Ελλάδα|28.08.2023 17:53

Φωτιά στον Έβρο: Υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σωθεί ο μικρός πυρήνας της Δαδιάς - Μάχη σε 2 μέτωπα

Newsroom

Η καταστροφική φωτιά στον Έβρο, η οποία έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές σε κατοικίες, περιουσίες και ανεκτίμητους οικολογικούς πόρους, εξακολουθεί να μαίνεται για δέκατη συνεχή ημέρα, την ώρα που ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν με επιμονή μάχη με την πύρινη κόλαση στον δυτικό τομέα της πυρκαγιάς, που εκτείνεται από το δάσος της Δαδιάς μέχρι τις περιοχές Κοτρωνιά και Κασσιτερά. Την ίδια ώρα όμως υπάρχει ανησυχία σχετικά με μια πιθανή αλλαγή στην κατεύθυνση των ανέμων από σήμερα το βράδυ και μετά.

Η κύρια έμφαση των προσπαθειών πυρόσβεσης κατευθύνεται προς τη δημιουργία μιας αμυντικής περιμέτρου. Η αμυντική αυτή γραμμή έχει ως στόχο να ανακόψει την προέλαση του μετώπου της πυρκαγιάς, αποτρέποντας την εισβολή της στον μικρό πυρήνα της Δαδιάς. Τη στρατηγική αυτή μετέφερε ο Γιάννης Αρτοποιός, εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην ΕΡΤ.

Μάχη σε δύο μέτωπα

Όσον αφορά την κατάσταση, σήμερα και μέχρι αυτή την ώρα δύο είναι τα μέτωπα. Το ένα είναι στην οριογραμμή Έβρου-Ροδόπης, όπου εκεί δίνεται μία μεγάλη μάχη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις και η δεύτερη είναι στη Δαδιά και κυρίως το μέτωπο Κοτρωνιάς – Τρεις Βρύσες, όπου είχαμε μια σημαντική αναζωπύρωση, η οποία μάλιστα έχει προκαλέσει και κάποιες εστίες ψηλότερα στο βουνό.

Εδώ είναι λοιπόν το μεγάλο στοίχημα, καθώς θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη η σημερινή ημέρα, μια και από το βράδυ αναμένεται αλλαγή  στην κατεύθυνση των ανέμων και αυτό είναι άγνωστο το πώς θα λειτουργήσει, αναφορικά με τη φωτιά και με τις πιθανές αναζωπυρώσεις που μπορεί να έχουμε.

Ακόμη περισσότερο από την αυριανή ημέρα, καθώς από την Τρίτη το βράδυ περιμένουμε νοτιάδες, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται αν δεν έχει ελεγχθεί σε ένα ικανοποιητικό βαθμό μέχρι τότε η φωτιά. Θα πρέπει βέβαια να παρατηρήσουμε ότι σήμερα οι επίγειες δυνάμεις είναι ιδιαίτερα ενισχυμένες στη μάχη κατά της φωτιάς, καθώς επιχειρούν 474 πυροσβέστες.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις

Είναι εδώ το σύνολο των δυνάμεων της Πυροσβεστικής που έχουν έρθει από χώρες από άλλες χώρες για να βοηθήσουν, όπως είναι από την Κύπρο, από την Αλβανία, από τη Σερβία, από την Τσεχία, από τη Βουλγαρία, από τη Ρουμανία. Βέβαια, επιχειρούν και εναέρια μέσα, όχι αυτή τη στιγμή, ίσως πιθανά στην αναζωπύρωση αυτή και τη συγκεκριμένη στιγμή, εάν επιχειρούσαν τα εναέρια μέσα να μπορούσαν να είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα. Γίνεται πάντως μια τιτάνια προσπάθεια έτσι ώστε να ελεγχθεί η φωτιά κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο ή με τον μεγαλύτερο βαθμό, τουλάχιστον μέχρι τις βραδινές ώρες.

φωτιάειδήσεις τώραΔάσος Δαδιάςφωτιά τώραΈβρος