Ελλάδα|02.09.2023 22:59

«Πρέπει να νικήσουμε αυτόν τον πόλεμο»: Η μάχη με τις φλόγες στον Έβρο δεν σταματά - Σε εγρήγορση οι δυνάμεις στη Λευκίμμη που εκκενώθηκε

Newsroom

H μάχη με τις φλόγες στον Έβρο συνεχίζεται εδώ και πολλά πλέον 24ωρα, ενώ και την Κυριακή (3/9) ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε συγκεκριμένες περιοχές λόγω των ανέμων.

Μειώνεται η δυναμική του μετώπου στη Λευκίμμη

Με τις διαδοχικές ρίψεις νερού από τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις κατάσβεσης και την πτώση -τις τελευταίες ώρες- της έντασης των βορειοανατολικών ανέμων που πνέουν στην περιοχή μειώνεται σταδιακά η μεγάλη δυναμική του μετώπου της πυρκαγιάς που από το μεσημέρι προσέγγισε τον οικισμό της Λευκίμμης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σουφλίου, Παναγιώτη Καλακίκο, στην αναχαίτιση του συγκεκριμένου μετώπου το οποίο ανέπτυξε μεγάλη ένταση καθώς διέρχεται από περιοχή με πεύκα συνέβαλε η συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης των εναέριων μέσων.

Σημειώνεται ότι λίγο μετά 14:30 του Σαββάτου εστία φωτιάς που εμφανίστηκε πλησίον του στρατοπέδου του Προβατώνα κινήθηκε προς την περιοχή της Λευκίμμης, με αποτέλεσμα την εκκένωση του οικισμού και τη μεταφορά των κατοίκων στη Μαθητική Εστία Σουφλίου.

 

«Πρέπει να νικήσουμε αυτόν τον πόλεμο»

Ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλάκιος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του OPEN, αναφέρθηκε στην κούραση που υπάρχει και τον αγώνα που δίνουν όλοι προκειμένου να τελειώσει η πύρινη κόλαση.

«Όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις να έχουν μια κόπωση. Είναι λογικό. Δεκαπέντε ημέρες είναι υπάρχει κόπωση. Δεν κοιμήθηκαν καθόλου, όμως θα πρέπει να συνεχίσουμε, θα πρέπει να νικήσουμε αυτόν τον πόλεμο, θα πρέπει να κατασβήσουμε τη φωτιά, να σηκωθούμε πάλι όρθιοι και να συνεχίσουμε γιατί υπάρχει ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή και καταστροφή οικονομίας. Όλα αυτά θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε και θα πρέπει να έχουμε το σθένος να τα αντιμετωπίσουμε και θα το κάνουμε».

Κίνδυνος για φωτιά και την Κυριακή

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Κυριακή, 03 Σεπτεμβρίου 2023, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Έβρου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Λακωνίας)

Κάηκαν ζώα σε μαντρί

Από τις φλόγες κάηκε ένα μαντρί στη Λευκίμμη, σύμφωνα με το evros-news. Δυστυχώς, μαζί με το μαντρί κάηκαν και τα ζώα του κτηνοτρόφου που υπήρχαν μέσα.

Λευκίμμηειδήσεις τώραφωτιά τώραΈβροςφωτιά