Ελλάδα|28.08.2023 22:38

Φωτιά τώρα: 10 νύχτες μάχη με την πύρινη λαίλαπα σε Έβρο και Ροδόπη - Αναζωπυρώσεις σε Δαδιά Λευκίμμη, Λεπτοκαρυά και Τρεις Βρύσες

Newsroom

Μάχη με την πύρινη λαίλαπα για δέκατο βράδυ δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Έβρο και Ροδόπη, καθώς καλούνται να αντιμετωπίσουν συνεχείς αναζωπυρώσεις που κατακαίνε την περιοχή. Μέχρι στιγμής οι οικισμοί που βρίσκονται στην περιοχή δεν κινδυνεύουν.

Ειδικότερα, στον Έβρο αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στις περιοχές Λευκίμμη, Λεπτοκαρυά και Τρεις Βρύσες, ενώ σε εξέλιξη είναι το μέτωπο και στο δάσος της Δαδιάς. Συνδρομή παρέχουν δυνάμεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα η Κύπρος με δύο αεροσκάφη, η Τσεχία με 16 πυροσβέστες και 3 οχήματα, η Σλοβακία με 39 πυροσβέστες και 8 οχήματα, η Σερβία με 28 πυροσβέστες καθώς και μέσω διακρατικής συμφωνίας η Αλβανία με 46 πυροσβέστες και 5 οχήματα.

Στη Ροδόπη, αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στις περιοχές Κασσιτερά και Κίρκη. Συνδρομή παρέχουν 36 πυροσβέστες με 5 οχήματα από Βουλγαρία.

Όπως δήλωσε ο αερολιμανάρχης της Αλεξανδρούπολης: «Έχουν έρθει ήδη δύο γαλλικά καναντέρ που είναι η ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αύριο θα έρθουν το πρωί και δύο ισπανικά. Υπάρχει σαφής απόφαση της κυβέρνησης να ενισχυθούμε πάρα πολύ για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας. Κάνουμε πάνω από 600 κινήσεις αεροσκαφών την ημέρα. Τις τελευταίες δέκα μέρες με απόφαση του διοικητή της ΥΠΑ, όλη την ημέρα ανοιχτά και είμαστε ένα κέντρο επιχειρήσεων που έχει όλα τα εναέρια μέσα, όχι μόνο για τη φωτιά εδώ στην Αλεξανδρούπολη και στον Έβρο, αλλά για όλη την περιφέρεια».

Η κατάσταση σε Πάρνηθα και Βοιωτία

Στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις και αντιμετωπίζουν διάσπαρτες ενεργές καύσεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής. Την ίδια ώρα, στη Βοιωτία αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται στον ορεινό όγκο των περιοχών Στείρι και Κυριάκι.

Σύσκεψη για την αποκατάσταση των δασών Έβρου και Πάρνηθας στο Μαξίμου

Σε σύσκεψη με αντικείμενο την αποκατάσταση των δασών του Έβρου και της Πάρνηθας, στην οποία θα λάβουν μέρος οι πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας θα προεδρεύσει αύριο στις 11:00 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Κυβερνητικό κλιμάκιο μετέβη στον Έβρο, όπου αρχίζει ήδη η καταγραφή των ζημιών και η αποζημίωση των Πληγέντων, ενώ η αντιπολίτευση εξαπολύει βολές για τον τρόπο αντιμετώπισης των πυρκαγιών και την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού.

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Τρίτη

Για αύριο Τρίτη παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της επικράτειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Βορίδης: Άμεση ενεργοποίηση της διαδικασίας των αποζημιώσεων για τους πυροπαθείς

Η εκ του σύνεγγυς διαπίστωση του μεγέθους των ζημιών που υπέστη ο Έβρος προκειμένου άμεσα να ενεργοποιηθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων και η πρόσκληση εκ μέρους του πρωθυπουργού προς το σύνολο των θεσμικών φορέων και φορέων της παραγωγής, του εμπορίου, τουρισμού, πρωτογενούς τομέα να υποβάλλουν άμεσα τις προτάσεις τους για την προοπτική και το μέλλον του Έβρου, προκειμένου να ληφθούν υπόψη στον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας της φωτιάς, συνιστούν το διττό χαρακτήρα της σημερινής επίσκεψης στον νομό του κυβερνητικού κλιμακίου, σύμφωνα με τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη.

