Ελλάδα|24.08.2023 12:53

Φωτιά στη Ρόδο: 176.287 καμένα στρέμματα στο νησί - Η αποτίμηση της πυρκαγιάς από το Copernicus

Newsroom

Η εκτίμηση που έγινε από το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus σχετικά με τον αντίκτυπο της μεγάλης πυρκαγιάς στη Ρόδο κατά τη διάρκεια του Ιουλίου παρέχει μια πιο ακριβή απεικόνιση από τις αρχικές εκτιμήσεις. Η εκτίμηση αυτή δείχνει ότι η καταστροφή περιορίστηκε μόνο στο 9% των καμένων ζωνών.

Σύμφωνα με την έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, η πυρκαγιά επηρέασε συνολικά 176.287 στρέμματα στο νησί. Μεταξύ αυτών, 131.551 στρέμματα παρουσίασαν μέτριες ζημιές, ενώ 30.164 στρέμματα υπέστησαν μικρή έως αμελητέα ζημιά.

Η έκταση των σοβαρών ζημιών περιλάμβανε 14.509 στρέμματα, όπως περιγράφεται στην έκθεση Copernicus, που αντιστοιχεί περίπου στο 9% της συνολικής έκτασης. Ο συνολικός απολογισμός των ζημιών καταγράφηκε σε 63 εκτάρια, αποτελώντας μόλις το 0,03% της συνολικής έκτασης.

Το μοντέλο Copernicus αντιπαραβάλλει τις συνθήκες βλάστησης πριν και μετά την πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να μετρά την «κατάσταση υγείας» της βλάστησης σε μια δεδομένη περιοχή. Η κατηγοριοποίηση πραγματοποιείται σε τέσσερις κατηγορίες: «αμελητέες και ελαφρές ζημιές», «μέτριες ζημιές», «μεγάλες ζημιές» και «καταστροφή» για περιοχές που έχουν εξαφανιστεί εντελώς.

Ο συνοδευτικός χάρτης περιγράφει τις περιοχές που έχουν υποστεί καύση, συνοδευόμενες από μια χρωματική κωδικοποίηση της κατάστασής τους, που κυμαίνεται από κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο, έως σκούρο κόκκινο, υποδηλώνοντας κλιμακούμενη σοβαρότητα.

Ρόδοςειδήσεις τώραφωτιά τώραφωτιά