Ελλάδα|16.08.2023 22:30

Νέα Φιλαδέλφεια: Τι ισχύει με τα δείγματα DNA που βρέθηκαν στο σώμα του Μιχάλη Κατσουρή – Ψάχνουν νέα βίντεο από το σημείο της δολοφονίας

Newsroom

Στο μικροσκόπιο των Αρχών βρίσκονται τόσο τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας στο σημείο των επεισοδίων στη Νέα Φιλαδέλφεια όσο και φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονται οι χούλιγκαν να ξυλοκοπούν άγρια όποιον βρίσκουν μπροστά τους έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ. Μάλιστα, οι αρχές ψάχνουν νέο υλικό καθώς η ανάλυση DNA δεν έδειξε κάποιο ορφανό δείγμα στο σώμα του 29χρονου Μιχάλη ώστε να μπορεί να ταυτοποιηθεί να δείξει τον δράστη.

Δεν βρέθηκε ορφανό DNA στο σώμα του Μιχάλη 

Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN, τα νέα δεν είναι καλά από την ανάλυση των DNA που βρέθηκε στο σώμα το Μιχάλη, καθώς δεν ταυτοποιείται με κάποιον από τους συλληφθέντες. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα δείγματα είτε καταστράφηκαν είτε ήταν πολύ μικρά. Επιπλέον, όσο ήταν στο περίπτερο πολλοί έσπευσαν να του ρίξουν νερό που μπορεί να κατέστρεψε τα δείγματα DNA, ενώ δείγμα δεν βρέθηκε και στα νύχια του γιατί το θύμα φορούσε γάντια.

Ψάχνουν νέα βίντεο από το σημείο

Την ίδια ώρα αυτό που ψάχνουν να βρουν είναι καινούργια βίντεο από κάμερες που βρίσκονταν κοντά στο σημείο που ο 29χρονος Μιχάλης Κατσούρης δέχτηκε το φονικό χτύπημα για να συλλέξουν νέα στοιχεία και ενδείξεις για την ταυτότητα του δολοφόνου του. Καρέ – καρέ οι αστυνομικοί αναμένεται να ερευνήσουν όλους όσους βρίσκονταν κοντά στον Μιχάλη τα κρίσιμα δευτερόλεπτα πριν την δολοφονική επίθεση που του κόστισε τη ζωή.

Αυτό που προβληματίζει, λοιπόν, τις Αρχές είναι πως ο Μιχάλης δέχτηκε το φονικό χτύπημα – κατά πάσα πιθανότητα – σε τυφλό σημείο, όπως αναφέρεται και στην έκθεση ανάλυσης του βιντεοληπτικού υλικού από την περιοχή.Και στα βίντεο από τα επεισόδια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, υπάρχει κενό στην καταγραφή. Από την πρώτη στιγμή που φαίνεται ο 29χρονος να καταδιώκεται από τους χούλιγκαν μέχρι που, διαπιστώνει πως έχει τραυματιστεί και αιμορραγεί.

«Παρακολουθούμε τις έρευνες της Αστυνομίας. Θεωρώ ότι είναι θέμα ημερών να καταλήξουν στην ταυτοποιήση των δραστών και των συνεργών τους» τόνισε στο OPEN, ο συνήγορος του αδερφού του Μιχάλη Κατσούρη, Σταύρος Γεωργόπουλος.


«Δεν αποκλείεται να αρχίσουν να ανοίγουν στόματα»

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι μεταγωγές και των υπόλοιπων κατηγορουμένων για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια που οδήγησαν στην άγρια δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσούρη.

Σύμφωνα με το OPEN, αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, αναφέρουν πως δεν αποκλείεται κάποιοι από τους κατηγορούμενους να ανοίξουν τα στόματα τους και να δώσουν πληροφορίες για τα άτομα που συμμετείχαν στα αιματηρά επεισόδια αλλά και για τον δολοφόνο του Μιχάλη -  με την ελπίδα για πιο γρήγορη αποφυλάκιση.

«Στο μικροσκόπιο» και τα κινητά των Κροατών

Η ανάλυση των δεδομένων από τα κινητά και τις ηλεκτρονικές συσκευές των κατηγορουμένων αναμένεται να δώσουν απαντήσεις και για την ύπαρξη Ελλήνων συνεργών των Κροατών που τους βοήθησαν στην οργάνωση της επίθεσης και στο ταξίδι, βέβαια, από το Ζάγκρεμπ στην Αθήνα.

«Δεν ήρθαν έτσι. Με κάποιους μιλούσανε και τα τηλέφωνα θα δώσουν απαντήσεις. Με ποιους Έλληνες μιλούσαν. Κατανοείτε ότι, προφανώς, οι Κροάτες δεν ξέραν τα στενάκια του Περισσού και το πως θα φτάσουν στο γήπεδο. Κάποιος τους τα ‘πε αυτά» ανέφερε ο δικηγόρος της οικογένειας Κατσούρη, Χρήστος Μαυρομάτης.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, υπάρχουν Κροάτες των οποίων η εμπλοκή στα επεισόδια εξετάζεται και πιθανόν να παραμένουν στην Ελλάδα ασύλληπτοι.

Το σκεπτικό για τις προφυλακίσεις των 105 κατηγορούμενων

Ως υπόπτους φυγής και τέλεσης νέων εγκλημάτων έκριναν ανακριτές και εισαγγελείς, τους 105 κατηγορούμενους για τα άγρια επεισόδια έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, κατά τη διάρκεια των οποίων δολοφονήθηκε ο 29χρονος Μιχάλης Κατσουρής.