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν μετά το πέρας των επαφών που είχαν σήμερα στον Έβρο τα μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου ο κ. Βορίδης ευχαριστώντας έναν προς έναν όλους όσοι συμμετέχουν στην προσπάθεια κατάσβεσης, το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους άνδρες και γυναίκες, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Δασικής Υπηρεσίας που υπερέβαλαν εαυτούς σε μία εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη διευκρίνισε ότι η σημερινή παρουσία τους δεν είναι επικοινωνιακή αλλά ουσιαστική και μεταφράζεται σε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης.

«Οι συνάδελφοί μου στην κυβέρνηση θα ανακοινώσουν το θεσμικό πλαίσιο και θα εξηγήσουν τις ενέργειες που έχουν ξεκινήσει προκειμένου ν' αντιμετωπιστούν οι ζημιές οι οποίες έχουν γίνει εδώ από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Προφανώς, οι αποζημιώσεις θα κινηθούν σε επίπεδα στα οποία θα καλυφθούν οι υλικές ζημιές που έχουν προκληθεί σε οικίες, επομένως στον αστικό ιστό, ζημιές που έχουν γίνει στις καλλιέργειες, ζημιές που έχουν γίνει στη μελισσοκομία, στην κτηνοτροφία και ζημιές που αφορούν το ζωικό κεφάλαιο. Προφανώς υπάρχουν ζητήματα ενισχύσεων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση όπου έχουμε ζημιές αλλά και μέτρα προληπτικά τα οποία πρέπει να λάβουμε για την αντιμετώπιση και υποδομών που επλήγησαν αλλά και προκειμένου να θωρακίσουμε περαιτέρω την ανθεκτικότητα σε διάφορα ενδεχομένως φαινόμενα τα οποία θα πρέπει ν' αντιμετωπίσουμε στο μέλλον».

Η συζήτηση στη Βουλή

Σε δύο χρόνους, στη συζήτηση της Πέμπτης στη Βουλή για τη διαχείριση των πύρινων μετώπων και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα αναπτύξει η κυβέρνηση το πλαίσιο των προτάσεων που σχετίζονται με την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης: «Αναμένουμε να γίνει ένας γόνιμος διάλογος με στόχο την κατάθεση προτάσεων προς όφελος των πολιτών και της χώρας μας και την προστασία τους απέναντι σε τέτοια ακραία φαινόμενα. Είναι ανάγκη, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, να επισπεύσουμε κάποιες ενέργειες. Πολλά θα ακούσουμε την Πέμπτη και θα συνεχίσουμε να κάνουμε κινήσεις σε επίπεδο αντιμετώπισης, πρόληψης και αποκατάστασης».

Με το ραντεβού των πολιτικών αρχηγών στην Ολομέλεια να πλησιάζει, η αντιπολίτευση εγκαλεί την κυβέρνηση για απουσία εθνικού σχεδίου και ότι επιλέγει τον δρόμο της αντιπαράθεσης με τους επιστήμονες.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, δήλωσε: «Το πρόβλημα είναι ότι δηλώνεις επαρκής και έτοιμος όταν δεν είσαι στην κοινωνία πρέπει να στέλνεις το σωστό μήνυμα , ο Πρωθυπουργός έπρεπε να το αποφύγει να μην δημιουργεί την εντύπωση ότι είσαι έτοιμος όταν είμαστε ανεπαρκείς και ανέτοιμοι, το υπουργείο πολιτικής προστασίας δεν έχει οργανόγραμμα».

Ο Θανάσης Γλαβίνας, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ανέφερε πως: «Πρέπει να γίνει συζήτηση να δούμε τα λάθη και όχι να μπούμε σε συζήτηση κυνηγίου μαγισσών ή φαντασμάτων ή σκιών για το ποιες είναι οι αίτιες ή το ποιοι έβαλαν τις φωτιές, μπορούν να μπουν είτε από καλώδια ΔΕΗ από εμπρησμούς, ατυχήματα ή άλλα, η συζήτηση που πρέπει αν κάνουμε άφορα την πρόληψη».

Ροδόπηειδήσεις τώραφωτιά τώραφωτιάΈβρος