Ελλάδα|30.08.2023 17:33

Φωτιά στον Έβρο: Δορυφόρος δείχνει την επέκταση του πύρινου μετώπου από μέρα σε μέρα - Αποκαρδιωτικές οι εικόνες

Newsroom

Για 12η συνεχόμενη μέρα κατακαίει τον Έβρο και τη Ροδόπη η πύρινη λαίλαπα που ξέσπασε, η οποία έχει καταστρέψει στο πέρασμα της εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης προκαλώντας ανυπολόγιστη οικολογική και οικονομική καταστροφή.

Η πυρκαγιά που ξεκίνησε στις 19.08.2023 έχει κάψει τουλάχιστον 812.600 στρέμματα. Περίπου 650.000 από αυτά κάηκαν το τριήμερο 21-23 Αυγούστου, ενώ σήμερα παραμένουν ενεργές εστίες  φωτιάς περιμετρικά των καμένων εκτάσεων.

Αποκαρδιωτικές είναι οι δορυφορικές απεικονίσεις από την εξέλιξη των καμένων εκτάσεων που καταγράφηκαν από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έρχονται στο φως από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/ meteo.gr.

Σε αυτές φαίνεται το μέτωπο να επεκτείνεται μέρα με τη μέρα, ώστε από 50.400 στρέμματα που είχαν καεί στις 20 Αυγούστου να έχουμε καταλήξει σήμερα να μετράμε 812.600 στρέμματα δάσους που έχουν γίνει στάχτη. 

Οι επίγειες δυνάμεις στο σημείο

Στο πεδίο επιχειρούν 475 πυροσβέστες με 100 οχήματα, 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν από αέρος έξι αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

Ανάμεσα στους πυροσβέστες που παλεύουν με τις φλόγες στον Έβρο είναι δυνάμεις από Κύπρο, Γερμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Γαλλία, Τσεχία, Ρουμανία, Σλοβακία, Αλβανία

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι επιχειρήσεις κατάσβεσης επικεντρώνονται στη Λευκίμμη, τη Λεπτοκαρυά, τις Τρεις Βρύσες, Κοτρωνιά και Κίρκη, όπου σημειώνονται συχνά αναζωπυρώσεις. Παράλληλα, αγωνία για τις αναζωπυρώσεις επικρατεί και στη Ροδόπη.

Η οπτικοποίηση της εξέλιξης της καμένης έκτασης στη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο, πραγματοποιήθηκε από τη μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Έβροςφωτιά τώραειδήσεις τώραφωτιάπυροσβεστική