλο, αναφέρει η ΕΡΤ.

Τα βλέμματα στα βίντεο και την άρση τηλεφωνικού απορρήτου

Αυτή την ώρα, οι αστυνομικοί εστιάζουν πάντως τα βλέμματα στα βίντεο που έχουν στην κατοχή τους ενώ συλλέγουν κι άλλα. Παράλληλα αναμένεται η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των συλληφθέντων και αυτό γιατί από τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας που ενεργοποιήθηκαν στην περιοχή την επίμαχη ώρα έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, ίσως προκύψουν και άλλα άτομα που συμμετείχαν στην συμπλοκή και τα επεισόδια εκτός των 105 συλληφθέντων.

Για «ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κράτους – μέλους της Ε.Ε. και για προσβολή των θεσμών της χώρας», κάνει λόγο η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Κροάτη προέδρου περί βεντέτας εάν κρατηθούν όλοι οι συλληφθέντες. «Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη και κάνει τη δουλειά της», σχολίασαν κυβερνητικά στελέχη.

Τα επεισόδια δρομολογούν αλλαγές στη διοικητική «πυραμίδα» της ΕΛΑΣ

Εξελίξεις και ενδεχομένως αλλαγές στη διοικητική «πυραμίδα» της ελληνικής αστυνομίας δρομολογούν τα γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, εκτός από την ένορκη διοικητική εξέταση που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά στο πειθαρχικό κομμάτι, για το τι έκαναν σωστά και τι λάθος οι αστυνομικοί που είχαν την ευθύνη της διαχείρισης, διεξάγεται και ποινική έρευνα, από την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων. Η ολοκλήρωση και των δύο αυτών ερευνών, απαιτεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Στο μεταξύ, υπάρχουν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη αποφασιστεί να προχωρήσουν σε έκτακτες κρίσεις προκειμένου να διορθωθούν άμεσα κάποιες δυσλειτουργίες που έχουν διαγνωστεί στη λειτουργία της αστυνομίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ημερομηνία – ορόσημο το επόμενο Σάββατο. Όπως σημείωσαν πηγές της Κατεχάκη, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την προσεχή Τετάρτη, 16 Αυγούστου, όποτε και έχουν να γίνουν κάποιες συσκέψεις σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο. Οι έκτακτες κρίσεις δεν μπορεί παρά να σημαίνουν αλλαγές και σε υψηλόβαθμες θέσεις , παρότι οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Λάζαρος Μαυρόπουλος, ο οποίος άλλωστε, ανέλαβε καθήκοντα μόλις τον περασμένο Μάρτιο, συνεχίζει να απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.


δολοφονίαχούλιγκανΝτινάμο Ζάγκρεμπειδήσεις τώραΝέα Φιλαδέλφεια