Ελλάδα|21.09.2023 10:16

Πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν από τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου: Μεγάλη πορεία σήμερα στη μνήμη του

Newsroom

Πέντε χρόνια έχουν περάσει από την δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, ο οποίος έπεσε θύμα θανατηφόρας επίθεσης στις 21 Σεπτεμβρίου 2018, μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, σοκάροντας το πανελλήνιο.

Η υπόθεση αντήχησε σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, πυροδοτώντας έναν έντονο δημόσιο διάλογο. Ο Ζακ, γνωστός και ως Zackie Oh, δεν ήταν μόνο ακτιβιστής αλλά και σημαντική προσωπικότητα της LGBTQ κοινότητας.

Πώς έγινε η δολοφονία

Σε ηλικία 33 ετών, ο εν ενεργεία ακτιβιστής άφησε την τελευταία του πνοή στο πεζοδρόμιο έξω από ένα κοσμηματοπωλείο στην οδό Γλάδστωνος. Η επίσημη ιατροδικαστική έκθεση επιβεβαίωσε τις μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, επιβεβαιώνοντας ότι ο θάνατός του προήλθε από μια σειρά βάναυσων χτυπημάτων που δέχτηκε σε διάφορα σημεία του σώματος και του κεφαλιού του.

Η δοκιμασία του Ζακ ξεκίνησε με μια άγρια επίθεση από τους ιδιοκτήτες του κοσμηματοπωλείου και του μεσιτικού γραφείου στην οδό Γλάδστωνος. Στη συνέχεια, παρουσία πολυάριθμων μαρτύρων, υπέστη περαιτέρω βία από τα χέρια των αστυνομικών δυνάμεων.

Κατά τη διάρκεια της αρχικής επίθεσης, υπέστη συνολικά 14 κλωτσιές σε μόλις 11 δευτερόλεπτα. Στη δεύτερη επίθεση, παρόλο που ήταν ήδη βαριά τραυματισμένος και στα πρόθυρα του θανάτου, τουλάχιστον οκτώ αστυνομικοί συνέχισαν να τον χτυπούν, χαρακτηρίζοντάς τον λανθασμένα ως ληστή.

Το αποτέλεσμα της αστυνομικής έρευνας σχετικά με τη συμπεριφορά των αστυνομικών έδειξε «υπερβολική βία» εναντίον ενός ατόμου που θεωρήθηκε «μη απειλητικό». Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα πειθαρχικά τους παραπτώματα ισοδυναμούσαν με «δημόσιο σκάνδαλο».

Παρ' όλα αυτά, μετά από τριετή καθυστέρηση, ξεκίνησε η δίκη για την ανθρωποκτονία του Ζακ, η οποία ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2022. Σε μια αναπάντεχη τροπή των γεγονότων, το Δικαστήριο αποφάσισε να αθωώσει τους αστυνομικούς απαλλάσσοντάς τους από κάθε κατηγορία.

Αντίθετα, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας έκρινε υπεύθυνους τον κοσμηματοπώλη Σπυρίδωνα Δημόπουλο και τον μεσίτη Αθανάσιο Χορταριά. Καταδικάστηκαν για ηθική αυτουργία σε θανατηφόρα σωματική βλάβη, καθώς το δικαστήριο δεν δέχθηκε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Παρά το γεγονός ότι αρχικά του επιβλήθηκε ποινή δεκαετούς κάθειρξης χωρίς αναστολή, ο μεσίτης αποφυλακίστηκε μόλις δύο μήνες μετά την καταδίκη του. Εν τω μεταξύ, ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου εκτίει την ποινή του σε κατ' οίκον περιορισμό, λόγω της προχωρημένης ηλικίας του.

Αναβολή στη δίκη για τις 15 Δεκεμβρίου

Μετά από αίτημα του κατηγορούμενου μεσίτη Αθανασίου Χορταριά, που ήταν και παρών στο εδώλιο στις 20 Ιανουαρίου (όποτε και θα ξεκινούσε η δίκη), αποφασίστηκε αναβολή για τις 15 Δεκεμβρίου 2023.

Απών από το δικαστήριο ήταν ο έτερος κατηγορούμενος 80χρονος κοσμηματοπώλης Σπυρίδων Δημόπουλος. Από την πλευρά του θύματος, παρών στο δικαστήριο ήταν ο αδελφός του Ζακ.

Μεγάλη πορεία στη μνήμη του Ζακ

Σε ανακοίνωσή της η πρωτοβουλία Justice For Zak/Zackie επισημαίνει: «Η οργή μας για τη δολοφονία του, είναι ένα ποτάμι που διαρκώς φουσκώνει βλέποντας την ατιμωρησία που απολαμβάνουν όσοι αναπαράγουν το ρατσιστικό μίσος, όσοι νομιμοποιούνται να κλωτσούν μέχρι θανάτου έναν άνθρωπο πάνω σε σπασμένα γυαλιά, όσοι προτείνουν δημόσια και ανερυθρίαστα ως μέσο αντίδρασης τις κλωτσιές όταν ένας άνθρωπος τρέχει να προλάβει το πλοίο.Η οργή μας ξεχειλίζει για κάθε δολοφονημένο αδερφό μας, για κάθε δολοφονημένη αδερφή μας.

Η Άννα, είναι μια από αυτές, είναι ένα από εκείνα τα πλάσματα που βρήκαν φρικτό θάνατο μέσα στο σπίτι τους, με τον Άγιο Παντελεήμονα να γίνεται ένας τόπος μαρτυρίου για τις φτωχές τρανς μετανάστριες αδερφές μας, που παλεύουν να επιβιώσουν.

Ο Ζακ, ήταν ένα περήφανο μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ανοιχτά οροθετικός, ένας άνθρωπος που απέρριπτε καθημερινά τον φόβο καταγγέλλοντας ασταμάτητα τον καθημερινό εκφασισμό της κοινωνίας, την αδιαφορία, τον ρατσισμό, την ομοφοβία, τη θανατοπολιτική. Και μας λείπει αφάνταστα. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με το άδικο, κι αυτό είναι κάτι που μπορεί να μην προλάβαμε να του το υποσχεθούμε, ορκιστήκαμε όμως στο σύμπαν που απολαμβάνει πλέον το γκλίτερ και τη λάμψη του.

Πέντε χρόνια μετά, δίνουμε ξανά ραντεβού στον δρόμο, υπερασπιζόμαστε τη μνήμη της Zackie που δολοφονήθηκε από νοικοκυραίους. Δεν είμαστε μόνα μας, έχουμε το ένα το άλλο και αυτή είναι η πιο μεγάλη μας δύναμη».

Η Συγκέντρωση θα λάβει χώρα την Πέμπτη 21/9 στις 19:00 και η προσυγκέντρωση θα γίνει στην οδό Γλαδστωνος.

«Ας φέρουμε όλα από λίγο γκλίτερ, να γεμίσουμε τη Γλάδστωνος και τους δρόμους της Αθήνας με αστερόσκονη! Σεξιστικές, παραβιαστικές, εξουσιαστικές, ομοφοβικές, τρανσφοβικές, ιντερφοβικές, μισαναπηρικές συμπεριφορές δε θα γίνουν αποδεκτές» αναφέρει η ανακοίνωση.

Ζακ Κωστόπουλοςδολοφονίαειδήσεις τώραπορεία