Ελλάδα|23.08.2023 21:46

Φωτιά στη Βοιωτία: Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει το μέτωπο - Εκκενώνονται δύο χωριά, κάτοικοι στους δρόμους και καταστροφή ιστορικού μοναστηριού

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Μεγάλη φωτιά στη Βοιωτία (EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
Μεγάλη φωτιά στη Βοιωτία (EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
Μεγάλη φωτιά στη Βοιωτία (EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

Δύσκολη αναμένεται η νύχτα στη Βοιωτία, καθώς η φωτιά που έχει ξεσπάσει στο Δίστομο, φαίνεται πως απειλεί να εισβάλει στο χωριό Στείρι, όπου οι κάτοικοι ήδη έχουν βγει στους δρόμους. Την ίδια ώρα, εκκενώνεται η περιοχή Ζάλτσα, ενώ νωρίτερα επλήγη από τις φλόγες και το ιστορικό μοναστήρι του Οσίου Λουκά.

Οι φλόγες φαίνεται πως έχουν περικυκλώσει το Κυριάκι και κατευθύνονται προς το Στείρι, σύμφωνα με το permissos.gr.

Μάλιστα, οι κάτοικοι του χωριού Στείρι έχουν βγει ανήσυχοι στους δρόμους, ενώ λίγο μετά τις 21:40 εκδόθηκε 112 για το χωριό.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Στείρι Βοιωτίας απομακρυνθείτε προς Δίστομο», αναφέρει το μήνυμα.

Εκκενώνεται η Ζάλτσα

Νωρίτερα, μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους του οικισμού Ζάλτσα Βοιωτίας προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Κυριάκι. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Ζάλτσα απομακρυνθείτε τώρα μέσω Παναγίας Καλαμιώτισσας προς Κυριάκι . Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Απεγκλωβίστηκαν πατέρας και γιος μετά από αναζωπύρωση

Το μεσημέρι της Τετάρτης (23/8) είχαμε αναζωπύρωση στα Βάγια Βοιωτίας όπου χρειάστηκε επέμβαση δυνάμεων για να απεγκλωβιστούν δύο κτηνοτρόφοι, πατέρας και γιος.

Η πυρκαγιά, αφού έκαψε κάποια μελίσσια, έφτασε ταχύτατα σε κτηνοτροφική μονάδα όπου βρισκόταν ένας άνδρας και ο 16χρονος γιος του προσπαθώντας να σώσουν τα ζώα τους. Οι κάτοικοι κινητοποιήθηκαν άμεσα μετά τις φωνές της μητέρας και συζύγου και οι δύο κτηνοτρόφοι σώθηκαν στο «παρά πέντε» καθώς ο αποπνικτικός καπνός είχε φτάσει στο μαντρί.

Στις φλόγες το ιστορικό μοναστήρι του Οσίου Λουκά

Η φωτιά στη Βοιωτία έφτασε και στο ιστορικό μοναστήρι του Οσίου Λουκά στο Στείρι. Το μοναστήρι ευτυχώς είχε εκκενωθεί ενώ η πυρκαγιά έκαψε ένα από τα παλαιότερα κτίρια -αφού πρώτα έκαψε την σκεπή του και τον περίβολο του μοναστηριού.

Στο σημείο επιχειρούσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ εκεί βρισκόταν και ο Μητροπολίτης Θηβών Λεβαδείας και Αυλίδος Γεώργιος συμμετέχοντας στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

φωτιά τώραειδήσεις τώραφωτιάΒοιωτία