Ελλάδα|04.09.2023 17:33

Γιώργος Παπαχρήστος: Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Ελευθερία των ΜΜΕ η επίθεση που δέχθηκε

Newsroom

Μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης έφτασε η υπόθεση της επίθεσης του εφοπλιστή Γιάννη Καραγιώργη κατά του δημοσιογράφου και σύμβουλου έκδοσης των «Νέων», Γιώργου Παπαχρήστου στο ημίχρονο του αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Μπράγκα, στο Ολυμπιακό Στάδιο, το βράδυ της Τρίτης 29 Αυγούστου.

Η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Το συμβούλιο εξέδωσε ανακοίνωση «alert», στην οποία αναφέρει αρχικά πως «στις 29 Αυγούστου 2023, ο δημοσιογράφος και σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, Γιώργος Παπαχρήστος, δέχθηκε επίθεση και τραυματίστηκε από τον επιχειρηματία και εφοπλιστή κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και της Μπράγκα στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας»

«Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ο Καραγιώργης, συνοδευόμενος από άλλους δύο άνδρες, πλησίασε τον Παπαχρήστο, ο οποίος μιλούσε με συνάδελφό του, και γρονθοκόπησε τον δημοσιογράφο στο πρόσωπο και στο κεφάλι χωρίς προειδοποίηση. Ο Καραγιώργης φέρεται να απείλησε ότι θα σκοτώσει τον δημοσιογράφο και διέταξε τους συνεργάτες του να τον “σκοτώσουν επί τόπου”. Ο εφοπλιστής εξύβρισε επίσης τον Παπαχρήστο και την οικογένειά του. Δεκάδες άνθρωποι έγιναν μάρτυρες της επίθεσης. Ενώ ο δημοσιογράφος λάμβανε τις πρώτες βοήθειες, ο Καραγιώργης και οι δύο άνδρες εξαφανίστηκαν από το στάδιο. Ο Παπαχρήστος μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο για ιατρικές εξετάσεις. Αργότερα το ίδιο βράδυ, ο δημοσιογράφος πήγε στο αστυνομικό τμήμα Πεντέλης για να καταθέσει μήνυση κατά του φερόμενου ως δράστη. Το κίνητρο της επίθεσης δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί» συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης έχουν συνδέσει τα τελευταία χρόνια τον Καραγιώργη με τον Ρώσο ολιγάρχη Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ και τον Αμερικανό επιχειρηματία Τζακ Χάνικ, οι οποίοι επιχείρησαν να δημιουργήσουν φιλορωσικά τηλεοπτικά δίκτυα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Ο Παπαχρήστος είχε γράψει επικριτικές εκθέσεις για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Καραγιώργη. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, καταδίκασε την επίθεση κατά του Παπαχρήστου σε δήλωσή του που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τονίζοντας ότι η ελευθερία του Τύπου αποτελεί βασική αρχή της δημοκρατίας» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

Αναφορικά με τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθηθούν Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει πως «είναι αναγκαία η ταχεία και εμπεριστατωμένη διερεύνηση, ο προσδιορισμός του κατά πόσον το περιστατικό συνδέεται με τη δημοσιογραφία, η καταδίκη των δραστών, η αξιολόγηση της ασφάλειας του δημοσιογράφου και η προσφορά προστασίας, εφόσον ζητηθεί».

 «Ζήτησε από τον μπράβο να με πυροβολήσει»

«Με βρήκε σε μία στιγμή που μιλούσα με τον συνάδελφό μου για τα θέματα του ΣΥΡΙΖΑ. Και ξαφνικά είδα τον ουρανό με τ’ άστρα. Ένιωσα μία γροθιά στο ύψος της μύτης μου και μάτωσα και ακολούθησε ένας οχετός. Συνοδευόταν από δύο μπράβους οπλισμένους αλλά με χτύπησε ο ίδιος. Το σημαντικό είναι πως ακολούθησαν και απειλές και ύβρεις. Ζήτησε από έναν από τους μπράβους να βγάλει το όπλο και να με πυροβολήσει. Ήταν εκτός εαυτού, ένας άνθρωπος σε αμόκ. Δεν τον αναγνώρισα», είχε αναφέρει για την επίθεση που δέχτηκε ο ίδιος ο δημοσιογράφος μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA.

«Η μόνη εξήγηση είναι πως πριν δύο χρόνια είχα αναφερθεί σε όσα είχαν μεταφερθεί από τις ΗΠΑ σχετικά με τα ρωσικά χρήματα που είχαν χρησιμοποιηθεί προκειμένου να στηθεί αυτό το περίφημο «Hellasnet», ένα δίκτυο καναλιών, το οποίο θα λειτουργούσε υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός είναι ο λόγος», ανέφερε ο δημοσιογράφος και πρόσθεσε.

«Και εγώ είχα επιμείνει τότε σχετικά με το πώς είναι δυνατόν να υπάρχει αίτημα δικαστικής συνδρομής από τις ΗΠΑ σχετικά με το τι έχει συμβεί σχετικά με το στήσιμο αυτού του δικτύου και τα 10 εκ. δολάρια τα οποία είχαν διακινηθεί μέσω ενός Ρώσου ολιγάρχη προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο. Αυτό δεν συνέχισε γιατί ο συγκεκριμένος κύριος έχει σχέσεις με το απελθών Μέγαρο Μαξίμου και προφανώς το αίτημα δικαστικής συνδρομής είναι καταχωνιασμένο σε κάποιο γραφείο. Εκτιμώ πως μπήκε κάποιο ‘’χέρι’’ στην υπόθεση γιατί το αίτημα ‘’χάθηκε’’ σε κάποιο γραφείο. Ενημερώθηκα πως αναζητήθηκε (σ.σ εφοπλιστής) και στο σκάφος του αλλά δεν βρέθηκε και ακόμα αναζητείται. Έκανα μήνυση για επίθεση και σωματικές βλάβες», πρόσθεσε.

επίθεσηΤα ΝέαδημοσιογράφοςΟΑΚΑειδήσεις τώρα