Ελλάδα|09.09.2023 13:16

Αρτοποιός στο OPEN: Οι περιοχές που είναι δυσκολότερα προσβάσιμες - Drones μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης

Newsroom

Για τις δραματικές επιχειρήσεις διάσωσης στη Θεσσαλία, που βρίσκονται σε εξέλιξη και σήμερα μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, μίλησε στο Open ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός.

Όπως αναφέρει αρχικά για την πορεία των ερευνών και διασώσεων: «Αυτή τη στιγμή γίνεται μεγάλη επιχείρηση εναέριας διάσωσης στον οικισμό Κόρδα, βόρεια του Παλαμά στην Καρδίτσα. Έχουμε ήδη απεγκλωβίσει 15 συμπολίτες μας με το ελικόπτερο Super Puma και τα υπόλοιπα εναέρια μέσα που επιχειρούν εκεί και μεταφέρονται σε ασφαλές σημείο.

Επιχειρούμε από αέρος και ήδη από το πρωί έχει καταστεί δυνατή η μεταφορά περισσότερων από 30 ατόμων με την εναέρια διάσωση και συνεχίζονται με πλωτά μέσα, τόσο του Ελληνικού Στρατού, του ΓΕΕΘΑ, όσο και του Πυροσβεστικού Σώματος. Όλες, και οι 8 ΕΜΑΚ που διαθέτει το ΠΣ, ειδικές μονάδες αντιμετώπισης καταστροφών βρίσκονται στον θεσσαλικό κάμπο σε μια πολύ μεγάλη επιχείρηση με περισσότερα από 750.000 στρέμματα πλημμυρισμένα».

Ποιες περιοχές είναι δυσκολότερα προσβάσιμες

Όπως τόνισε: «Τα φαινόμενα σε κάποιες περιοχές έχουν εξασθενίσει θα μπορούσαμε να πούμε ωστόσο υπάρχει το οξύμωρο του πράγματος. Το μεγαλύτερο μέρος της Λάρισας τελεί σε μια κανονικότητα ενώ αντίθετα σε περιοχές 4 χιλιόμετρα βορείως της πόλης, σε οικισμούς όπως η Γιάννουλη, οι εργατικές κατοικίες, το Ιπποκράτειος και ο Άγιος Θωμάς γινόντουσαν επιχειρήσεις με στάθμη νερού πάνω από 2 μέτρα. Εκεί συνεχίζονται οι επιχειρήσεις».

Αναφορικά με τις ποιες περιοχές εστιάζουν περισσότερο οι Αρχές ο κ. Αρτοποιός αναφέρει πως είναι οι: «Μαραθέα, Κόρδα και σε λίγη ώρα θα δώσουμε για δυνάμεις μας και στην περιοχή των Τρικάλων, στα σύνορα Τρίκαλα – Καρδίτσα, στην Πηνειάδα. Μεγάλη βαρύτητα δίνουμε και στην άνοδο των υδάτων του Πηνειού. Γινόντουσαν επιχειρήσεις όλη τη νύχτα, με πλωτά μέσα κυρίως του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας και απεγκλωβίστηκαν περισσότεροι από 15 συμπολίτες μας σε μια μεγάλη επιχείρηση, νομίζω στα χρονικά της Πολιτικής Προστασίας. Το Πυροσβεστικό Σώμα δεν έχει ξαναεπιχειρήσει με περισσότερες από 2.900 διασώσεις και απομακρύνσεις των συμπολιτών μας προς ασφαλή σημεία».

Drones μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης σε πλημμυροπαθείς

Αναφορικά με το πόσα μέσα διαθέτει η χώρα αυτή τη στιγμή, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής ανέφερε:

«Περισσότερα από 450 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί από προχτές που ξεκίνησε η μεγάλη επιχείρηση από αέρος. 20 ελικόπτερα της Ελλάδας και 2 της Ελβετίας επιχειρούν μαζί με χιλιάδες εθελοντές. Μεγάλη βοήθεια δεχόμαστε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με τόνους τροφίμων και νερών που προωθούνται είτε με πλωτά μέσα, ελικόπτερα και drones. Με drones του ΠΣ μεταφέρουμε κλινοσκεπάσματα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, με κάθε τρόπο»

Ερωτώμενος σχετικά ο κ. Αρτοποιός ανέφερε πως οι περισσότεροι άνθρωποι που απεγκλωβίστηκαν βρίσκονταν σε ψηλά, ασφαλή μέρη, όπως οι ταράτσες.

Στις ευχάριστες ειδήσεις είπε πως: «Απεγκλωβίσαμε και τρεις οικογένειες με μωρά, το ένα νεογέννητο περίπου 20 ημερών, από τον Μαραθέα και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο. Το ζευγάρι Γερμανών από το Πήλιο που αγνοείτο είναι επίσης καλά και μεταφέρθηκε σε ασφαλές σημείο».

10 νεκροί και 4 αγνοούμενοι ο τραγικός επίσημος απολογισμός 

«Ο τραγικός απολογισμός παραμένει στους 10 νεκρούς από τη θεομηνία και 4 επίσημα καταγεγραμμένοι αγνοούμενοι», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

πυροσβεστικήειδήσεις τώρακακοκαιρίαπλημμύρεςκακοκαιρία Danielαπεγκλωβισμοί