Ελλάδα|20.09.2023 17:24

ΣΤΑΣΥ: Προληπτικές προσφυγές στη Δικαιοσύνη για απεργία που δεν είχε εξαγγελθεί - Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι που απεργούν υπό την ομπρέλα του ΕΚΑ

Μαρία Λιλιοπούλου

Με ...προληπτικές αγωγές στα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων προκειμένου να καταστούν παράνομες απεργίες, οι οποίες δεν έχουν καν προκηρυχθεί επιχείρησε η ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των μέσων σταθερής τροχιάς αύριο Πέμπτη, ημέρα των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας στο υπό ψήφιση εργασιακό νομοσχέδιο.

Ωστόσο, όπως φαίνεται η πρωτοφανής αυτή κίνηση δεν είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα καθώς οι γραμμές 2 και 3 του μετρό δε θα λειτουργήσουν καθώς οι εργαζόμενοι θα απεργήσουν υπό την ομπρέλα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ). Αναφορικά με τη Γραμμή 1, δηλαδή τον πρώην ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, αναμένεται η απόφαση των εργαζομένων, η οποία δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα.

Το παρασκήνιο της απεργίας

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στην εταιρία, στα σωματεία τους επιδόθηκε το πρωί της Τετάρτης αγωγή της εταιρίας εναντίον τους, με την οποία ενημερώθηκαν ότι δικάζονται εντός μίας ώρας για την κινητοποίηση της Πέμπτης, η οποία ωστόσο δεν είχε καν εξαγγελθεί. Την ίδια ώρα μάλιστα πηγές της ίδιας της εταιρίας απαντούσαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ότι τα σωματεία των εργαζομένων δεν είχαν λάβει ακόμα αποφάσεις για τη συμμετοχή τους ή μη στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης.

Η αγωγή βεβαίως εκδικάστηκε από το δικαστήριο, το οποίο και βρέθηκε στη θέση να κρίνει εάν είναι παράνομη μια απεργία – φάντασμα έως εκείνη την ώρα. Τα σωματεία της ΣΤΑΣΥ, όπως μεταδίδουν πηγές των συνδικαλιστών στο ethnos.gr, ετοιμάζονται να απαντήσουν με αγωγή από την πλευρά τους κατά της εταιρίας για εξαπάτηση δικαστηρίου.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ) καταγγέλλει με οργή την εταιρία επισημαίνοντας πως: «Αυτά είναι τα νεα ήθη που άρχισε να εξωτερικεύει η εργοδότρια εταιρία ΣΤΑΣΥ».

Σημειώνουν ότι την αυριανή απεργία έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ και άλλες ομοσπονδίες πανελλαδικά, ενώ κανένα όργανο του Σωματείου των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ δεν έλαβε απόφαση κήρυξης απεργίας.

Προσθέτουν ότι στο δικόγραφο της αγωγής που τους επιδόθηκε, «καταχωρήθηκε το εξής ψεύδος: Την τετάρτη 20/9/23 εστάλη στα υπηρεσιακά e-mail όλων των εργαζομένων της εταιρίας μας (ΣΤΑΣΥ) δελτιο τύπου – ανακοίνωση των εναγομένων σωματείων.

Με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση η εταιρίας μας ΣΤΑΣΥ έλαβε γνώση για την απόφαση των εναγομένων σωματείων, να πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση κατά την Πέμπτη 21/9/23».

Το ΣΕΛΜΑ αναφέρει πως το ψεύδος έγκειται στο γεγονός ότι δήθεν το σωματείο απέστειλε στη ΣΤΑΣΥ σχετικό δελτίο τύπου. «Σας διαβεβαιώνουμε ότι τέτοιο δελτίο τύπου ΔΕΝ εχει αποσταλεί από το Σωματείο μας. Αυτά είναι τα νεα ήθη που άρχισε να εξωτερικεύει η εργοδότρια εταιρία ΣΤΑΣΥ. Την καταγγέλλουμε δημοσίως με οργή».

Το ethnos.gr απηύθυνε ερώτημα και στη δοίκηση της εταιρίας, το οποίο αφορά στην ενημέρωση που έχει για ενδεχόμενες κινητοποιήσεις την Πέμπτη, αλλά και για τους λόγους που η εταιρία προσέφυγε στα δικαστήρια για μια απεργία που δεν είχε εξαγγελθεί, χωρίς ωστόσο να λάβει έως τώρα καμία απάντηση.

Τελικά... απεργία στο μετρό

Τελικώς οι εργαζόμενοι στις γραμμές 2 και 3 του μετρό με δεύτερη ανακοίνωσή τους ξεκαθάρισαν πως θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της Πέμπτης, η οποία όπως επισημαίνουν έχει προκηρυχθεί από το Εργατικό Κέντρο Αθηνών (ΕΚΑ), δηλαδή τη δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση και κατά συνέπεια «δικαιούνται να συμμετέχουν στην απεργία όλοι οι εργαζόμενοι της Αθήνας και των πέριξ δήμων»> Προσθέτουν μάλιστα πως «η μαζική συμμετοχή όλων μας είναι επομένως αυτονόητη».

Υπενθυμίζεται ότι για την Πέμπτη έχουν ήδη λάβει αποφάσεις το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ με αποτέλεσμα λεωφορεία και τρόλει να κινηθούν αύριο μόνο στο διάστημα από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ λόγω στάσης εργασίας στην έναρξη και τη λήξη της βάρδιας, καθώς επίσης και η Ενωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΕΚΕ), η οποία εξήγγειλε 24ωρη απεργία.

Εάν η απεργία πραγματοποιηθεί δε θα εκτελεστεί καμία πτήση από και προς ελληνικα αεροδρόμια. Ωστόσο και στην περίπτωση των ελεγκτών, πληροφορίες θέλουν την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) να έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη, της οποίας η απόφαση αναμένεται ώστε να αποσαφηνιστεί εάν τελικώς η απεργία θα υλοποιηθεί.

απεργίαΗΣΑΠμετρόΣΤΑΣΥηλεκτρικόςΜΜΜειδήσεις τώρα