Ελλάδα|23.08.2023 23:58

Φωτιά τώρα: Μέτωπο μεγαλύτερο από 20 χλμ καίει τη Βοιωτία - Αδιάκοπη μάχη με τις φλόγες σε Έβρο και Ροδόπη - Αγώνας να σβήσουν μικροεστίες στην Πάρνηθα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Το πύρινο μέτωπο στη Βοιωτία (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Το πύρινο μέτωπο στη Βοιωτία (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Το πύρινο μέτωπο στη Βοιωτία (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Το πύρινο μέτωπο στη Βοιωτία (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Το πύρινο μέτωπο στη Βοιωτία (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Για πέμπτη συνεχόμενη βραδιά η Ελλάδα βρίσκεται σε πύρινο κλοιό, με τα πύρινα μέτωπα σε Έβρο, Ροδόπη και Βοιωτία να ανησυχούν ιδιαίτερα. Στην Πάρνηθα πλέον καίνε διάσπαρτες εστίες -χωρίς αυτό να σημαίνει πως υπάρχει επανάπαυση.

Συνοπτικά, στην Πάρνηθα επιχειρούν 226 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 69 οχήματα συμπεριλαμβανομένης της δύναμης από τη Γαλλία και μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν 12 αεροσκάφη και 14 ελικόπτερα. Στις πυρκαγιές της Αλεξανδρούπολης, της Δαδιάς και της Ροδόπης επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις. Πολλές αναζωπυρώσεις έχουν δημιουργήσει μέτωπα πυρκαγιών στις περιοχές Μελία, Κοίλα, Γρατινή, Χαμηλό, Βέλκιο και Μεστή.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την Πάρνηθα;

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, μιλώντας στην ΕΡΤ αργά το βράδυ της Τετάρτης, δήλωσε πως «το μέτωπο το οποίο μας απασχόλησε ιδιαίτερα και υπήρχε μεγάλη επικινδυνότητα ήταν αυτό στον Δρυμό της Πάρνηθας. Μπορούμε να πούμε, ότι κατά μεγάλο βαθμό έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος».

«Η φωτιά καίει μέσα σε μια χαράδρα. Είναι ορατό προς τις περιοχές Γκούρα, Κεραμίδι, Ρέμα, Γιαννούλα και το κομμάτι το οποίο βλέπει προς την Μονή Κλειστών. Δεν υπάρχει όμως κάποιο πρόβλημα. (…) Θέλουμε η κατάσταση της φωτιάς να διατηρηθεί ακριβώς όπως είναι τώρα, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα άλλο πρόβλημα. Θέλουμε να μείνει στην ίδια αυτή η εικόνα. (…) Δεν υπάρχει μεγάλη αναζωπύρωση. (…) Ωστόσο, όπως αντιλαμβάνεστε, επειδή είναι μια μεγάλη περιοχή, καλύπτει μεγάλη ευρύτητα σε επίπεδο απόστασης. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο παραμένουμε μεν συγκρατημένα αισιόδοξοι, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει πληγεί ο πυρήνας του δρυμού της Πάρνηθας», πρόσθεσε.

Οι προσπάθειες των πυροσβεστών που επιχειρούν και θα συνεχίσουν να επιχειρούν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας επικεντρώνονται στο να σβήσουν τις κατά τόπους εστίες της πυρκαγιάς, τα λεγόμενα «καντηλάκια» και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν άλλες αναζωπυρώσεις. Παράλληλα, με τη χρήση εκσκαφτικών μηχανημάτων θα συνεχιστεί η προληπτική διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών, σε συνέχεια αυτών που υπήρχαν ήδη από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες σε Έβρο και Ροδόπη

Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών στον Έβρο και τη Ροδόπη, όπου από το μεσημέρι έχει πέσει το περισσότερο βάρος των δυνάμεων κατάσβεσης, παράλληλα με τις εναέριες ρίψεις και τις επίγειες προσπάθειες στο μέτωπο του δάσους της Δαδιάς. Λίγο μετά τις 20:00 της Τετάρτης ειδοποιήθηκαν να αναχωρήσουν οι κάτοικοι από τα χωριά Χαμηλή, Βέλκιο και Μεστή Ροδόπης. Η φωτιά στον Έβρο καίει τμήματα δάσους στο ύψος της Συκορραχης στα όρια με τη Ροδόπη και από την άλλη πλευρά, μετά την Αλεξανδρούπολη, στον ορεινό όγκο της Δαδιάς.

