Ελλάδα|09.09.2023 13:22

Κομμένη στα δύο η Ελλάδα οδικά και σιδηροδρομικά: Πώς διεξάγεται η κυκλοφορία - Πού γίνονται δωρεάν διελεύσεις από διόδια

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
καταστροφές στο σιδηροδρομικό δίκτυο από την κακοκαιρία Daniel
καταστροφές στο σιδηροδρομικό δίκτυο από την κακοκαιρία Daniel
καταστροφές στο σιδηροδρομικό δίκτυο από την κακοκαιρία Daniel
καταστροφές στο σιδηροδρομικό δίκτυο από την κακοκαιρία Daniel
καταστροφές στο σιδηροδρομικό δίκτυο από την κακοκαιρία Daniel
καταστροφές στο σιδηροδρομικό δίκτυο από την κακοκαιρία Daniel
καταστροφές στο σιδηροδρομικό δίκτυο από την κακοκαιρία Daniel
καταστροφές στο σιδηροδρομικό δίκτυο από την κακοκαιρία Daniel
καταστροφές στο σιδηροδρομικό δίκτυο από την κακοκαιρία Daniel

Στα δύο έχει κόψει την Ελλάδα τόσο οδικά όσο και σιδηροδρομικά η ανυπολόγιστη καταστροφή που έχει πλήξει την κεντρική χώρα από το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Η Εθνική Οδός παραμένει κλειστή, ενώ και η σιδηροδρομική υποδομή έχει καταστραφεί. Τα δρομολόγια του τρένου είχαν υποκατασταθεί με λεωφορεία, ωστόσο πλέον δεν εκτελούνται ούτε αυτά εξαιτίας της διακοπής και στην οδική κυκλοφορία.

Πώς διεξάγεται η κυκλοφορία

Όσοι ταξιδεύουν οδικώς μπορούν μόνο να χρησιμοποιούν την Ολυμπία Οδό - Ρίο/Αντίρριο - Ιόνια Οδό - Εγνατία Οδό με δωρεάν διελεύσεις στα διόδια στα διόδια της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου και στη διασταύρωση της Εγνατίας με την Ιονία Οδό καθώς το Δημόσιο θα αναλάβει το κόστος, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Αναλυτικά από το πρωί έχει ανακοινωθεί η διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στον Αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε.,εξαιτίας της υπερχείλισης του Πηνειού ποταμού στην περιοχή Γυρτώνης - Συκουρίου (Χ.Θ 366-374) με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των οχημάτων στην κατεύθυνση Θεσσαλονίκη προς Αθήνα στο τμήμα Ευαγγελισμού - κόμβου Νίκαιας Λάρισας να μην είναι εφικτή.

Η απαγόρευση ξεκίνησε και θα ισχύει μέχρι την εξομάλυνση των κυκλοφοριακών συνθηκών. Εξαιρούνται τα οχήματα με τελικό προορισμό την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.

Για τα οχήματα με προορισμό την Αθήνα, πραγματοποιούνται εκτροπές κυκλοφορίας από τον κόμβο Κλειδίου Ημαθίας και η κίνηση γίνεται μέσω της Εγνατίας Οδού. Από τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εξαιρούνται τα οχήματα έκτακτης ανάγκης (ΕΚΑΒ, Π.Υ., κ.λπ.) και τα οχήματα οδικής βοήθειας.

Σύμφωνα με διευκρινιστική ανακοίνωση για την κυκλοφορία στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου που εξέδωσε η παραχωρησιούχος εταιρία, στην κατεύθυνση Αθήνα προς Λάρισα (κόμβος Νίκαιας) και Λάρισα προς Αθήνα, η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

Οι οδηγοί που πρέπει να ταξιδέψουν από Αθήνα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη θα πρέπει να χρησιμοποιούν την Ολυμπία Οδό - Ρίο/Αντίρριο - Ιόνια Οδό - Εγνατία Οδό και αντιστρόφως για όσους κατευθύνονται από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα (εκτροπή στον κόμβο Κλειδιού Ημαθίας).

Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

ΠΡΟΣ ΑΘΗΝΑ

Την προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στον Αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε., στο ρεύμα κυκλοφορίας από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα και συγκεκριμένα από το ύψος των διοδίων Μαλγάρων, μέχρι τα όρια με τη Διεύθυνση Αστυνομίας Πιερίας, ανακοίνωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, λόγω αυξημένου όγκου υδάτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η απαγόρευση ξεκίνησε και θα ισχύει μέχρι την εξομάλυνση των κυκλοφοριακών συνθηκών. Εξαιρούνται τα οχήματα με τελικό προορισμό την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.

Για τα οχήματα με προορισμό την Αθήνα, πραγματοποιούνται εκτροπές κυκλοφορίας από τον κόμβο Κλειδίου Ημαθίας και η κίνηση γίνεται μέσω της Εγνατίας Οδού.

Από τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εξαιρούνται τα οχήματα έκτακτης ανάγκης (ΕΚΑΒ, Π.Υ., κ.λπ.) και τα οχήματα οδικής βοήθειας.

ΠΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Συγκεκριμένα διεκόπη προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων επί του Αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε. στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα:

  • από την χ/θ 261+280 (όρια νομού Μαγνησίας - νομού Φθιώτιδας) έως την χ/θ 321+580 (όρια νομού Μαγνησίας - νομού Λάρισας), εξαιρουμένων αυτών με προορισμό έως και την πόλη της Λάρισας &

  • από την χ/θ 348+106 (A/K Νίκαιας) έως την χ/θ 400+265 (όρια Δ.Α. Λάρισας με Δ.Α. Πιερίας).

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας, λόγω αυξημένου όγκου υδάτων, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης στην Πιερία, από το 400 χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας), έως το 471 χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, μέχρι την εξομάλυνση των κυκλοφοριακών συνθηκών.

Εξαιρούνται τα οχήματα που έχουν τελικό προορισμό την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, καθώς και τα οχήματα οδικής βοήθειας και οχήματα εκτάκτου ανάγκης.

Δωρεάν διελεύσεις στα διόδια της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου και στη διασταύρωση της Εγνατίας με την Ιονία Οδό έως τη Δευτέρα

Δωρεάν και στα δύο ρεύματα θα είναι η διέλευση των οχημάτων από σήμερα Σάββατο, έως τη Δευτέρα στις 6 π.μ., από τα διόδια στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου,  της Εγνατίας Οδού μεταξύ Θεσσαλονίκης και διασταύρωσης με Ιονία Οδό, με εντολή του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα και του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές, Νίκου Ταχιάου.

Η απόφαση ελήφθη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, με σκοπό τον περιορισμό του κόστους μετακίνησης, λόγω της διακοπής κυκλοφορίας στην ΠΑΘΕ, μεταξύ Αθηνών και Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της κακοκαιρίας και με δεδομένη την επιπλέον επιβάρυνση, που θα προκύψει από την εναλλακτική αυτή διαδρομή.

Σημειώνεται ότι το κόστος για την ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. αναλαμβάνει το Δημόσιο, δυνάμει της Σύμβασης Παραχώρησης, ενώ θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση εάν απαιτηθεί τυχόν παράταση του έκτακτου αυτού μέτρου.

Η παραχωρησιούχος εταιρία οφείλει να διατηρεί αναλυτική καταγραφή των διελεύσεων.

Αναστέλλονται και τα δρομολόγια με λεωφορεία της Hellenic Train

Υστέρα από τη διακοπή της κυκλοφορίας στην Εθνικη Οδό και η Hellenic Train, ανακοίνωσε όπως ήταν αναμενόμενο, την αναστολή των λεωφορειακών συνδέσεων που είχε προγραμματίσει λόγω πλημμυρικών φαινομένων.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, μετά από ενημέρωση των αρμόδιων αρχών για διακοπή της κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό στο ύψος της Λάρισας, εξαιτίας της υπερχείλισης του Πηνειού, αναστέλλονται οι λεωφορειακές συνδέσεις στη γραμμή  Αθήνα- Θεσσαλονίκη, καθώς και στη Λάρισα - Λιτόχωρο.  

Εφόσον δοθεί πάλι σε κυκλοφορία η Εθνική Οδός και επιτραπεί η διέλευση οχημάτων, η εταιρία θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση και επαναπρογραμματισμό των δρομολογίων.

κυκλοφορίακακοκαιρίακακοκαιρία Danielεθνική οδόςτρέναειδήσεις τώρα