Κόνιτσα: Ένα ακόμη περιστατικό σε βάρος ανήλικου πρόσφυγα
NewsroomΈνα ακόμη περιστατικό σε βάρος ανήλικου πρόσφυγα στην Κόνιτσα, έγινε την Κυριακή της Αποκριάς μία εβδομάδα πριν από τη επίθεση των κουκουλοφόρων την Τρίτη 19 Μαρτίου. Το γεγονός αυτό, γνωστοποιήθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τον Δημήτρη Βεργίνη, συντονιστή του προγράμματος Επείγουσας Φιλοξενίας Ανηλίκων Ασυνόδευτων Προσφύγων της ΜΚΟ «Άρσις».
Σύμφωνα με τον κ. Βεργίνη, την Κυριακή της Αποκριάς, ένα νεαρός Αφγανός, από τους 35 που φιλοξενούνται στη δομή της Κόνιτσας, φόρεσε ένα μπουφάν το οποίο έφερε την ελληνική σημαία και πήγε στην πλατεία της κωμόπολης. Τότε, τον πλησίασε ένα άνδρας, του ζήτησε να βγάλει το μπουφάν, ο νεαρός αρνήθηκε και με ύβρεις επιχείρησε να του το πάρει. Κάτοικοι της Κόνιτσας, που βρίσκονταν στην πλατεία, επενέβησαν και δεν δόθηκε συνέχεια στο επεισόδιο.
Ο κ. Βεργίνης μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και για τα γεγονότα της Τρίτης 19 Μαρτίου, όπως του τα μετέφεραν οι ανήλικοι πρόσφυγες: «Τα παιδιά έπαιζαν μπάσκετ το βράδυ της Κυριακής. Ξαφνικά, εμφανίστηκαν 5 με 7 άτομα με κουκούλες, που κρατούσαν καδρόνια. Έβαλαν στόχο τα παιδιά. Εκείνα προσπάθησαν να διαφύγουν. Έτρεξαν. Ένας 16χρονος Αφγανός παραπάτησε και έπεσε. Τότε, τον έπιασαν και τον κτύπησαν, έχει ράμματα στα πόδια και σπασμένο χέρι».
Ο συντονιστής του προγράμματος της ΜΚΟ επισημαίνει πως σε διάφορες περιοχές, όπου λειτουργούν δομές φιλοξενίας, σημειώνονται λεκτικές επιθέσεις σε βάρος προσφύγων στο δρόμο, στα λεωφορεία και γενικότερα σε χώρους όπου κινούνται. Ωστόσο, αναφέρει πως οι νεαροί πρόσφυγες ενημερώνονται και εκπαιδεύονται από την πρώτη ημέρα που βρίσκονται στη δομή για το πώς να αντιπαρέρχονται τέτοιες προκλήσεις.
Τη συγκεκριμένη υπόθεση χειρίζεται το Γραφείο Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό των κουκουλοφόρων.
- Δεν απαντά ο «Φραπές» στην Επιτροπή: «Έχετε κερδίσει ποτέ τζόκερ» - «Επικαλούμαι το δικαίωμα της σιωπής»
- Πώς χρησιμοποιήθηκε στην Ευρώπη το σπέρμα του Δανού δότη με την καρκινογόνα μετάλλαξη: 18 παιδιά γεννήθηκαν στην Ελλάδα
- «Η τελευταία φορά που είδα τη μητέρα μου»: Ο 11χρονος Ουκρανός που «λύγισε» διερμηνέα και κοινό στο Ευρωκοινοβούλιο
- Οι γκάνγκστερ αγρότες, η δίκη των υποκλοπών και τα απόνερα της Ιθάκης: «Δεν θέλω ου!» (Ep11)