Οκτώ χιλιόμετρα πριν από τη Συκορράχη, το τελευταίο προσβάσιμο χωριό, χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα και χωρίς κατοίκους τα τελευταία 24ωρα, η Κίρκη, έζησε μια κόλαση φωτιάς την Τρίτη, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύματα, αφού είχε εγκαίρως εκκενωθεί.

Στα 25 χιλιόμετρα της διαδρομής από τη διασταύρωση της με την Εγνατία Οδό, αντιδιαμετρικά της εισόδου για την Παλαγία, είναι αποκαλυπτικά για το τι ακριβώς είδους πυρκαγιά αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες και οι άνθρωποι της πολιτικής προστασίας. Η εικόνα που μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ δείχνει τις πολλές κατευθύνσεις στην οποία κινήθηκε και ξανακινήθηκε η φωτιά δημιουργώντας ένα αξιοπερίεργο μωσαϊκό, από τη μια ολοσχερώς καμμένα και από την άλλη... εντελώς άθικτα σπίτια, δέντρα, υποδομές.

Χωρίς ρεύμα και νερό ή Κίρκη

Ο δρόμος όλος «φουρκέτες» με αδιάσπαστη τη διπλή γραμμή, κανένα σημείο κατάλληλο για προσπέραση. Η άσφαλτος καλυμμένη από στάχτη αριστερά και δεξιά για πολλά χιλιόμετρα, το χρώμα της μαύρο και γκρι, ένα γκρίζο πέπλο έχει καλύψει τις άλλοτε καταπράσινες πλαγιές. Η φωτιά έσβησε, αλλά με την πρώτη πνοή του ανέμου ξεσηκώνονται πάλι φλόγες. Ένα ελαφρύ πυροσβεστικό όχημα διέτρεχε όλη τη μέρα τον δρόμο για να σβήνει τα «καντήλια», τις μικροεστίες που απειλούσαν ότι απέμεινε από την άλλοτε πυκνή βλάστηση.

Έκαψε η πυρκαγιά όλο το πανέμορφο δάσος; Η ακριβής απάντηση είναι όχι. Μεγάλα τμήματα δάσους έχουν σωθεί, η εικόνα είναι ανάμικτη. Δέντρα με καμένους κορμούς και καταπράσινα φύλλα, αιωνόβια πλατάνια στο ρέμα τσακισμένα, καμμένα και κατεστραμμένα για χιλιόμετρα και την ίδια ώρα εκατοντάδες μέτρα με καταπράσινα πεύκα, άθικτα από τις φλόγες. Οι αντιπυρικες ζώνες, όπου υπήρχαν βοήθησαν. Η αντίθεση πριν και μετά από αυτές, σε πολλά σημεία, είναι εκπληκτική. Οι φλόγες κινήθηκαν όχι σε μια φορά, αλλά κάθε φορά προς άλλη κατεύθυνση δημιουργώντας μια αλλοπρόσαλλη εικόνα.

Το ίδιο και μέσα στο χωριό, στην Κίρκη. Τα περισσότερα σπίτια έχουν διασωθεί παρά το θυελλώδες πέρασμα της φωτιάς.

«Υπάρχει σπίτι και θερμοκήπιο με ψιλό νάιλον που σώθηκε και όλα γύρω του, σπίτια, δέντρα καταστράφηκαν ολοσχερώς» λέει ο κάτοικος Κύρος Παπανικολάου και προσθέτει: «Λες και κατέβηκε ένας αόρατος ουράνιος θόλος, ένα καπάκι, το σκέπασε και το προστάτευσε».

«Περίπου 15 σπίτια καταστράφηκαν, τα πέντε μόνιμων κατοίκων, άλλα τόσα ιδιοκτητών που δε μένουν αλλά τα επισκέπτονται συχνά», επισημαίνει ο κοινοτάρχης της Κίρκης Χρήστος Καραμπατζάκης και συμπληρώνει: «Από χθες δεν υπάρχει ρεύμα, σταθερό τηλέφωνο και τα κινητά λειτουργούν με δυσκολία, όχι σε όλα τα σημεία. Όμως οι κάτοικοι έφυγαν εγκαίρως, δεν είχαμε θύματα».

