Ελλάδα|02.10.2023 14:50

ΟΑΚΑ: Η εκτίμηση καθηγητή για το πότε θα είναι ξανά έτοιμο για χρήση - «Υπάρχει κίνδυνος να έχουμε μερική κατάρρευση, μερικές πτώσεις»

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Υπάρχει ένα «αυξημένο ενδεχόμενο» κατάρρευσης στο στάδιο του ΟΑΚΑ, δηλώνει ο Κώστας Σπυράκος, καθηγητής Αντισεισμικών Κατασκευών του ΕΜΠ, αναφέροντας πως αυτό ισχύει «τώρα με τις φορτίσεις που ορίζει ο κανονισμός».

«Υπάρχει ένα ενδεχόμενο υπό προϋποθέσεις, όταν δράσουν οι φορτίσεις, τις οποίες δεν μπορεί να αναλάβει το στάδιο. Υπάρχει τέτοιος κίνδυνος να έχουμε σημαντικές βλάβες, μερική κατάρρευση, μερικές πτώσεις» εξήγησε και συμπλήρωσε: «Τώρα που κοιτάζουμε το στέγαστρο, καλό είναι να κοιτάξουμε και τις εξέδρες και τα υπόλοιπα και να τα διορθώσουμε».

Όπως σημείωσε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, δεν είναι ένα πρόβλημα που προέκυψε ξαφνικά.

Τα κτίρια αυτά πρέπει να εξετάζονται

«Τα κτίρια αυτά, οι σύνθετες κατασκευές και μάλιστα κατασκευές μεταλλικές σε μεγάλο μέρος τους, πρέπει να εξετάζονται. Από την πρώτη μέρα της λειτουργίας τους, αυτομάτως υπάρχει διαδικασία ή ετοιμάζεται η διαδικασία, κάτι το οποίο εφαρμόζεται διεθνώς, ώστε τα κτίρια αυτά να ελέγχονται συνεχώς. Εδώ να πω, ότι το 2006 ήμουν μέρος της επιτροπής ομάδας επιστημόνων η οποία συνέταξε ένα τέτοιο εγχειρίδιο και το εγχειρίδιο αυτό προφανώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί για να ελέγχεται το στάδιο. (σ.σ. Το εγχειρίδιο αυτό) έχει όλες τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται για να μπορεί κανείς να εντοπίζει έγκαιρα και σε συγκεκριμένα σημεία πού εμφανίζονται τα προβλήματα, ώστε να φροντίζει για την επισκευή όπου αυτή είναι αναγκαία και έτσι να μην οδηγήσει σιγά σιγά σε μεγαλύτερα προβλήματα. Τα κτίρια αυτά, αν και φαίνονται σύνθετα και είναι όντως σύνθετα, έχουν ορισμένα στοιχεία, όπως τα καλώδια, τα οποία εύκολα μπορούν να ελεγχθούν και μπορεί από αυτά και μόνο, από αυτές τις μετρήσεις να οδηγηθείς σε ορισμένα συμπεράσματα που είναι πάρα πολύ σημαντικά. Οι μετρήσεις αυτές δεν είναι δύσκολες, πέραν των οπτικών ελέγχων, οι οποίοι πάλι μπορούν να πραγματοποιηθούν. Τώρα όσον αφορά, αν έχουν γίνει επισκευές ή όχι, υπάρχει η Τεχνική υπηρεσία, πιστεύω ότι έχει προβεί σε κάποιες παρεμβάσεις, αλλά προφανώς αυτές οι παρεμβάσεις δεν ήταν αρκετές ώστε να αποφύγουμε να οδηγηθούμε σήμερα σε αυτά τα συμπεράσματα.

Αν ήταν ικανές για να αποτρέψουν τους να φτάσουν στο σημερινό επίπεδο, αν ήταν αποτελεσματικές, σωστές, τότε δεν θα μιλάγαμε σήμερα γι’ αυτό που μιλάμε» ανέφερε ο κ. Σπυράκος.

«Δεν είμαι αισιόδοξος ότι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα θα τεθεί πάλι σε χρήση»

«Έχουν εντοπιστεί προβλήματα, σοβαρά προβλήματα και μάλιστα για να προσθέσω σε αυτό, εγώ δεν είμαι αισιόδοξος ότι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα θα τεθεί πάλι το στάδιο σε χρήση, τα δύο αυτά, ενδεχομένως το ποδηλατοδρόμιο λίγο νωρίτερα, αλλά όχι όμως άμεσα σε χρήση. Απαιτούνται πιο ενδελεχείς μελέτες» υποστήριξε ο καθηγητής, σημειώνοντας πως όλα θα εξαρτηθούν από τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

«Αν το κράτος κινηθεί γρήγορα και σωστά δεν θα περάσουν χρόνια. Είναι θέμα ταχύτητας για την υλοποίηση όλων αυτών των σταδίων που απαιτούνται για τις κατάλληλες επεμβάσεις που θα χρειαστεί να παρέμβουμε. (…) Δεν θα είναι όμως ένας, δυο, τρεις μήνες. Θα είναι κάτι παραπάνω σίγουρα. Το πόσο παραπάνω εξαρτάται από την ταχύτητα που θα ολοκληρωθούν όλες αυτές οι διαδικασίες και αν υπάρχει θέληση και οπωσδήποτε και το κατάλληλο budget, που νομίζω ότι τα κατάλληλα χρήματα θα βρεθούν λόγω της σημασίας αυτών των δύο κτιρίων, πιστεύω ότι εφόσον αυτά τα πράγματα γίνουν, τότε θα έχουμε στο πιο σύντομο χρονικό διάστημα την επισκευή του κι την παράδοσή του πάλι στο κοινό» συμπλήρωσε ο κ. Σπυράκος.

Επίσης, υπογράμμισε πως, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ο έλεγχος σημαντικών κατασκευών με κυρώσεις και στις κατασκευές αυτές περιλαμβάνονται και γέφυρες αλλά και διάφορες άλλες κατασκευές με μεγάλη συνάθροιση κοινού.

«Σε άλλες χώρες αυτό γίνεται, με αποτέλεσμα να μην παρατηρούνται αντίστοιχα φαινόμενα» κατέληξε ο κ. Σπυράκος.

Ολυμπιακό Στάδιοειδήσεις τώραΟΑΚΑ