Ελλάδα|16.09.2023 06:45

Απόλυτη καταστροφή στον θεσσαλικό κάμπο: Μηδενίζεται η αγροτική παραγωγή - Τι λέει καθηγητής για τις καλλιέργειες

Newsroom

Την απόλυτη καταστροφή βιώνουν οι παραγωγοί λόγω της των καταστροφικών πλημμυρών, καθώς η αγροτική παραγωγή στον θεσσαλικό κάμπο αλλά και στο Πήλιο έχει καταστραφεί.

«Συγκεκριμένα, φέτος τα εκκοκκιστήρια βάμβακος δεν θα ανοίξουν, δεν υπάρχει παραγωγή βαμβακιού, το οποίο σε δύο βδομάδες περίπου θα συγκομιζότανε. Δεν υπάρχει παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας κατά 80% πιστεύω έχει καταστραφεί», είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής, καθηγητής Δενδροκομίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Όσο για το τι πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί καλλιεργητές για να ξαναβάλουν τις σοδειές τους εξήγησε ότι: «Ανάλογα με την καλλιέργεια, το πρώτο που πρέπει να κάνουν είναι η αποστράγγιση, είτε με αντλίες είτε με αυλάκια αποστραγγιστικά. Αν πρόκειται για δέντρα, θα πρέπει αναγκαστικά να κάνουν κάποιους λάκκους αποστράγγισης του νερού, να ξελασπώσουν δηλαδή και ίσως θα πρέπει να ρίξουν κάποιος πολτούς στον λάκκο και στον κορμό του δέντρου, ώστε να μπορέσουν να προστατέψουν και τα δέντρα από τις ασθένειες του εδάφους που λόγω αυξημένης υγρασίας θα είναι αυξημένες».

«Αν έχουμε πάνω από 7 μέρες κατάκλιση» εξηγεί ακόμα, «υπάρχουν φαινόμενα ασφυξίας των ριζών. Δεν μπορούν να αναπνεύσουν κανονικά με οξυγόνο και δηλητηριάζονται από την άδηλοο αναπνοή. Άρα ανάλογα τώρα τον χρόνο κατάκλισης θα πρέπει και ανάλογα να συμπεριφερθούμε και να δράσουμε».

Καταλήγοντας είπε ότι είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθούν μικρότερα μηχανήματα κι όχι βαριά, όπως τα τρακτέρ, γιατί «τα βαριά μηχανήματα συμπιέζουν το έδαφος το πλημμυρισμένο με αποτέλεσμα να μην μπορεί ούτε το έδαφος να αναπνεύσει τόσο καλά ούτε οι ρίζες των δέντρων. Θέλει με πιο ελαφρά μηχανήματα, ένα γρήγορο φρεσκάρισμα του εδάφους και από κει και πέρα να φροντίσουμε κυρίως για τα δέντρα μας».

Τώρα για τις ετήσιες καλλιέργειες, οι οποίες ας πούμε τα χειμερινά σιτηρά μπορούν από Νοέμβριο μήνα να ξανασπαρθουν, εκεί πιστεύω δεν θα έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα και ανάλογα πάντα με τον όγκο των φερτών υλικών, κατέληξε.

ειδήσεις τώρακαλλιέργειεςπλημμύρεςΘεσσαλίαΠήλιο