Ελλάδα|20.09.2023 23:34

Έξι μήνες μετά την τραγωδία των Τεμπών απέκτησε διοίκηση ο ανεξάρτητος Οργανισμός Διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων

Newsroom

Εξι μήνες μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών και αφού το σύνολο των πορισμάτων για το δυστύχημα συμπεριλαμβάνομένου και αυτού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων (ERA) στηλιτεύουν την ανυπαρξία ανεξάρτητου Οργανισμού διερεύνησης σιδηροδρομικών ατυχημάτων με αποτέλεσμα συχνά ο ελεγχόμενος να είναι και ελέγχων, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανακοίνωσε τη συγκρότηση διοίκησης στον σχετικό Οργανισμό.

Μήνες μετά τη θεσμοθέτησή του από την προηγούμενη θητεία της κυβέρνησης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας διόρισε διοίκηση στον Οργανισμό Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ.).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, στην οποία, πάντως, δεν αναφέρονται ούτε τα ονόματα του προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ο διορισμός τους έγινε στο πλαίσιο εφαρμογής της εθνικής νομοθεσίας, αλλά και του σχετικού Ευρωπαϊκού Κανονισμού. 

«Ουσιαστικά, ο ορισμός Διοίκησης στον Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ. σηματοδοτεί την έναρξη λειτουργίας του Οργανισμού, στον οποίο ενοποιούνται οι αρμόδιες Επιτροπές διερεύνησης των αεροπορικών ατυχημάτων πολιτικής αεροπορίας και των σιδηροδρομικών ατυχημάτων, με απώτερο στόχο την επίτευξη και διατήρηση της ασφάλειας στις μεταφορές», αναφέρει η λιτή ανακοίνωση.

Ο Οργανισμός μάλιστα, όπως επεσήμαναν στο ethnos.gr πηγές του υπουργείου, θα διερευνήσει έστω και με καθυστέρηση και τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, η οποία άφησε πίσω της 57 θύματα και πολλούς τραυματίες.

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, διορίζονται ως Πρόεδρος, Αναπληρωτής Πρόεδρος και μέλη του Συμβουλίου του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών, (Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α.Μ.) τα εξής πρόσωπα:

  • Πρόεδρος: Aθανάσιος Μπίνης, Μηχανικός Αεροσκαφών. Ο κ. Μπίνης υπήρξε και στο παρελθόν πρόεδρος της Αρχής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων.
  • Χρήστος Παπαδημητρίου, Δικηγόρος ως Αναπληρωτής Πρόεδρος
  • Ιωάννης Χρυσάκης, Μηχανολόγος-Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ως μέλος
  • Γρηγόριος Φλέσσας, Απόστρατος Ιπτάμενος Πολιτικής Αεροπορίας και Κυβερνήτης Πολιτικής Αεροπορίας ως μέλος
  • Χρήστος Βάλαρης Απόστρατος Ταξίαρχος ε.α. ΠΑ ως μέλος.
  • Γραμματέας του Συμβουλίου ορίζεται η Βασιλική Φουσέκη, υπάλληλος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η θητεία των μελών του συμβουλίου είναι πενταετής και παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι το διορισμό νέων μελών. Η θητεία κάθε μέλους μπορεί να ανανεωθεί μία μόνο φορά, ενώ σε περίπτωση κένωσης θέσης, αυτή καλύπτεται με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών για το υπόλοιπο της θητείας.

Οπως προκύπτει, πάντως, από τις ιδιότητες των διορισθέντων στον Οργανισμό, όπως τουλάχιστον αυτές αναφέρονται στο ΦΕΚ, υπάρχει ελλιπής αντιπροσώπευση του σιδηροδρομικού κλάδου. Ετσι, ενώ οι έχοντες εμπειρία στα αεροπορικά πράγματα, είναι τρεις δε συμβαίνει το ίδιο με τα σιδηροδρομικά. Μόνο για τον Ιωάννη Χρυσάκη αναφέρεται ότι είναι μηχανολόγος – ηλεκτρολόγος μηχανικός χωρίς όμως κάποια άλλη επισήμανση που να τον συσχετίζει πιο συγκεκριμένα με τον σιδηρόδρομο.

σιδηροδρομικό ατύχημαειδήσεις τώραΥπουργείο Υποδομών και ΜεταφορώνΤέμπη