Στο σκεπτικό των ενταλμάτων προσωρινής κράτησης που εξέδωσαν οι αρχές, γίνεται λόγος για εγκληματική οργάνωση ανάμεσα σε άλλα, ενώ τονίζεται πως «οι κατηγορούμενοι βάσει οργανωμένου σχεδίου επιδιώκουν με σαφή αθλητική αναφορά και οπαδικό κίνητρο, τη συστηματική διάπραξη των αδικημάτων εις βάρος οπαδών διαφορετικών σωματείων, καθώς και φθορών σε οχήματα και εγκαταστάσεις».

Σύμφωνα με τα εντάλματα, οι κατηγορούμενοι συγκρότησαν: «στην Αττική, σε μη επακριβώς προσδιορισμένο χρόνο, πάντως τουλάχιστον από τις αρχές Αυγούστου 2023 έως τις 8 Αυγούστου 2023 από κοινού, επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα, αποτελούμενη από περισσότερα από τρία άτομα ( εγκληματική οργάνωση)» και εντάχθηκαν σε αυτήν ως μέλη της, επιδιώκοντας, την τέλεση κακουργημάτων και πλημμελημάτων».

Οι ανακριτικές αρχές μιλούν για αντικοινωνικότητα των κατηγορουμένων και σταθερή ροπή προς διάπραξη νέων εγκλημάτων στο μέλλον, δικαιολογώντας την κρίση αυτή από τη «βαρύτητα των πράξεων, τη βιαιότητα κατά την τέλεσή τους, τις περιστάσεις αυξημένης επικινδυνότητας για τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα». Σύμφωνα με τα εντάλματα, στην «εγκληματική οργάνωση», «υπήρχαν διακριτοί και κατανεμημένοι ρόλοι» ενώ «οι κατηγορούμενοι βάσει οργανωμένου σχεδίου επιδιώκουν με σαφή αθλητική αναφορά και οπαδικό κίνητρο, τη συστηματική διάπραξη των αδικημάτων εις βάρος οπαδών διαφορετικών σωματείων, καθώς και φθορών σε οχήματα και εγκαταστάσεις».

Μελετώντας τώρα το modus operandi της «εγκληματικής οργάνωσης», τα εντάλματα αναφέρουν «τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης – κατόπιν τηλεφωνικής προσυνεννόησης – συγκεντρώνονταν ομαδικά σε «ασφαλή» για τους ίδιους σημεία προκειμένου να μη γίνουν αντιληπτοί από περιπολούντες αστυνομικούς και οπαδούς αντιπάλων ομάδων. Κατόπιν, επιβιβαζόταν στο οχήματα τους με τα οποία κινούμενα σε στοίχιση («κονβόι»), προσέγγιζαν χώρους συναθροίσης συνδέσμων φιλάθλων αντίπαλων σωματείων, σταθμεύοντάς αυτά σε παρακείμενες οδούς, παραμένοντας αθέατά. Με την αποβίβαση τους, εφοδιάζονταν με μέσα ικανά και πρόσφορα, να προκαλέσουν κίνδυνο για την σωματική ακυρότητα τρίτων, ήτοι αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, πέτρες, κροτίδες, φωτοβολίδες, ρόπαλα, μαχαίρια κλπ και εφορμούσαν πεζή στα γήπεδα στόχους τους, προκαλώντας συμπλοκές και σωματικές βλάβες, ενώ ξεσπούσαν την καταστροφική τους μανία και σε σταθμευμένα οχήματα πέριξ αυτών.»

Οι δικαστικές αρχές κατέληξαν πως οι κατηγορούμενοι, στην συντριπτικής τους πλειοψηφία Κροάτες ή κροατικής καταγωγής, πρέπει να οδηγηθούν στις φυλακές ως ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων και ύποπτοι φυγής. «Από όλο το ανακριτικό υλικό, το οποίο έχει μέχρι τώρα συλλεχθεί από την προανάκριση και από την κυρία ανάκριση, που διενεργείται, δηλαδή από τις καταθέσεις των μαρτύρων και τα έγγραφα, σε συνδυασμό με την απολογία του κατηγορουμένου, προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής σε βάρος του για τα προαναφερθέντα αδικήματα, που του αποδίδονται με το κατηγορητήριο εκ των οποίων η εγκληματική οργάνωση, η έκρηξη και κατοχή εκρηκτικών υλών τιμωρούνται με κάθειρξη.

Επίσης, με βάση το ανακριτικό υλικό, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των κακουργηματικών πράξεων για τις οποίες κατηγορούνται και δη τον από κοινού σχεδιασμό, τον οργανωμένο και βίαιο τρόπο δράσης, στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, την είσοδο στην Ελλάδα με μοναδικό σκοπό την τέλεση αδικημάτων με αφορμή αθλητική εκδήλωση, ενώ είχε απαγορευθεί η οργανωμένη μετακίνηση οπαδών από την αρμόδια ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική αρχή (ΟΥΕΦΑ), τις απρόκλητες επιθέσεις σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών, την κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών και εν συνεχεία πρόκληση εκρήξεων με εκρηκτικούς μηχανισμούς και φθορών ξένης περιουσίας σε κατοικημένη περιοχή, επιδεικνύοντας πλήρη απαξία στα έννομα αγαθά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας, κρίνεται ότι, εάν αφεθεί ελεύθερος, είναι πολύ πιθανό να τελέσει κι άλλα εγκλήματα, λαμβανομένου πλέον υπόψη ότι ο κατηγορούμενος είναι αλλοδαπός υπήκοος και μόνιμος κάτοικος Κροατίας και στερείται οποιασδήποτε γνωστής διαμονή στη χώρα, ήτοι στοιχεία από την συνδρομή του οποίου προκύπτει σκοπός φυγής του»

Ντινάμο ΖάγκρεμπεπίθεσηΝέα Φιλαδέλφειαειδήσεις τώραΑΕΚ