Στο Αετοχώρι, από την άλλη πλευρά της Αλεξανδρούπολης οι περιγραφές είναι περίπου οι ίδιες. Η εικόνα καλύτερη , δείχνει τη σαρωτική διαδρομή της φωτιάς από παντού σχεδόν, αλλά χωρίς πολλές ζημιές σε σπίτια. «Περίπου τρία τέσσερα καταγράφηκαν δε μπορέσαμε να σώσουμε την εκκλησία του χωριού» είπε το πρωί ο πρόεδρος της κοινότητας, που μαζί με κατοίκους έκαναν μια πρόχειρη αποτίμηση της κατάστασης. Στον Αβάντα Αλεξανδρούπολης η φωτιά κατέστρεψε και εκεί λίγα σπίτια, περί τα τέσσερα. Οι κάτοικοι είναι οργισμένοι και απογοητευμένοι. Πιστεύουν ότι οι φωτιές προκλήθηκαν από εμπρησμούς. «Είμαστε ξυλεργατες, αγρότες πώς θα ζήσουμε, με αυτά καταγινόμαστε από αυτά ζούμε» έλεγαν το πρωί κάτοικοι, συγκεντρωμένοι στο καφενείο του χωριού. «Τέτοιο πράγμα δεν το ξαναείδαμε ποτέ, ήταν πρωτοφανής η ένταση της φωτιάς».

Οι δρόμοι ανοίγουν και κλείνουν συχνά από Αλεξανδρούπολη προς Κομοτηνή, ανάλογα με την κατεύθυνση της φωτιάς. Από το μεσημέρι ήταν κλειστοί οι δρόμοι προς Κομοτηνή, ενώ και στο ύψος του Αρδανίου τα διόδια έκλεισαν το απόγευμα και ξανά άνοιξαν μόνο για τα επιβατικά αυτοκίνητα λίγο αργότερα.

Σε ορισμένα πρατήρια καυσίμων αποθέματα βενζίνης και ντίζελ δεν βρίσκονται σε επάρκεια. «Οι παραγγελίες δεν εκτελούνται στην ώρα τους, υπάρχει φωτιά κλείνει συχνά ο δρόμος» λέει ένας υπάλληλος πρατηρίου. Μικρά προβλήματα τροφοδοσίας πάντως δεν επηρεάζουν την καθημερινότητα στην Αλεξανδρούπολη, όπου η ατμόσφαιρα έχει καθαρίσει σημαντικά σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες και όλοι ελπίζουν τα μέτωπα της πυρκαγιάς να σβήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να αποκατασταθεί η κανονική ροή της κυκλοφορίας προς και από την πόλη.

Δύσκολη νύχτα στη Βοιωτία

Την ίδια ώρα, δύσκολη αναμένεται η νύχτα στη Βοιωτία, καθώς η φωτιά που έχει ξεσπάσει στο Δίστομο, φαίνεται πως απειλεί να εισβάλει στο χωριό Στείρι, όπου οι κάτοικοι το βράδυ της Δευτέρας είχαν βγει στους δρόμους πριν χτυπήσει το 112. Έχουν εκκενωθεί η περιοχή Ζάλτσα και στο Στείρι, ενώ επλήγη από τις φλόγες και το ιστορικό μοναστήρι του Οσίου Λουκά.

Λίγο μετά τις 21:40 εκδόθηκε 112 για το χωριό Στείρι.

Νωρίτερα, μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους του οικισμού Ζάλτσα Βοιωτίας προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Κυριάκι. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Ζάλτσα απομακρυνθείτε τώρα μέσω Παναγίας Καλαμιώτισσας προς Κυριάκι . Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Γύρω στα 25 χλμ. το πύρινο μέτωπο

Ο δήμαρχος Διστόμου, Γιάννης Σταθάς, δήλωσε στο OPEN αργά το βράδυ της Τετάρτης πως το μέτωπο είναι γύρω στα 25 χλμ. και κινδυνεύει το Στείρι.

«Ευελπιστούμε να κοπάσει ο αέρας», υπογράμμισε. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μέτωπο απέχει περίπου 2-3 χλμ. από το Στείρι και το Δίστομο ακόμη δεν κινδυνεύει.

Στις φλόγες το ιστορικό μοναστήρι του Οσίου Λουκά

Η φωτιά στη Βοιωτία έφτασε και στο ιστορικό μοναστήρι του Οσίου Λουκά στο Στείρι. Το μοναστήρι ευτυχώς είχε εκκενωθεί ενώ η πυρκαγιά έκαψε ένα από τα παλαιότερα κτίρια -αφού πρώτα έκαψε την σκεπή του και τον περίβολο του μοναστηριού.

Στο σημείο επιχειρούσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ εκεί βρισκόταν και ο Μητροπολίτης Θηβών Λεβαδείας και Αυλίδος Γεώργιος συμμετέχοντας στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Αττικής
φωτιά τώραΈβροςειδήσεις τώραΒοιωτίαφωτιάΠάρνηθαΡοδόπη