Ελλάδα|18.08.2023 06:55

Κίνημα της πετσέτας: Οι αυθαιρεσίες συνεχίζονται κανονικά - Παραμένουν οι «πλωτές» ξαπλώστρες στο beach bar της Ρόδου

Newsroom

Οι κάτοικοι της περιοχής της Ρόδου μιλούν για έναν ξεκάθαρο εμπαιγμό της οργανωμένης Πολιτείας, καθώς beach bar με παράνομες πλωτές ξαπλώστρες για τις οποίες το λιμενικό στις αρχές Ιουλίου επέβαλε πρόστιμο 10.400 ευρώ, ενώ η κτηματική υπηρεσία είχε δώσει διορία έως τις 21 Ιουλίου για την απομάκρυνσή τους συνεχίζει τη λειτουργία του. Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιεύματα λειτουργεί παράνομα από το 2016, ενώ από το 2017 εκκρεμεί πρωτόκολλο κατεδάφισης.

Όπως φαίνεται από βίντεο που αναρτούν επισκέπτες του beach bar τίποτα δεν έχει αλλάξει.

«Αστεία τα πρόστιμα» 

«Κοντεύουμε τις 20 Αυγούστου, οι πλωτές ξαπλώστρες βρίσκονται στη Θέση τους. Αυτά τα πρόστιμα είναι, μέσα σε μία ή δύο ημέρες έχει γίνει απόσβεση της ποινής σε επίπεδο οικονομικό» ανέφερε στο ΟPEN το μέλος του δικτύου Ομπρέλα, Ιάκωβος Γρύλλης. Όπως πρόσθεσε «έχει κάνει παράνομες κατασκευές, υπάρχει πρωτόκολλο κατεδάφισης, το οποίο δεν έχει εκτελεστεί. Και ταυτόχρονα οι ξαπλώστρες είναι όχι πέντε μέτρα, η μισή περίπου ξαπλώστρα είναι μέσα στη θάλασσα.

Το ίδιο σκηνικό σε Χανιά και Χαλκιδική 

Τι και αν πήρε μεγάλη δημοσιότητα η έκταση της αυθαιρεσίας στα Φαλάσαρνα των Χανίων, τι και αν έγιναν αυτοψίες, ακόμη και συλλήψεις η κατάσταση έχει χειροτερέψει καταγγέλλει το κίνημα πολιτών της περιοχής. Όπως καταγγέλλει το κίνημα πολιτών, τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι αστεία μπροστά στα κέρδη κάποιων επιχειρήσεων.

«Έχουν μπει παραπάνω jet ski, έχουν μπει παραπάνω ξαπλώστρες λόγω 15Αυγουστου, οι επιχειρήσεις δηλαδή επεκτάθηκαν ακόμη περισσότερο» Δημήτρης Μητρόπουλος, μέλος κίνησης πολιτών Save Falasarna. Και προσθέτει: «Σε μία επιχείρηση μέτρησα 25 «καμπάνες». Οι καμπάνες είναι μεγάλες κατασκευές, φανταστείτε κάποιες από αυτές είναι 10τ.μ. περίπου. Σαν ένα διαμέρισμα δηλαδή, η οποία χρεώνεται με ελάχιστη κατανάλωση 300 ευρώ. Το πρόστιμο είναι ο τζίρος ούτε μισής ημέρας».

Την ίδια ώρα η καταγγελία μητέρας στη Χαλκιδική ότι της απαγόρευσαν να ταΐσει το 2,5 ετών μωρό της με φαγητό που ετοίμασε από το σπίτι έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Το τοπίο δεν είναι ξεκάθαρο νομικά, αφού όπως εξηγούν στο OPEN Υπηρεσιακοί παράγοντες η απαγόρευση κατανάλωσης φαγητού από το σπίτι δεν προβλέπεται μεν στις συμβάσεις μίσθωσης των παραλιών, εντούτοις οι επιχειρήσεις αυτές είναι συνήθως υγειονομικού ενδιαφέροντος περίπου όπως τα εστιατόρια.

«Η ξαπλώστρα όταν βρίσκεται στην παραλία είναι στον αιγιαλό που είναι δημόσια περιουσία. Το βρίσκω πάρα πολύ δύσκολο να υπάρχει σύμβαση που να έχει υπογραφεί με δήμο ή άλλο δημόσιο φορέα και να προβλέπει ότι η ξαπλώστρα μπορεί να είναι χώρος εστιατορίου ή beach bar» ανέφερε ο δικηγόρος Αλέξης Αναγνωστάκης.

αιγιαλόςαυθαιρεσίεςειδήσεις τώραπαραλίαbeach bar