Ελλάδα|21.09.2023 12:29

Εργασιακό νομοσχέδιο: Σε εξέλιξη απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα - Πλήθος κόσμου στο Σύνταγμα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Σε εξέλιξη βρίσκονται απεργιακές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας και σε πολλές περιοχές της χώρας ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Με κεντρικό σύνθημα «Να μην ψηφιστεί το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης», η ΑΔΕΔΥ, καθώς και εργατικά σωματεία, συγκεντρώθηκαν μετά τις 10:30 στο πλαίσιο της 24ωρης πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στην πλατεία Κλαυθμώνος, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και απαιτώντας την απόσυρσή του.

«Απαιτούμε την απόσυρσή του και καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ.

Παράλληλα, συγκέντρωση πραγματοποιεί στο Σύνταγμα και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας απαιτώντας, επίσης, την απόσυρση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας.

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιούν από τις 10:30, στην πλατεία Συντάγματος, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, σωματεία και μαζικοί φορείς με κεντρικό σύνθημα «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας. Ενάντια στο νομοσχέδιο έκτρωμα και την εγκληματική πολιτική».

«Ενώ ο λαός μας στη Θεσσαλία μετρά ακόμα νεκρούς και αγνοούμενους θαμμένους στη λάσπη, ενώ είναι ακόμα ανοικτές οι μεγάλες πληγές από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση στη Βουλή το νέο αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ωρο, νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες να ξεζουμίζουν τους εργαζόμενούς τους 13 ώρες την ημέρα, 78 ώρες την εβδομάδα», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, το ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή του.

Πώς κινούνται τα μέσα μεταφοράς

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχαν το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η ΣΤΑΣΥ -και μετά από ένα τεράστιο αλαλούμ για το πώς τελικά θα κινηθούν τα Μέσα- ισχύουν τα εξής:

  • Σύμφωνα με τη ΣΤΑΣΥ, τελικά η γραμμή 1 (ΗΣΑΠ), και οι γραμμές 2 και 3 του μετρό δεν θα λειτουργήσουν καθόλου.
  • Η στάση εργασίας που είχαν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της Αθήνας για το πρωί και το βράδυ κρίθηκε παράνομη οπότε το Συνδικάτο με έκτακτη ανακοίνωση ανέστειλε την κινητοποίηση.
  • Τα τρόλεϊ δε θα κινηθούν στην αρχή της βάρδιας καθώς θα ισχύσει η στάση εργασίας που είχαν εξαγγείλει έως τις 9 το πρωί. Τις πρωινές ώρες όμως θα εκδικαστεί η προσφυγή της ΟΣΥ κατά του Σωματείου, οπότε η πραγματοποίησης της εξαγγελθείσας στάσης εργασίας στη λήξη της βάρδιας θα εξαρτηθεί από την απόφαση.
  • Το Τραμ θα λειτουργήσει από την έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 13:30.
  • Τα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης θα κινηθούν από τις 8:00 το πρωί έως τις 21:00 καθώς η δική τους κινητοποίηση κρίθηκε νόμιμη από το δικαστήριο.
  • Τι ισχύει με τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα μέσα, κανονικά θα εκτελεστούν οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια καθώς η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και της ΟΣΥΠΑ κρίθηκε παράνομη.

Από τις κινητοποιήσεις θα επηρεαστούν και τα βραδινά δρομολόγια του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Αθηνών και Πάτρας καθώς ορισμένα θα καταργηθούν εξαιτίας της 3ωρης στάσης εργασίας των σιδηροδρομικών από τις 9 το βράδυ της Πέμπτης έως τα μεσάνυχτα.

Η Hellenic Train ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν ματαιώσεις και τροποποιήσεις δρομολογίων.

Σε εξέλιξη η πορεία στη Θεσσαλονίκη

Δεκάδες συνδικαλιστικοί και μαζικοί φορείς συγκεντρώθηκαν από τις 10:30 π.μ., ώστε να διαμαρτυρηθούν για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που συζητιέται από σήμερα στη Βουλή.

Τεράστια ήταν η συμμετοχή στη συγκέντρωση που έγινε πριν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα στο Άγαλμα του Ε. Βενιζέλου,για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

νομοσχέδιοεργασιακό νομοσχέδιοειδήσεις τώραυπουργείο Εργασίαςαπεργία