Ελλάδα|27.09.2023 22:10

Εκτεταμένες καταστροφές άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel: Μεγάλο το πρόβλημα σε δρόμους και σιδηρόδρομο - Τι δείχνουν οι αυτοψίες

Newsroom

Την ώρα που η νέα κακοκαιρία χτυπά με σφοδρότητα για δεύτερη φορά τη χώρα μέσα σε λίγες μέρες αποκαλύπτονται μέρα με την ημέρα οι σοβαρότατες βλάβες που άφησε στο οδικό δίκτυο, τις γέφυρες, τα σχολεία και το σιδηροδρομικό δίκτυο σε πέντε νομούς της χώρας ο «Daniel».

Η βαρύτητα και το πλήθος των καταστροφών είναι και ο βασικός λόγος, για τον οποίο την αποκατάσταση των βλαβών και της λειτουργίας οδικών δικτύων, αρμοδιότητας των οικείων Περιφερειών, αλλά και της λειτουργίας υποδομών σχολικών μονάδων, αρμοδιότητας των οικείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα αναλάβει το υπουργείο.

Έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 472 αυτοψίες, από τις οποίες προέκυψε ότι σε σύνολο 981 χλμ. ελεγμένου οδικού δικτύου, βλάβες διαπιστώθηκαν στα 70,2 χλμ. Αυτές αφορούν κυρίως σε καθιζήσεις του οδοστρώματος, αποδόμηση της υπόβασης, κατολισθήσεις και καταστροφή πρανών και επιχωμάτων.

Ολική ή σχεδόν ολική καταστροφή υπέστησαν 191 έργα υποδομής εκ των οποίων τα περισσότερα είναι οδικά. Μερική καταστροφή υπέστησαν 161 έργα υποδομής και ελαφρύτερες φθορές 120, ενώ προσωρινή επέμβαση έχει γίνει σε 96 έργα. Οι επεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει αφορούν σε έργα με ελαφρές βλάβες και είχαν στόχο κυρίως την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Επιπλέον, διαπιστώθηκαν φθορές σε 79 γέφυρες, 130 τεχνικά έργα, 16 σημεία του σιδηροδρομικού δικτύου, ενώ καταγράφηκαν και 79 πλημμυρισμένα σχολεία. Η σφοδρότητα του φαινομένου καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% των περιπτώσεων, οι ζημιές είναι ιδιαίτερα εκτεταμένες.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές στο οδικό δίκτυο εντοπίστηκαν στον νομό Καρδίτσας (22,3 χλμ) και στη Μαγνησία (13,3%). Σε ό,τι αφορά τις γέφυρες, εντοπίστηκαν συνολικά 79 γέφυρες με ζημιές μεταξύ των οποίων η Γέφυρα Παλαιόπυργου, η Γέφυρα Πορταϊκού, Βασιλική – Εντός Οικισμού και η Γέφυρα του Πηνειού. Οι περισσότερες γέφυρες που επλήγησαν βρίσκονται στα Τρίκαλα (35) και ακολουθεί η Καρδίτσα (21).

Πολλά είναι και τα σχολεία που πλημμύρισαν από τις έντονες καταιγίδες. Βάσει των αποτελεσμάτων των αυτοψιών, καταγράφηκαν 79 σχολικές μονάδες με προβλήματα μεταξύ των οποίων το Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Φαρκαδόνας και το Νηπιαγωγείο Αγίας Τριάδας. Συνολικά τα περισσότερα πλημμυρισμένα σχολεία βρίσκονται στον νομό Μαγνησίας (35) και στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας (από 19 σε κάθε περιοχή).

Όπως έχει επανειλημμένως γράψει το «Εθνος» σε ρεπορτάζ του, ιδιαίτερα εκτεταμένες είναι οι καταστροφές και στο σιδηροδρομικό δίκτυο και αφορούν σε εξοπλισμό ισόπεδων διαβάσεων, στην επιδομή, στη θεμελίωση γεφυρών, στη σηματοδότηση / τηλεδιοίκηση, σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, κλπ με τον προυπολογισμό των έργων αποκατάστασης να αγγίζει τα 187 εκατομμύρια ευρώ.

Εκτός της πρώτης εκτίμησης των βλαβών στις πληγείσες περιοχές μετά την κακοκαιρία «Daniel», στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκαν επίσης:

  • η σύμβαση ανάθεσης της λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης.
  • η σύμβαση βελτίωσης 9ης Εθνικής Οδού (Παράκαμψη Γιάλοβας Π.Ε. Μεσσηνίας).
  • η κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων για την κυκλοφοριακή αναβάθμιση της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης (Flyover) και
  • η ενσωμάτωση Κοινοτικής Οδηγίας για προώθηση του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών.
ειδήσεις τώρακακοκαιρίαΥπουργείο Υποδομών και Μεταφορώνκακοκαιρία Daniel