Ελλάδα|02.09.2023 06:15

Μεταναστευτικό: Μέχρι και υπερπολυτελείς θαλαμηγούς χρησιμοποιούν οι Τούρκοι διακινητές για να «καλυφθούν»

Newsroom

Οι Τούρκοι διακινητές έχουν πολλαπλασιάσει τα παράνομα δρομολόγιά τους από τα τουρκικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά, χρησιμοποιώντας ακόμη και υπερπολυτελείς θαλαμηγούς.

Το πρωί της Παρασκευής (01/09) το λιμενικό εντόπισε ακυβέρνητη φουσκωτή βάρκα βορειοδυτικά της Λέσβου και διέσωσε 56 ακόμη ανθρώπους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

Προσπαθούν να καλυφθούν με την κίνηση του Αιγαίου

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Αλεξίου, «Τα κυκλώματα διακίνησης εκμεταλλεύονται την θερινή περίοδο που είναι αυξημένος ο τουρισμός στη χώρα μας, τη μεγάλη κίνηση θαλαμηγών, ιστιοφόρων και εν γένει σκαφών ώστε να προβαίνουν σε διάφορες τέτοιες εγκληματικές ενέργειες προσπαθώντας να καλυφθούν με την κίνηση που υπάρχει στο Αιγαίο».

Ενδεικτικό είναι ότι από 1 έως 25 Αυγούστου το λιμενικό αντιμετώπισε 686 περιστατικά παράνομων εισόδων στα ελληνικά χωρικά ύδατα και διέσωσε 1.704 ανθρώπους. Όταν το ίδιο διάστημα πέρυσι αντιμετώπισε 26 περιστατικά με 715 ανθρώπους. Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος των της αύξησης των ροών πρέπει να συνυπολογιστεί και ο μεγάλος αριθμός αποτροπών από το ελληνικό λιμενικό.

Μάλιστα, είναι τέτοια η οργάνωση των Τούρκων διακινητών που προσφέρουν VIP μεταφορά προς την Ελλάδα ακόμη και με υπερπολυτελείς θαλαμηγούς για όσους μπορούν να πληρώσουν μέχρι και 7.000 ευρώ. «Ανήκουν σε διακινητές που μεταφέρουν μετανάστες, οι οποίοι διαθέτουν πάρα πολύ καλό πορτοφόλι για την μεταφορά σε νησιά του Αιγαίου και κυρίως στην Μύκονο, Κω, Λέρο, Σάμο», εξήγησε ο Ναύαρχος ε.α. του Λιμενικού, Νίκος Σπανός και συμπλήρωσε ότι, «προφανώς στη Μύκονο, αλλά και σε άλλα νησιά υπάρχει κύκλωμα διακινητών και πλαστογράφων το οποίο αναλαμβάνει τις διαδικασίες παράνομης εξόδου των μεταναστών προς τις χώρες της Ευρώπης, μέσω του αερολιμένα του». Το παράνομο κύκλωμα που μετέφερε 51 ανθρώπους στη Μύκονο φαίνεται να αποκόμισε περισσότερα από 350.000 ευρώ, ποσό που δικαιολογεί το ρίσκο του εντοπισμού και της κατάσχεσης ενός τόσο ακριβού σκάφους.

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ιταλίδα Ομόλογό του Τζόρτζια Μελόνι επιβεβαιώθηκε η συν-αντίληψη ότι μία ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική απαιτεί: φύλαξη των συνόρων, πάταξη δικτύων λαθροδιακινητών και αποτροπή των αναχωρήσεων από τρίτες χώρες.

ΤουρκίαμετανάστεςΛιμενικό Σώμαμεταναστευτικόθαλαμηγόςσκάφηειδήσεις τώραδιακινητές